Vis dėlto sandorio „Google“ nesudarė, nes bemėsius mėsainius kurianti kompanija „Impossible Foods“ pageidavo daugiau grynųjų. Kada tiksliai „Google“ mėgino įsigyti startuolį, nėra žinoma. „Impssible Foods“ kuria mėsos ir sūrio pakaitalus iš augalinių maisto produktų ir pristatyti juos pasauliui planuoja jau šiemet.

Startuolio autoriais teigia, kad mėsos pakaitalas iš augalinių produktų atrodys kaip mėsa (net kraujuos kaip mažiau keptas kepsnys) ir bus mėsos skonio.

Mėsos pakaitalais „Google“ susidomi ne pirmą kartą. 2013 m. vienas „Google“ įkūrėjų Sergejus Brinas atskleidė ketinantis investuoti į mėsainių su dirbtine mėsa projektą – toks maisto produktas juokais buvo pramintas „frankenštainiais“.

Atrodo, kad mėginimas įsigyti „Impossible Foods“ iliustruoja „Google“ ketinimą plėtoti į aktualiausių žmonijos išlikimo problemų sprendimą orientuotas technologijas. Beje, „Impossible Foods“ jau pavyko sukurti sūrainį vien tik iš augalinių produktų.

„Mūsų tikslas – sukurti maisto produktus, kuris žmonėms būtų skanūs, vertingi ir kurie pasižymėtų visomis skoninėmis ir maistinėmis gyvulinės kilmės maisto produktų savybėmis be jokio šalutinio ar neigiamo poveikio sveikatai ir be žalos aplinkai“, - sako startuolio atstovai. – Į gyvulinės kilmės maisto produktus pažvelgėme iš molekulinio lygmens perspektyvos. Tada atrinkome specifinius žalumynų, grūdinių maisto produktų baltymus ir maistines medžiagas, iš kurių įmanoma sukurti puikius mėsos ir pieno produktų pakaitalus."

Panašu, kad pakaitalų skonis identiškas originaliajam mėsos ir pieno produktų skoniui. „The Wall Street Journal“ rašo, kad mėsos pakaitalo skonis „yra panašus į jautienos ir kalakutienos“.

S. Brinas jau yra daug investavęs į dirbtinės mėsos (jautienos) auginimą iš kamieninių ląstelių. Mėsainiai su sintetine mėsa buvo praminti „frankenštainiais“. Tokių mėsainių idėjos autorius olandas Markas Postas pareiškė, kad maisto pasaulyje tai galėtų sukelti tikrą revoliuciją, taip pat reikšmingai prisidėti prie gamtosaugos.

Frankeštainių mėsa išauginama keturiais etapais. Pirmasis etapas – kamieninės ląstelės, galinčios pavirsti į bet kokią kitą ląstelę. Kamieninių ląstelių biopsijos mėginiu paimama iš galvijo raumeninio audinio. Antras žingsnis – kamieninės ląstelės inkubuojamos maistinių medžiagų prisotintoje terpėje, kur jos daug kartų pasidalija ir virsta raumenų ląstelėmis. Gautas ląstelių audinys stimuliuojamas judesiais – taip padidinama raumenų masė (trečias etapas). Galiausiai (ketvirtas žingsnis) 20 tūkst. dirbtinai išaugtinos mėsos skaidulų išmušama ir paskaninama prieskoniais.

„Trūksta tik riebalų, - savo įspūdžiais paragavus sintetinės mėsos dalijosi maisto ekspertas Joshas Schonwaldas. – Mėsos konsistencija – visai kaip tradicinio mėsainio. O štai mėsos skonis pasirodė truputį kitoks.“