„Vien įdėti telefono ar planšetinio kompiuterio į jo dėžutę ir atiduoti naujajam savininkui nepakaks. Reikia pasidaryti ir ten slypinčių duomenų atsargines kopijas, vėliau juos ištrinti iš senojo įrenginio. Kaip rodo pastarosios naujienos, dalyje įrenginių panaikinti informaciją, kad jos vėliau niekas neatkurtų, ne taip jau ir paprasta“, – sako Egidijus Adomkaitis, „Bitė Lietuva“ mobiliųjų technologijų ekspertas, ir pateikia patarimus, ką kiekvienas turėtų atlikti prieš perleisdamas savo išmanųjį įrenginį į kitų rankas.

Kad visos vakarėlių nuotraukos ir svarbūs kontaktai niekur nepradingtų

Dažnas naujesnis išmanusis įrenginys į debesį automatiškai kelia atsargines nuotraukų, vaizdo klipų, kontaktų ar programėlių kopijas, kurias vėliau nesunkiai galima pasiekti iš kitų įrenginių.

Anot E. Adomkaičio, norint būti tikriems, kad asmeniniai duomenys niekur nepradings, rekomenduojama padaryti atskirą atsarginę jų kopiją. Kiekvienas gamintojas turi savą programinę įrangą, kuri padeda sujungti kompiuterį su išmaniuoju įrenginiu. Pavyzdžiui, „Samsung“ savininkai turėtų ieškoti „Samsung Kies“ programos: „Atsisiuntę programą nemokamai, prijunkite išmanųjį įrenginį prie kompiuterio USB laidu ir pasidarykite visų telefone esančių duomenų (adresų knygutės, SMS žinučių, atliktų skambučių sąrašo, nuotraukų ir pan.) atsargines kopijas kompiuteryje. „Apple“ įrenginių savininkai tai gali padaryti per „iTunes“, o kitų įrenginių gamintojų programų ieškokite jų portaluose.“

Paprastai ištrinti duomenų gali ir nepakakti

Kai jau turime atsargines duomenų kopijas, metas jas panaikinti iš savo išmaniųjų įrenginių, t.y. atstatyti gamyklinius parametrus. „Android“ naudotojai tai gali padaryti taip: Nustatymai – Bendri nustatymai – Atsarginis kopijavimas ir nustatymai – Gamintojo duomenų atkūrimas. Jei naudojatės „Apple“ įrenginiu, gamyklinius parametrus atstatysite taip: Settings – General – Reset – Erase All Content and Settings. „Windows Phone“ įrenginiuose kelias būtų toks: Parametrai – Apie – Atkurti gamyklinius parametrus.

„Tiesa, visai neseniai paaiškėjo, jog tokiu būdu ištrynus duomenis „Android“ įrenginiuose, specialistai dalį jų vėliau gali atkurti. Todėl, prieš atstatant gamyklinius parametrus, visus duomenis užšifruokite: Nustatymai – Bendri nustatymai – Sauga – Užšifruoti telefoną. Po šio veiksmo galite drąsiai atkurti gamyklinius parametrus ir jokiems programišiams buvusių duomenų nepavyks pasiekti“, – pastebi „Bitės“ ekspertas.

Nepamirškime pagražinti ir išorės

Kad išmanusis įrenginys taptų patrauklesnis pirkėjui, reikia nepamiršti pasirūpinti ir jo išorine išvaizda. Tikėtina, jog savuoju įrenginiu naudojotės ne vieną savaitę ar mėnesį, tad ant jo ekrano ir korpuso gali būti atsiradę įvairių įbrėžimų. Tam, kad pagerintumėte prekinę išvaizdą, galite „aprengti“ parduodamą įrenginį: užklijuoti apsauginę ekrano plėvelę bei uždėti telefono dėkliuką. Plėvelių yra įvairių: daugkartinio naudojimo, geriau saugojančios nuo įbrėžimų, paprastesnės, kurios tik iš dalies apsaugo įrenginį nuo įbrėžimų. Taip pat matinės, kurios standartiškai yra kiek storesnės, geriau apsaugo nuo įbrėžimų, tačiau per jas telefono ekrano vaizdas nebėra toks ryškus.

Telefonų dėkliukų pasirinkimas taip pat praktiškai neribotas – odiniai, plastikiniai, atverčiami ar su ekranėliu, kuriame, net neatvertę telefono dėkliuko, matysite, kas jums skambina, rašo, kiek dabar valandų ar kokios oro sąlygos.

„Atlikę visus veiksmus galite drąsiai ieškoti naujojo įrenginio savininko ir nesijaudinti, kad jis aptiks slaptas jūsų asmenukes ar nuliūs pamatęs vieną ar kitą įbrėžimą“, – teigia E. Adomkaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)