O klausimai ir atsakymai — apie viską, pradedant asmeniniu M. Zuckerbergo gyvenimu ir baigiant prognozėmis apie ateities komunikacijos tendencijas.

— Kaip reaguotumėte, jei pabustumėte ryte ir pamatytumėte, kad nėra jokio „Facebook“?

— Sukurčiau jį :)

— Kaip įsivaizduojate pasaulį po 10 metų? Kur mes būsime technologijos ir socialinės medijos perspektyvoje?

— Tikiuosi, kad per 10 metų mes smarkiai patobulinsime tai, kaip pasaulis susijungęs tarpusavyje. Jau dabar mes darome keletą stambių dalykėlių:

Pirma, projekte internet.org mes dirbame su interneto prieigos taškų plėtra visame pasaulyje. Tai yra pats pagrindinis dalykas, kurio reikia, kad internetas žmogui neštų naudą: darbus, išsilavinimą, komunikacija ir visa kita. Šiandien dar beveik du trečdaliai pasaulio neturi interneto prieigos. Per dešimtmetį internet.org turi potencijos padėti susijungti šimtams milijonų — o gal net milijardams — žmonių.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad 1 iš 10 žmonių, gavusių prieigą prie interneto, išsiveržia iš skurdo. Tad jei mes suteiksime galimybę prisijungti 4 milijardams žmonių, kurie dabar nėra prisijungę, mes teoriškai galime nuo skurdo išgelbėti 400 milijonų žmonių. Čia turbūt yra vienas geriausių dalykų, ką galime suteikti pasauliui.

Antra, mes dirbame su dirbtiniu intelektu, nes manome, kad išmaniosios paslaugos bus patogios ir intensyviai naudojamos. Pavyzdžiui, jei turėtume kompiuterius, kurie sugebėtų suprasti naujienų, skelbiamų „Facebook“ sraute, prasmę, ir pagal tai aprodytų mums dar daugiau mus dominančių dalykų — tai būtų nuostabu.

Arba jei išmokytume kompiuterį atpažinti paveikslėlyje esančius daiktus, kad jis nupasakotų juos aklajam, kuris neturi jokių kitų būdų gauti vizualinę informaciją — tai irgi būtų fantastiška.

Visa tai mums yra pasiekiama, ir tikiuosi, per artimiausią dešimtmetį mes visa tai pristatysime jums.

Trečia, mes dirbame su virtualiąja realybe, nes manau, kad tai bus kita didžioji kompiuterijos ir komunikacijos platforma — po telefonų. Ateityje kišenėse greičiausiai vis dar nešiosimės telefonus, bet manau, ant veidų turėsime ir akinius, kurie mums padės įvairiais būdais visą dieną, o taip pat leis pasidalinti mūsų patirtimi su mums brangiais žmonėmis, į ją pasineriant taip, kaip dar neįmanoma šiandien.

Tai yra tik trys dalykai iš daugelio, prie kurių mes dirbsime artimiausią dešimtmetį. Ateitis man atrodo būsianti tikrai įdomi ir jaudinanti.

Arnoldas Schwarzeneggeris
Arnoldas Schwarzeneggeris:

— Markai, aš visada visiems sakau, kad niekada negali būti toks užimtas, kad nerastum laiko treniravimuisi — net popiežius ir prezidentai suranda tam laiko. Tu esi turbūt užimčiausias žmogus planetoje, ir jaunesniajai kartai tu turbūt artimesnis nei popiežius. Tai pasakyk man, kaip tu randi laiko treniruotėms ir koks yra tavo režimas?

Ir ar mašinos nugalės žmoniją?

— Palaikyti gerą formą — labai svarbu. Energijos reikia darant bet ką, o jos turi daugiau tada, kai esi geros formos.

Treniruojuosi mažiausiai tris kartus per savaitę — dažniausiai tai yra pirmas dalykas, ką darau tik pabudęs. Taip pat stengiuosi kada tik įmanoma suderinti šuns vedžiojimą su bėgiojimu, kas tiesą sakant, dažniausiai atrodo komiškai, nes tada jis primena lekiančią šluotą.

Ir ne, mašinos nelaimės.

