Ne taip seniai publikai pristatytas „LG Flex 2“, be abejo su „LG G4“ palyginimų ir netgi konkurencijos neišvengs. Jei „LG G1“ ir „G2“ buvo modeliai labiau panašūs į „Samsung“ ir visus kitus išmaniuosius produktus, lyg kokie antros eilės pusbroliai, „LG G3“ jau buvo savitesnis ir originalesnis bent jau forma, o štai „LG G4“ nuklydo dar toliau ir iš tiesų yra labiau išskirtinės „Flex“ linijos produktas, todėl kiek keistoka jį matyti „G“ linijoje, skirtoje populiariausiems flagmanams ir labiausiai keista, kad jis techniškai nusileidžia tam pačiam „Flex 2“ telefonui.

Branduoliai ir drakonai

Na ir dar kartą apie tą patį – iš esmės jei jau susipažinote su „Flex 2“ telefonu – susipažinote ir su G4. Tiesiog šis modelis kiek švelnesnių formų ir kiek silpnesnių vidurių. Telefone pluša jaunesnysis brolis – šešių branduolių procesorius „Qualcomm Snapdragon 808“, kai tuo metu „Flex 2“ yra įmontuotas naujausias aštuonių branduolių SD 810. Nors 808 modelis turi 2 branduoliais mažiau, tačiau kasdieniniame vartojime toks pokytis iš esmės nejuntamas. Tam, kad šiek aiškiau perteiktų vaizdą apie gūdų, tamsų ir kartais nelabai aiškų platformų – procesorių ir vaizdo plokščių mišką, pateikiu diagramą.

Kaip matote, jei ir Moore’o dėsnis teigia teigia, kad kompiuterių procesorių sparta kas pusantrų metų padvigubėja, tai vartotojai kažko panašaus tikisi ir iš kiekvienos naujos procesoriaus kartos. Deja, taip nėra. Realybėje, ryškus perėjimas jautėsi perlipus nuo vieno ant dviejų ir kiek ryškiau užlipus ant keturių procesorių branduolių platformos, tačiau tai nebuvo dvigubas įrenginio pagreitėjimas vartotojui, o geriausiu atveju kelios dešimtys papildomo našumo procentų. itin tai pasijuto 2014 m., kai teoriškai keturių branduolių garu varomus traktorius turėjo pakeisti aštuonių branduolių raketos. Deja, ar ne deja, bet taip neįvyko ir technologijos pasuko kiek kitu keliu. Procesorių gamintojas „Qualcomm“ netgi buvo išleidęs reklamą su šūkiu „BETTER cores, not MORE cores“ (GERESNI branduoliai, o ne DAUGIAU branduolių) Ir šioje vietoje jie teisūs, nes tokios ribotos pažangos paslaptis slypi programinėje įrangoje – programos iki šiol nėra pritaikytos naudoti aštuonis branduolius, o bent jau 2014 m, didžioji jų dalis, įskaitant ir pačias populiariausias vis dar tebenaudojo tik du savo procesams vykdyti. Taigi, bent jau „Android L“ 64 bitų architektūros panaudojimas (pagaliau) suteikia daugiau vilčių, panašu, kad kreivė staiga į viršų nepakils ir telefonas greičiau galvoti už jus bent artimiausiais metais dar nepradės.

Pats G4 „Android“ sistemą ir visas kasdienines programėles varto kuo puikiausiai, bet ei – tą gali padaryti ne vien 690 €, bet ir 100 € su trupučiu kainuojantys telefonai, todėl mūsų tuo labai nenustebinsite. Žaidimams priekaištų neturėjau, išskyrus tą nelemtą telefono karštligę.

Saldainis

G4 saldainis („Android Lollipop“) patiekiamas su stipriu anyžiniu prieskoniu. Bėda, kad vieniems tai patinka, kitiems nelabai, nors treti nemato jokių problemų. Aš kalbu apie pačių LG sukurtą sistemos rūbą, kurio kitaip užsidėti neįmanoma – kairiausias „Android“ darbalaukis – įvairių LG lentelių makalynė, kur ne kiekvienas ras reikiamą informaciją ir tikrai ne visomis naudosis. Čia integruota ir sveikatos stebėjimo programa, naujienų, pranešimų ir kitų nelabai reikalingų dalykų. Nereikalingų programų pačioje sistemoje taip pat nepagailėta.
LG G4

Apie šilumą

Ne kartą pastebėta naujausio drakono bėda – telefono įkaitimas – pastebėta ir čia. Nors „Flex 2“ ši bėda buvo gerokai rimtesnė – perkaitus telefonui stipriai, vos ne trečdaliu krisdavo jo našumas, šiuo atveju bent šios problemos išvengta ir telefono darbas nepriklausomai nuo jo temperatūros yra pakankamai stabilus. Tuo pačiu, tai pirmas kartas mano telefonų bandymų istorijoje, kai pasinaudojus telefonu juo skambinti tiesiog nemalonu, nes dėti prie ausies per karšta.

O taip, juk telefonu galima ir skambinti!

