Pradėti reikia nuo to, kad M9 modelis yra skirtas konservatoriams. Nebūtinai, aišku, tiems kurie sėdi Seime ir savivaldybėse, tačiau tiems, kurie nelabai mėgsta pokyčius, yra prisirišę prie daiktų ir sako: „a seniau tai kaip gerai buvo.. Ir išvis, kuo naujesnis daiktas, tuo prastesnis. Na, bet jei atrodo taip pat kaip senas, tai turbūt bus labai geras.“ Taip sakau todėl, kad metams bėgant „HTC One“ dizainas keičiasi minimaliai. Jis vis dar atrodo solidžiai – na kur jau čia, vien spalvos pavadinimas „auksas su sidabru“ jau turėtų šį tą sakyti. Tačiau nepaisant to solidumo telefonas rankoje jaučiasi lyg benzininiu pjūklu išpjauta skulptūra, lyginant jį su kitų gamintojų toje pačioje lygoje „žaidžiančiais“ gaminiais. Telefonas per storas, per sunkus (visgi 157 g.) ir pernelyg konservatyvus. Žinoma, dėl to jis taip pat turės savo pirkėją, kuriam tokie dalykai patinka. Dabar, kai visi gamintojai lygiuojasi į daugiau ar mažiau panašius techninius parametrus tame pačiame kainų lygyje (~600 eur.), apsisprendimą dažnai gali lemti tiek prieraišumas prie konkretaus prekinio ženklo, tiek ir vien pats produkto dizainas.

Telefono pirmo įjungimo metu mus pasitinka ilgas ilgas vedlys, su krūva reikalingų ir nelabai reikalingų paslaugų. Pirmas įspūdis – ekranas vizualiai nėra toks ryškus kaip konkurentų ir turį šiek tiek gelsvesnį atspalvį, nors gal bendram vaizdui įtakos turi ir tokia pati, kaip ir telefonas konservatyvi „HTC Sense UI“ sistema.

Akivaizdu, kad „Sense UI“, kurią HTC naudoja savo telefonuose, taip apvilkdami „Android“ sistemą, reikalauja grafinio atnaujinimo, nepaisant to, kad tai jau septintoji „Sense UI“ versija. Vartotojo sąsaja atrodo pasenusi ir pabrėžtinai kampuota – aš suprantu, HTC konservatyvūs ir paties telefono stilius keitėsi minimaliai, tačiau tai nėra pakankamas pasiteisinimas viską palikti taip, kaip buvo prieš kelis metus ir nejudėti kartu į priekį su kitais. „Sense UI“ atrodo lyg standartinis 4 versijos „Android“ vaizdas, kuris būtų mus aplankęs iš 2012 metų, nepaisant to, kad telefone veikia „Lollipop“ sistema. Ir HTC telefonai man vis dar kelia daugiausiai problemų su savo programine įranga. Taip ir šį kartą, telefonas netikėtai užsikrovė „safe mode“ režimu, programos (įskaitant ir pačią „Google Play“) neatlaikę įtampos nualpdavo dažniau nei kituose telefonuose.

„One M9“ modelis netraukia iki prizinės vietos ir ekrano raiškos varžybose – telefone „tik“ 1080 x 1920 („Full HD“) vaizdo taškų raiška. 5 colių įstrižainės ekrane tai reiškia, kad taškų tankis yra 441 ppi (vaizdo taškai ekrano colyje), todėl jis gerokai pralaimi savo pagrindiniams konkurentams – „Samsung Galaxy S6“ (557ppi) ir naujam „LG G4“ (538 ppi). Minėjau, kad nors ekranas neatrodo toks ryškus pirmą kartą įjungus telefoną, tačiau ryškumą galima pakelti iki labai neblogo lygio, tiesiog automatinis šviesos jutiklis telefone kiek per jautrus ir kartais per daug taupo ekraną. Dar nepamirškime, kad dalis ekrano rezervuota sisteminiams „atgal“ ir „namai“ mygtukams. O po jais – dar tiek pat vietos, kur tėra tik HTC logotipas. Ir dabartinė mados tendencija „ekranas iki pat kraštų“? Vėlgi, ne, plėstis tikrai yra kur.

Mano pastebėjimas – visi bandyti 2015 m. telefonai, nepaisant aukštos kainos ir nepriklausomai nuo kokybės, žvėriškai kaista. Iš esmės kaista visi telefonai, tačiau visi bandyti šių metų modeliai kaito taip, kad juos buvo nepatogu laikyti rankose. Labiausiai tai pasijuto su „Samsung Galaxy S6“ ir „HTC M9“ modeliu, „LG Flex 2“ buvo kiek vėsesnis.