Stephenas Hawkingas

— Norėčiau suvokti jungtinę gravitacijos ir kitų jėgų teoriją. Į kokius didžiausius mokslo klausimus norėtum žinoti atsakymus tu? Ir kodėl?

— O, čia yra geras klausimas!

Mane labiausiai domina klausimai, susiję su žmogumi. Kas mums suteiktų galimybę gyventi amžinai? Kaip išgydyti visas ligas? Kaip veikia mūsų smegenys? Kaip iš tiesų vyksta mokymosi procesas ir kaip mes galėtume suteikti žmogui galimybę išmokti visko milijonus kartų daugiau?

Man taip pat įdomu, ar egzistuoja kokia fundamentali matematinė teorema, apibrėžianti, kaip žmogaus socialiniai ryšiai lemia balansą, ką mes mėgstame ir su kuo mielai bendraujame. Lažinuosi, kad tokia teorema yra.

— Markai, man patinka „Facebook“ ir ačiū tau už jį. Bet turiu paprastą klausimą: ar tu moki peršokti per kėdę, kaip Billas Gatesas?

— Puikus klausimas. Galbūt ir moku, bet šiandien to nesužinosime.

— Kodėl savo atlyginimu pasiskyrei 1 JAV dolerį?

— Aš esu uždirbęs daug pinigų. Šiuo atveju aš susitelkiau į tai, kad būčiau kuo naudingesnis ir mano būdas būti naudingu — per „Facebook“. Kad žmonės galėtų dalintis ir prisijungti prie pasaulio. Taip pat koncentruojuosi ir į edukacinę bei sveikatos apsaugos filantropiją už „Facebook“ ribų. Nes per daug žmonių miršta tiesiog beprasmiškai, ir negauna galimybių, kurių yra verti. Pasaulyje yra daugybė dalykų, kuriuos reikia ištaisyti, ir aš tiesiog laimingas, kad bent kuo galiu prie to prisidėti.

— Sveikas, Markai. Koks yra tavo laimės apibrėžimas? Ir kaip jis keitėsi tau augant?

— Puikus klausimas. Man laimė yra darymas kažko prasmingo, ir kas padeda žmonėms. Manau, daugelis žmonių painioja laimingumą su tiesiog smagumu. Nemanau, kad smagu gali būti kiekvieną dieną. Bet tikiu, kad galima nuveikti kažką prasmingo, kas žmonėms padėtų kiekvieną dieną.

Su laiku, man augant, auga ir susižavėjimas man artimais žmonėmis — mano žmona, partneriais darbe, artimais draugais. Niekas nekuria tik sau. Ilgalaikiai santykiai yra labai svarbūs.

— Markai, kaip manai, kokią rolę „Facebook“ atlieka naujienų versle? Man nepaprastai malonu matyti „Instant Articles“, kurie pagrįsti verslo modeliu, kurio tikslas — padėti paremti gerą žurnalistiką. Kas toliau?

— Žmonės „Facebooke“ atranda ir skaito daug naujienų, todėl mes investavome daug laiko į tai, kad ši patirtis būtų kiek įmanoma geresnė.

Viena iš didesnių problemų šiandien yra tai, kad žinių skaitymas trunka ilgai. Jei naudojate mūsų aplikaciją, ir paspaudžiate ant nuotraukos, ji įsikrauna beveik iškart. Bet jei paspaudžiate ant nuorodos į naujieną — kadangi ji nėra saugoma pačiame „Facebook“, jos įsikrovimas gali užtrukti iki 10 sekundžių. Žmonės nemėgsta tiek ilgai laukti, todėl tiesiog numoja ranka į naujieną šiai dar net neįsikrovus — ar net išvis nesivargina spausti nuorodos, net jei jie ir norėtų ją perskaityti.

Tai nesunku išspręsti, būtent tai daro „Instant Articles“. Kai naujienos veiks taip pat greitai, kaip ir visa kita „Facebook“ tinkle, žmonės skaitys jų daugiau. Tai padės žmonėms būti geriau informuotais, kas vyksta pasaulyje, o taip pat bus naudinga naujienų verslo ekosistemai, nes padidins srautą.

