„Lietuvos IT sektorius vystosi pilnu tempu. Į šalį atvyksta vis daugiau įmonių, kurias suvilioja infrastruktūra, žmonės ir verslui draugiška aplinka. Lietuva, kurioje interneto ryšys yra vienas sparčiausių ir pigiausių Europoje, o visuomenė yra labai technologiškai išprususi ir pagal informacinių technologijų bei komunikacijų įgūdžius užima 16 vietą pasaulyje, neseniai pritraukė tokius milžinus, kaip „Google“, „Nasdaq“ bei AIG“, – rašo A. Fiscutean, pridurdama, kad prognozuojama, jog jau šiais metais IT, lazerių technologijų, biotechnologijų, nanotechnologijų bei medžiagų mokslo įmonės Lietuvoje uždirbs net 25 proc. viso šalies BVP ir taps net 80 proc. mūsų šalies eksporto šaltiniu.

Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas žurnalistei sakė, kad per penkerius metus, nuo 2008 iki 2013, užsienio ICT sektoriaus įmonių investicijos Lietuvoje išaugo net 70 procentų.

Savo atstovybes Lietuvoje atidarinėja daug stiprių užsienio bendrovių: „Google“ Vilniuje įsteigė biurą, užsiimantį pardavimais, „Nasdaq“ vertybinių popierių birža – kompetencijų centrą, o programinės įrangos kūrėjai „Devbridge“ iš Čikagos jau ketina savo kolektyvą Lietuvoje plėsti iki 150 darbuotojų. Sveikatos apsaugos bendrovė „Intermedix“ Kaune sukūrė daugiau nei 200 darbo vietų IT specialistams. „Bentley Systems“ po pirmojo biuro atidarymo Vilniuje antrą jau atidarė ir Kaune. AIG Vilniuje įsteigė paslaugų centrą Rytų ir Šiaurės Europai. O finansinių paslaugų bendrovė „Western Union“ Lietuvoje veiklą vykdo jau gana ilgą laiką.

„Kai kurių bendrovių padaliniai Vilniuje vysto ne pagrindinę įmonių veiklą, tačiau dėl talentingų žmonių kiekio ir kainos bei kokybės santykio jos renkasi Lietuvą IT plėtrai“, – sakė M. Katinas

„ZDNet“ žurnalistė teigia, kad mūsų šalis pagal žmonių, turinčių aukštąjį matematikos, gamtos mokslų ir technologijų išsilavinimą, kiekį pirmauja Europoje, o asmenų, priimamų į IT studijų programas, kiekiai kelis pastaruosius metus didėja netgi dešimtimis procentų.

Pagal universitetų absolventų kiekį 30-34 m. amžiaus grupėje Lietuva neturi lygių Europoje, o praktiškai visi jauni profesionalai kalba angliškai.

Užsienio investuotojus žavi ir verslui draugiška aplinka: bendrovę Lietuvoje be didelių biurokratinių sunkumų galima įsteigti per tris dienas, o mokesčių verslui našta – viena mažiausių regione. O kur dar lengvatos naujiems verslams!

A. Fiscutean teigimu, tokia palankių veiksnių kombinacija padėjo Lietuvai iškilti į trečią vietą Europoje bei Centrinėje Azijoje ir 24 vietą pasaulyje Pasaulio banko sudaromame „Doing Business“ indekse, kuriame visos pasaulio valstybės surikiuotos pagal palankumą vystyti verslus. „Economic Freedom“ indekse, sudaromame „The Heritage Foundation“, Lietuva užėmė 15 vietą pasaulyje.

„Nasdaq Vilnius Services“ vadovė Arminta Saladzienė žurnalistei sakė, kad jos atstovaujama įmonė investuodama į kokią nors šalį vertina įvairius veiksnius – technologijų ir ryšių infrastruktūrą, gerą išsilavinimą turinčios darbo jėgos dalį, gyvenimo kokybę. „Lietuva gerai įvertinta visose kategorijose“, – sakė bendrovės padalinio vadovė.

Vilniuje veiklą nuo mažo biuro pradėjo ir „Google“. „Pradedame nuo mažos komandos, bet tikimės savo atstovybę išauginti priklausomai nuo vietinės skaitmeninės ekosistemos dinamiškumo“, sakė „Google“ plėtros vadovas Baltijos šalims Vytautas Kubilius.

Vienas iš svarbių veiksnių, kuris vilioja užsienio bendroves į Lietuvą – santykinai nedideli aukštos kvalifikacijos programuotojų atlyginimai. Būtent dėl to ne Vakarų Europoje, o Lietuvoje padalinius įsteigė „Wix“, „Uber“, „Revel Systems“.

Nesnaudžia ir Lietuvos startuolių ekosistema: 2014 metais jie sulaukė 46 mln. eurų investicijų – 35 proc. daugiau nei metais anksčiau. Didžioji startuolių dalis susikoncentravusi Vilniuje, nors Kaunas ir kai kurie kiti miestai taip pat stengiasi padidinti patrauklumą pradedantiesiems verslininkams, tikina A. Fiscutean.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)