„Flex“ serijos forma, išgaubta ir teoriškai pritaikyta jūsų veidui, kad pašnekovas turėtų girdėti jus geriau. Tačiau vėlgi, tai buvo vienas retesnių kartų, kai skambinant pašnekovai ne kartą prašė pakartoti kas buvo sakyta – panašu, kad sumontuotas arba silpnokas siųstuvas-imtuvas, arba ne toks jautrus mikrofonas, arba ir viena ir kita, nes jei tikėtume ryšio indikatoriumi, telefonas dažniausiai rodydavo 1-2 ryšio padalas, o esant atokesniuose rajonuose persijungdavo ir į „Edge“ režimą, kai tuo pat metu kitas telefonas ryšio padalas rodydavo pilnas. Gal tai tiesiog vieno modelio trūkumas, bet šiuo atveju ryšį pažymėčiau kaip silpnoką. Kita vertus, pašnekovą aš pats visada girdėjau puikiai.
LG G4

Visiems skoniams

Kita atskira tema yra telefono nugarėlė. Dangteliai keičiami, kaip manau ir visada turėtų būti. O telefono dėžutėje, priklausomai nuo komplektacijos juos turėtumėte rasti du. Vienas iš jų rimtas ir itin patogus odos (tikros odos! LG šokiruoja, ypač šiuo metu, kai akcentuojamas grįžimas nuo medžiotojų prie rinkėjų!), kuo puikiausiai saugos telefono nugarėlę tiek nuo įbrėžimų tiek ir nuo atsitiktinio telefono nukritimo – smūgį sušvelnintų kraštai, kiek labiau atsikišę už ekrano stiklą, taigi šiuo atveju dėklas telefonui net nereikalingas ir antrasis, žaliavalgiams skirtas elementarus el cheapo plastikinis dangtelis. Nežinau ar LG pasimokė iš „Flex 2“ pamokos su „nesibraižančia“ nugarėle, bet šiuo atveju paslaptingosios pseudo-nano-atsparios įbrėžimams medžiagos nerasta. Žinoma ir kam jos reikia, jei jau dangteliai keičiami.

LG G4
Telefone garsas ir įjungimas valdomas mygtukais, esančiais telefono nugarėlėje, o ne šonuose. Tai – labai erzinantis sprendimas ir labiausiai erzinantis dėl to kad kiti gamintojai to nedaro ir po kurio laiko pasiėmęs kitą telefoną vis mėgini spustelti jo fotoaparatą. Jei iš tiesų, aš visom keturiom už ir net galiu pradėti „Kicktarter“ kampanija kad LG mygtukų išdėstymas būtų naudojamas visuose įrenginiuose – mat bent jau man tai itin patogu.

Ekranas – būtų keista jei tokiame kainų lygyje būtų kitaip, yra tikrai ryškus ir matomas netgi saulės šviesoje. Dėl jo spalvų pavaizdavimo tikslumo jau kita kalba, bet ryškumo tikrai pakankama. Ekrano raiška – 1440 x 2560 ir 538 vaizdo taškai colyje taip pat nuteikia labai maloniai ir glosto akį.

Fotografuoti taip pat smagu – nors priekinis fotoaparatas 8 MP, tačiau kaip ir visuose kituose telefonuose, tai fotoaparatas, labiau skirtas „Skype“ pokalbiams. Galinis gi, 16 MP fotoaparatas pasižymi ne tik koviniu lazeriniu fokusavimu, labiau DSLR fotoaparatams būdingu nustatymų parinktimi. Tarkime, galite fotografuoti RAW formatu. Nesakau, kad kasdieniniam naudojime eiliniam vartotojui tai bus naudinga, bet šiaip – nieko sau! O kur dar ir spalvų spektro jutiklis, leidžiantis nuotraukoje pateikti kuo tikslesnes spalvas. Taigi, gražių žodžių ir parametrų daug, bet ar viskas taip ir veikia? Veikia dar ir kaip, nuotraukų kokybe esu tikrai patenkintas.

Verta paminėti ir visus atminties privalumus – telefone ne tik rasite 32 GB vietos, kurių, kaip ir visada, negalėsite pilnai išnaudoti dėl „Android“ sistemos, rezervavusios dalį resursų, tačiau čia yra SD kortelės lizdas, suteikiantis galimybę praplėsti telefono atmintį papildomais 128 GB – dabar didžioji dalis aukščiausios klasės telefonų tokios paprastos galimybės neturi, nors mano galva tai yra labai naudinga. Darbinės atminties irgi nepristigsite ir net ėdrioms programos jos bus per akis – telefonas turi 3 GB RAM.

Kiek laiko laiko

IštvermėsG4 turi vidutiniškai ir bent jau man jį krauti reikdavo kiekvieną dieną (labai gaila, bet „quick charge“ technologijos, leidžiančios 2/3 telefono akumuliatoriaus įkrauti per pusvalandį, čia nėra, kas keistoka mokant tokią kainą), taigi čia vėlgi jokių stebuklų ar novatoriškų sprendimų. Tačiau dar vienas, vartotojams draugiškas, LG žingsnis – G4 turi išimamą bateriją ir jei toks poreikis yra, galite jas turėti kelias. Arba nesukti galvos, kad kažkada telefonas pradės bateriją sekinti vis greičiau ir greičiau, o tada lauks kelionė pas meistrus.
LG G4

Verdiktas

Nors „G4“ neturi jokių itin novatoriškų išskirtinumų, telefoną šiai dienai mydroid.lt vertina 8/10 balų. Jis brangus (~670 eur.), nors ir parametrai jo nėra prasti. Telefono kaitimo bėdos ir silpnokas ryšys muša bendrą balą. Odinė nugarėlė, ergonomiška telefono forma, keičiama baterija, visi atminties parametrai, įskaitant SD kortelės palaikymą, jį kelia. Jei pinigai kišenę plėšo ir LG programinė įranga bei telefono forma jums patinka – G4 kartu su „Flex 2“ yra vieni geriausių variantų tapti nauju jūsų palydovu keičiantis savo seną įrenginį.