Svarbu turėti omenyje, kad „Instant Articles“ nėra pokytis, kurį darome mes patys. Mes galime išleisti platformą, bet daugeliui leidėjų joje apsiprasti prireiks laiko. Tad atsakant į klausimą „kas toliau“ — toliau sieksime pilnai paleisti „Instant Articles“, ir kad tai taptu pagrindiniu žmonių naujienų šaltiniu.

— Sveikas, Markai. Papasakok daugiau apie „Facebook“ dirbtinio intelekto iniciatyvas.

— Mūsų DI tyrimai labiausiai orientuojami į siekį suvokti prasmę to, kuo žmonės dalinasi.

Pavyzdžiui, jei dalinatės nuotrauka, kurioje yra jūsų draugas, mes turėtume užtikrinti, kad tas draugas ją pamatytų. Jei dalinatės šuns nuotrauka ar padarote įrašą, susijusį su politika, mes turėtume padaryti taip, kad „Facebook“ pats tai suprastų ir padėtų susisiekti jums su žmonėmis, kuriems įdomu šunys ar politika.

Kad tai vyktų sklandžiai, mes kuriame DI sistemas, kurios aplenktų žmogų visomis pagrindinėmis juslėmis: rega, klausa ir t.t.

Vizualinei informacijai mes kuriame sistemas, kurios atpažintų viską, kas yra nuotraukoje ar video medžiagoje. Tai apima žmones, objektus, aplinką ir kt. Ir tokios sistemos turi perprasti ne tik tai, kas yra vaizdinėje medžiagoje, bet ir joje esantį kontekstą.

Kalbos ir kalbų atveju mes koncentruojamės į gyvos kalbos pavertimą tekstu, į teksto migravimą tarp kalbų, ir kad galima būtų atsakyti į bet kokį klausimą bet kuria natūralia kalba.

Tai būti tokia bendra apžvalga. Dalykų, kuriuos mes darome, yra ir daugiau, ir netrukus galėsiu papasakoti daugiau.

— Ar galėčiau atlikti praktiką, ar įsidarbinti „Facebooke“?

— Žinoma. Kiekvienas gali siekti įsidarbinti pas mus. Čia yra tai, ko šiuo metu ieškome.

— Kodėl buvo įdiegta „Poke“ funkcija?

— Tuo metu tai atrodė gera idėja...

— Sveikas, Markai! Linkėjimai iš Škotijos! Norėčiau tau užduoti protingą, bet provokuojantį klausimą, tik bėda, kad tokio nesugalvoju. Bet užtat mano dešimtmetis nori paklausti, kokius tris daiktus tu pasiimtum į negyvenamą salą (tavo žiniai, ten nėra bevielio ryšio, taigi ir „Facebook“).

— Tai nuo daug ko priklauso. Ar į salą turėčiau vykti tada, kai su internet.org jau būtume paleidę palydovinio ryšio sistemą? Nes mes dabar dirbame ties tuo, ir tiesą sakant, netolimoje ateityje negyvenamoje saloje bevielis ryšys bus. Tokiu atveju, pasiimčiau žmoną, šunį ir telefoną.

— Ko galima tikėtis iš internet.org?

— Galite tikėtis, kad ateityje visi bus prisijungę prie Interneto!

Dirbame dviem pagrindinėmis kryptimis:

Pirma, mezgame partnerystes su operatoriais, kurie visame pasaulyje teikia nemokamas bazines interneto paslaugas. Tai jau dabar veikiau daugiau nei tuzine šalių, ir jau dabar daugiau nei milijardas žmonių gali prisijungti prie nemokamų bazinių interneto paslaugų. Planuojame gerokai išplėsti šį dalyką.

Antra, dirbame su technologijomis, kurios dar labiau gali išplėsti prisijungimo prie interneto galimybes. Pagrindiniai trys dalykai, ties kuriais dabar dirbame, yra dronai, palydovai ir lazeriai. Idėja ta, kad ateityje iš skrendančio lėktuvo galėsime nukreipti interneto ryšio spindulį — ar užmegzti jį per palydovą. Informacijos perdavimui bus naudojami itin tikslūs lazeriai. Jau kažkiek kalbėjome apie šias mūsų pastangas, ir netrukus galėsime papasakoti dar daugiau.