Tikėtina, kad tai ta pati klaida, kurią padarė ne HTC o „Qualcomm“ – „Snapdragon 810“ (aštuoni branduoliai, 64-bitų sistema, 4 branduoliai po 2.0 GHz ir 4 po 1.5 GHz) platformos gamintojas. Būtent ši platforma ir naudojama M9 telefone. Sklinda kalbos, kad „Samsung“ būtent dėl kaitimo atsisakė naudoti „Snapdragon“ procesorius „Galaxy S6“ modeliuose, tačiau HTC savo susikurtos platformos, tokios, kaip „Exynos“ („Samsung“) ar kad ir „Kirin“ („Huawei“) neturi ir prieš pasirodant pirmiesiems sisteminiams atnaujinimams apie M9 kaitimą ėmė sklisti legendos. Vėliau, po pirmųjų atnaujinimų, drakonas buvo kiek supančiotas, žinoma, telefono našumas, vertinant testų rezultatus, irgi kiek nukrito, tačiau karščio problema buvo kiek prigesinta, nors ir išliko aktuali.

Kiek tai svarbu bendram telefono veikimui? Ne itin daug, juk bandomųjų testų telefone neleidžiame nuolat. Žaidžiant telefonas kaito, tačiau tokio sulėtėjimo, kad būtų pastebimas tarkim, kadrų keitimasis ekrane, nebuvo. Taigi, telefono sulėtinimas skaitmeninių pramogų labai smarkiai nesugadins. Žaidžiant jokių priekaištų ar pastabų neturiu, M9 modelis kuo puikiausiai susitvarkė su visomis jam duotomis užduotimis ir 3D žaidimais – jokių keistų vaizdo artefaktų ar dingusių daugiakampių.

M9 modelyje rasite ne tiek ir daug kitų gamintojų siūlomų techninių „pribumbasų“ – čia nėra pirštų atspaudų skaitytuvo ar pulso matuoklio, tačiau nepašykštėta, mano nuomone, svarbesnių dalykų – IR spindulių siųstuvo bei NFC modulio. Nėra čia jokių siurprizų ir telefono šonuose ar nugarėlėje – įprasti garso įjungimo mygtukai dešinėje, įjungimo mygtukas kiek žemiau, SIM kortelės lizdas kairėje, USB ir ausinių lizdas apačioje.

Nykstantis SD atminties kortelės lizdas čia yra ir „Apple“ strategija (skirtingas vidinės atminties dydis pagal skirtingą kainą) šiuo atveju netaikoma. Yra vienas, bazinis, 32 GB vidinės atminties modelio telefonas, kurį su „microSD“ kortele galima išplėsti papildomais 128 GB vietos. Šaunu! Darbinės atminties (RAM) čia turime visus 3 GB.

Kuo M9 modelis gali tikrai didžiuotis prieš konkurentus – tai gerai žinoma „HTC Boomsound“ sistema (beje, su „Dolby Surround“ sertifikatu!) – garsų ir kokybišką garsą pasiekti padeda dvigubas garsiakalbis, integruotas telefono priekyje, o ne apačioje ar šonuose, kaip tai įprasta kitiems modeliams. Todėl telefonas skamba neprislopintai, aiškiai. Tuo pačiu, garsiakalbio vieta galbūt yra ir ta priežastis, kodėl HTC lieka tokie konservatyvūs nenorėdami iš rankų išleisti bent tokio kozirio.

Fotoaparatas – čia galingas 20.7 MPX, su „Toshiba“ pagamintu jutikliu. Kaip visada – mažesnis apšvietimas reikš prastesnes nuotraukas, tačiau bendra kokybė naudojant kasdieninėse situacijose tikrai daugiau nei pakankama.

Telefono baterija, nors ir pakankamai talpi (2840 mAh) čia taip pat integruota, man atlaikė vidutiniškai pusantros dienos aktyvesnio naudojimo. Vėlgi, tai nėra rodiklis, nes kiekvienas žmogus telefoną naudoja skirtingai, tačiau aš pastebėjau, kad lyginant su konkurentais, „One“ jėgos išsikvėpė kiek greičiau.

Mydroid.lt verdiktas – „HTC M9“ telefonas, nors ir būdamas solidus ir orientuotas labiau į taip vadinamą „verslo klasę“ pasirodė nors ir netoli, tačiau konkurentams už nugarų. Tame pačiame kainų segmente (+/-100 eur.) galite rasti tiek geresnių parametrų, tiek modernesnių ir gražesnių modelių. Nepaisant, to, kaip ir visi kiti nišiniai ir saviti produktai, M9 modelis savo pirkėją turės, o šiandien telefonas įvertinamas 7/10 balų.