Tiesa, telefoną apžvalgai paskolinusi savininkė užsiminė, kad jis kažkodėl linkęs pastabdyti, tai nekėlė jokių blogų minčių, nes jei telefone buvo sena „MIUI“ versija („Xiaomi“ sukurtas „Android“ sistemos rūbas), tai būtų kaip ir įmanoma ir nelabai keista. Todėl pirmieji žingsniai buvo stringantį telefoną atnaujinti į naujesnę versiją.

Čia pasirodė pirma keistenybė. OTA („over the air“) automatiniai sistemos atnaujinimai neveikė. Sekundę telefonas pamąstydavo, tada atnaujinimą tiesiog išjungdavo. Na, nieko, baisaus, pasakiau sau, juk visada galima atnaujinimą įkelti per „microSD“ atminties kortelę. Čia dar įdomiau – telefonas tiesiog atsisakė matyti atnaujinimą. Tiesa, kadangi „Xiaomi“ telefonai garsėja sudėtingu atnaujinimu dėl krūvos skirtingų to paties įrenginio modelio atmainų, pagalvojau, kad galbūt užteks ištrinti duomenis ir vėl įrašyti iš naujo. Po perkrovimo paaiškėjo, kad programinės įrangos versija skirta išimtinai Kinijos rinkai, todėl jokių „Google“ paslaugų ir programėlių nėra ir dėl to jokių programų iš „Google Play“ įdiegti negalima. Įrenginys buvo padėtas šiek tiek pailsėti, o autorius – paskaityti, kokia velniava su juo vyksta.

MIUI forumuose tokių atvejų aprašytas ne vienas ir pirmas ekspertų klausimas nelaimingam savininkui būdavo toks: „ar telefonas tikrai originalus?“ Kinų ir viso pasaulio forumuose yra begalės nuotraukų ir vedlių, kurie padeda atskirti originalius telefonus nuo padirbtų. Peržiūrėjęs juos išsiaiškinau, kad telefonas originalus – nuo smulkmenų, tokių, kaip garsiakalbių grotelių, ausinių kištuko lizde esančio plastikinio žiedo dydžio ir spalvos, iki MI varžtelių nugarėlėje ir „Android recovery“ sistemos peržiūros – mat „Xiaomi“ telefonai persikrauna ne į standartinį „Android“ režimą o jų pačių vadinamą „fastboot“ arba „miui recovery“. Taigi, visi originalumo patikrinimo punktai įveikti sėkmingai. Telefonas originalus. Bet kodėl jis taip stringa?

O stringa jis todėl kad, tai, pasirodo, visai ne „Mi4“, o pigi kopija su MTK6582 procesoriumi – 1,3 GHz vietoj 2,5 GHz ir 1 GB RAM vietoj trijų. Na ir dar su keliais kitais parametrų skirtumais.

Kinai gamina trijų lygių klonus – telefonai, kurie į kažką panašūs, bet vizualiai galima atskirti, kad tai tik iš kažkieno pavogtas dizainas, telefonai, kurie identiški, bet yra su skirtingu logotipu arba visai be logotipo ir telefonai, kurie skirti apgauti, nes vizualiai jie atrodo visiškai taip pat kaip ir originalus modelis. Taigi, kai papuola į rankas trečioji versija – galiu jus užtikrinti, tokį telefoną įsigysite ir naudosite (o gal jau ir naudojate, kaip vienas „MyDroid“ tinklaraščio skaitytojas, kuris apgaulę pastebėjo tik po dvejų metų), kol galų gale nunešite kam nors išvalyti „virusus“ (liaudyje taip vadinama bet kokia telefono lėto veikimo ir striginėjimo priežastis), o tada ir paaiškės.

Vizualiai telefonas atrodo identiškai, kaip ir „Mi4“, todėl net pirkdami tokį išmanųjį gyvai, iš nesąžiningo pardavėjo rankų, jokių išorinių skirtumų nepastebėsite. Labai gaila, tačiau visi iliustruoti vedliai, turintys padėti pagal nuotraukas atskirti originalų telefoną nuo kopijos, yra beverčiai.

Telefono "Xiaomi Mi4" klonas
Metalinis rėmelis aplink korpusą, identiškas originalui, kaip ir pats korpusas ir priekyje, ir gale. Tiek ir kitos visos detalės. Nuėmus nugarėlę plastikinis dangtelis taip pat identiškas „Mi4“ originalui, vienintelė vieta kuri sukėlė šik tiek įtarimų – keistesnės spalvos MI varžtelis ir baterija. Kadangi telefone baterija integruota, jos išimti negalima. Lipdukas ant baterijos identiškas originaliam, tačiau , jei neklystu, tikra „Mi4“ baterija yra plastikinis juodas blokelis, o čia įdėta kažkas panašaus į baltą maišelį, kuris iš visų pusių apklijuotas juodu lipduku. Kaip ir būna su integruotomis baterijomis, galima tik skėstelėti rankomis ir sakyti „o tai gal taip ir turi būti“. Taigi, ši versija pritaikyta specialiai apgauti ir maskuojasi ne vienu lygiu.
Telefono "Xiaomi Mi4" klonas
Telefonas užkrauna originalią „Miui“ V5 sistemą – tai labai nestebina, nes „Miui“ kaip ir „Cyanogen mod“, „Lewa“ ar kitos „Android“ sistemos yra labai plačiai paplitusi ir ją galima naudoti šimtuose skirtingų telefonų modelių. Pasirinkus „apie telefoną“, ekrane pasirodo tokia informacija, kokia ir turėtų – 2.5 GHz 4 branduolių „Snapdragon“ sistema su 3 GB RAM.