Šis darbas yra labai svarbūs, nes interneto ryšys suteikia darbus, išsilavinimą, sveikatos apsaugos ir komunikacijos galimybę.

—Kas su „Facebook“ bus ateityje?

— Yra keletas svarbių tendencijų, kurias mes tikimės patobulinti.

Pirma, žmonės įgauna galią dalintis vis sodresne informacija. Buvome įpratę dalintis tekstais, dabar daugiausia skelbiame nuotraukas, o ateityje svarbiausia bus video. Po to įvyks panirimas į VR, kuris taps norma. O po to atsiras galimybė dalintis pilna fizine ir emocine patirtimi.

Antra, žmonės įgauna galią komunikuoti dažniau. Iš pradžių buvome įpratę bendrauti asmeniškai. Tada turėjome tuos griozdiškus kompiuterius ant stalo, ar tuos, kuriuos galėjome nešiotis. Dabar kišenėse turime tuos neįtikėtinus daikčiukus, bet dienos metu juos naudojame tik priešokiais. Ateityje turėsime išplėstosios realybės ir kitus įrenginius, kuriuos bus galima dėvėti beveik ištisai tam, kad pagerintume savo kasdienybę ir komunikaciją.

Tikiu, kad vieną dieną naudodamiesi technologija galėsime persiųsti ištisinę mintį. Galėsite tik ką nors pagalvoti, ir jūsų draugai tuoj pat tai sužinos — žinoma, jei tik jūs to norėsite. Tai būtų maksimalios komunikacijos technologija.

Mūsų gyvenimas gerėja pagal tai, kaip gerėja komunikacijos įrankiai. Mes galime kurti sodresnius santykius su žmonėmis, kuriuos mylime ir kurie mums rūpi. Mes sužinome, kas dedasi pasaulyje ir pagal tai galime priimti geresnius sprendimus darbe ar gyvenime. Mes taip pat esame geriau informuoti ir galime priimti geresnius sprendimus kaip visuomenė. Ši auganti galimybė dalintis yra vienas didžiausių variklių, varančių šiandieninį pasaulį.

— Sveikas, Markai. Jūs sukūrėte įrankį, leidžiantį nuspalvinti profilio nuotrauką vaivorykštės spalvomis, bet jūs taip pat primygtinai reikalaujate, kad žmonės „Facebook“ tinkle naudotų tikrus vardus. Daugybė transseksualų bendruomenės žmonių tuo nepatenkinti ir net teigia, kad tai kelia grėsmę jų gyvenimams. Ar jūs atsisakysite šios praktikos?

— Tai yra svarbus klausimas. Tikri vardai yra svarbi dalis to, kaip veikia bendruomenė.

Pirma, tai leidžia žmonėms jaustis saugiau. Mes žinome, kad žmonės, kai jie naudojasi tikrais vardais, kitus terorizuoja žymiai rečiau. Yra daugybė atvejų — pavyzdžiui, moteris nutraukia nesėkmingus santykius ir stengiasi išvengti psichologiškai smurtaujančio buvusio vyro, o mes apsaugome nuo to, kad buvusysis prisikurs netikrų paskyrų ir toliau ją terorizuos. O kai jis naudoja tikrąjį vardą, ji gali tiesiog jį užblokuoti.

Antra, tikri vardai leidžia paslauga naudotis paprasčiau. Žmonės visą laiką naudoja „Facebook“ susirasti žmones, su kuriais kur nors susipažino ar susidūrė. Tai paprasta, nes tiesiog įvedi jų vardą į paieškos laukelį, ir randi.

Tuo pačiu reikia pripažinti, kad yra tam tikros painiavos dėl mūsų politikos. Tikras vardas nereiškia vardo iš paso. Tikru vardu vadiname tą, kurį dažniausiai ir vartojate kasdien, kuriuo juos kviečia draugai. Jei draugai jus kviečia pravarde, tai ir „Facebooke“ galite vadintis pravarde. Ir mes dirbame, kad žmonės galėtų geriau ir daugiau būtų naudoti savo tikrąjį vardą.

Domitės mokslo ir technologijų naujienomis? Skaitykite jas ir „Facebook“ socialiniame tinkle!