Informaciją, publikuotą „Facebook“ tinklaraštininko Vladimiro Jefimovo paskyroje, pasigavo ir išplatino kai kurie rusiški technologijų naujienų portalai, visų pirma 3dnews.ru, kurie vėliau šią naujieną apskritai ištrynė.

Situaciją išsiaiškino kitas rusiškas technologijų naujienų šaltinis – hi-tech.mail.ru. Šio leidinio žurnalistai susisiekė su koncerno MCST atstovu Konstantinu Truškinu, kuris pareiškė: „Taip, tai netiesa. Visi mūsų sukurti nešiojamieji kompiuteriai viešai pristatyti mūsų oficialioje svetainėje“.

Anot hi-tech.mail.ru, V. Jefimovo publikuotose nuotraukose matomas gaminys yra 2012 metais sukurtas „NT-ElbrusS“ nešiojamasis terminalas – aplinkos poveikiui atsparus įrenginys su specialiai sutvirtintu korpusu, veikiantis dviejų branduolių procesoriaus „Elbrus-2C+“ pagrindu.

„NT-ElbrusS“ techninės charakteristikos visais atžvilgiais atitinka V. Jefimovo pateiktą aprašymą, išskyrus kelis niuansus: oficialiai tai yra ne „nešiojamasis kompiuteris“, o „nešiojamasis terminalas“ (nors tame pačiame aprašyme pavartotas ir žodis ноутбук). Gamyba vykdoma nuo 2012 metų, o naudojamas procesorius - ne naujausias „Elbrus 4C“, o senesnis „Elbrus 2C+“. Visi kiti parametrai (masės, akumuliatoriaus veikimo trukmės, ekrano raiškos, programinės įrangos) nurodyti teisingai.

Atsiprašome skaitytojų už suklaidinimą.

Tiesa, „Elbrus-4C“ procesorius tikrai egzistuoja – tai yra pats našiausias įmonės MCST procesorius: 64 bitų, su 4 branduoliais, veikiančiais 800 MHz dažniu ir palaikantis tris DDR-1600 atminties kanalus. Jo paskirtis – „pakeisti importą“ tose srityse, kurios Rusijoje reikalauja informacinio saugumo ir technologinio nepriklausomumo.

Praėjusių metų pabaigoje vaizdo įrašų svetainėje „Youtube“, oficialiame kanale „Elbrus TV“ pasirodė vaizdo įrašas, kaip kompiuteryje su „Elbrus 4C“ procesoriumi (4 branduoliai, veikiantys 720 MHz dažniu), 12 GB DDR3 darbinės apimties ir galinga „AMD Radeon HD 6970“ vaizdo plokšte veikia klasikinio 3D žaidimo – „Doom 3“ atviro kodo klonas „RBDoom3-BFG“.

Šio mėnesio pradžioje oficialiai pristatytas 800 MHz dažnio „Elbrus 4C“ procesorius iš tiesų gaminamas naudojant senoką 65 nm gamybos procesą. Gamintojo publikuotuose palyginimuose jo našumas yra visai neprastas. Tiesa, lyginimui pasirinkti ganėtinai seni ir silpni vakarietiški procesoriai – 1660 MHz „Intel Atom D510“ ir 1000 MHz „Intel Pentium M“, skirti nešiojamiesiems kompiuteriams (gamintojo tvirtinimu, „Elbrus 4C“ paskirtis – didelio našumo stacionarūs kompiuteriai ir tarnybinės stotys).

Be to, panašiu metu buvo pristatytas ir „ARM-Elbrus 401“ asmeninis kompiuteris su minėtuoju procesoriumi. Jame įdiegta modifikuota „Linux“ operacinės sistemos versija „Elbrus OS“, nors žadama, kad veiktų ir kitos „Linux“ distribucijos ir „Windows XP“.

Hi-tech.mail.ru informuoja, kad gaminys su 24 GB darbinės atminties, 1TB talpos nuolatine duomenų saugykla ir 6000 serijos „AMD Radeon“ vaizdo plokšte kainuos 400 tūkst. rublių (7,3 tūkst. eurų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (218)