Po ilgokos kovos su niekaip nenorinčiu pasiduoti „Google play“ ir paslaugomis (o tai tema atskiram straipsniui), pagaliau pavyko paleisti oficialią programėlių parduotuvę ir joje surastos diagnostikos programos atskleidė tai, ką ir turėjo – nors telefonas maskuojasi pakankamai gerai – apgauna ir „Antutu“ ir „CPU-Z“, bet žiūrėk tai vienur tai kitur ausys kyšo. Ir, aišku, ne ko nors kito o MTK. „CPU-Z“ tikrą modelį parodo „Hardware“ lange, nors visa kita rodo idealiai klaidingai ir klysta tik su „Snapdragon 800“ vietoj 801. Daugiau ylų iš maišo lenda kituose diagnostiniuose languose.

„Antutu“ leidžiasi mulkinamas, kaip tik nori blogasis kinietis. Rodo viską taip, kaip sugalvojo apsišaukėlis – netgi vaizdo raiška, esą, yra tokia, kokia turėtų būti, nors ji klone gerokai mažesnė. Bet ir čia visi MTK galai lenda – žiūrint jutiklių aprašą tą ir pamatysite. Aišku, surenkamas testų rezultatas gerokai mažesnis, vos 17 000 taškų, lyginant su originalaus telefono surenkamais 40000.

Kaip įsigyti originalų „Mi4“ ir nebūti apmulkintam? Tai priklauso nuo to, kur perkate – „Ebay“ prekybos politika yra griežtesnė, o su prailgintu „Paypal“ bylos laiku, jei tik sugebėsite įrodyti, bylą laimėsite. Bet perkant „Aliexpress“ viskas sudėtingiau. Nors toje elektroninėje parduotuvėje taip pat deklaruojamas skaidrumas ir kova su klonų gamintojais, iš esmės tai tikri „Žvaigždžių karai: klonų ataka“, kitaip sakant, fantastika, nes pardavėjas vis dar gali būti sunkiai kontroliuojamas. Na, o jei jau perkate Lietuvoje, toks dalykas yra tiesiog vadinamas sukčiavimu ir netgi nebe smulkiu mastu, nes naujas „Mi4“ telefonas kainuoja apie 300 Eur. Jei prieš perkant turite galimybę apžiūrėti, reikalaukite kad pardavėjas būtų įdiegęs bent jau „CPU-Z“ programą, kur galėsite pamatyti bent kelis tikrus parametrus, arba „Mobile Uncle Tools“, kurie „Mediatek“ procesorių sugeba išryškinti, nes tam ir yra skirti. Jei jūsų prašymas ignoruojamas, palinkėkite geros prekybos ir trumpo ikiteisminio proceso.

Požymiai kad jums kiša kloną: „CPU-Z“ programa – langelyje system > hardware skiltyje įrašytas „mt6582“ arba kitas numeris, bet prasidedantis „mt“ arba „mtk“. „Total Ram“ skiltyje – 966 MB, kai turėtų būti 3 GB, arba apie 3000 MB. „Screen Resolution“ eilutėje – 720×1280, kai turėtų būti 1080 x 1920. „Antutu“ programa: pasirinkus parametrų peržiūrą informacijos skiltyje keturi iš eilės jutikliai (šviesos, erdvinės padėties ir pan.) nurodomi kaip pagaminti MTK. „Mobile Uncle tools” pasirinkus patį pirmą programos punktą „Device“, informacijos išklotinėje tarp „SDcard“ ir „Build.prop“ atsiras detali „MTK build“ informacija, jei telefonas padirbtas. Kiekvienas įrašas su žodžiu „mediatek“ atskleidžia tai, ką kinai taip kruopščiai bandė paslėpti.

Gal atsiras keistuolių kurie sakys, „o tai, jei anas atrodo taip pat... ir veikai gerai... netgi su pačių „Xiaomi“ sistema.. Tai koks man skirtumas ir kam mokėti tris kartus brangiau?“ Deja, šiuo atveju MTK platforma čia yra suluošinta ir išprievartauta, todėl veikia labai nestabiliai ir stringa nuo puslapių naršymo ir netgi sisteminių langų darinėjimo.

Kinų rinkoje toks telefono modelis su MTK6582, vadinamas „No 1. Note 4“, tik mažiau užmaskuotu kloniškumu (antrasis kiniškas klonų lygmuo), kainuoja apie 115 USD.

Domitės mokslo ir technologijų naujienomis? Skaitykite jas ir „Facebook“ socialiniame tinkle!