„Dabar išleidinėjame „Windows 10“, o kadangi „Windows 10“ yra paskutinė „Windows“ versija, visi mes vis dar dirbame prie „Windows 10“, – sakė bendrovės technologijų evangelistas.

Tikroji šios frazės reikšmė yra milžiniška: „Windows 10“ reiškia labai didelius pokyčius „Microsoft“ strategijoje ir filosofijoje. Kaip jau sakė keli „Microsoft“ aukšto lygio vadovai, korporacija pereina prie „Windows as a service“ modelio. Kitaip tariant, naujoji ir paskutinė „Microsoft“ operacinė sistema jau nebebus į kompiuterį įdiegiamas ir iki naujos versijos paliekamas programinės įrangos gabalas.

Pirmuosius požymius, kad „Microsoft“ ketina radikaliai keisti strategiją, galima buvo pastebėti dar praėjusių metų liepą, kai naujasis bendrovės generalinis direktorius Satya Nadella, pristatinėdamas finansinius rezultatus, papasakojo apie „vieningą „Windows“ sistemą, veiksiančią visuose įrenginiuose. Ši vizija tapo kur kas aiškesnė rudenį pristačius „Windows 10“, kuomet korporacijos atstovai pristatė ir naujo tipo viešąją „beta“ bandymų programą sistemos testavimui su tiesioginiu atgaliniu ryšiu iš bandytojų ir reguliariais sistemos versijos atnaujinimais.

O kiek vėliau, netrukus po naujųjų metų, „Microsoft“ naujosios operacinės sistemos viziją pristatė ir vartotojams. Ir tapo akivaizdu, kad kalbos apie tą pačią „Windows 10“ sistemą įvairiausiuose įrenginiuose nebuvo tuščios – sistema veiks ne tik kompiuteriuose, ne tik išmaniuosiuose ar planšetiniuose įrenginiuose, bet ir visiškai naujoviškame holografiniame „HoloLens“ kompiuteryje. O programuotojams skirtoje konferencijoje „Build“ „Microsoft“ pareiškė, kad jų operacinė sistema gaus daug naujų funkcijų atnaujinimų ir po oficialaus išleidimo.

Dabar aiškėja, kad tokie atnaujinimai taps įprastu ir vieninteliu „Windows 10“ tobulinimo būdu – nebus nieko panašaus į „Windows 11“ ar „Windows 12“. „Microsoft“ operacinė sistema taps panašesne į „Google Chrome“ operacinę sistemą – vieną iš pirmųjų rimtų šiuolaikiškų bandymų paprastiems vartotojams pasiūlyti programinę įrangą kaip paslaugą. „Chrome“ sistemos atnaujinimai vyksta foniniu, vartotojams nematomu režimu, o atėjus laikui jie būna aktyvuojami ir sistema pasipildo naujomis funkcijomis.

Tokie atnaujinimai gali būti netgi labai rimti, nors nebūtinai matomi paprastiems naudotojams. Pavyzdžiui, „Chrome OS“ prieš porą metų pakeitė visą savo naršyklės variklį (iš atviro kodo „WebKit“ į „Google“ sukurtą „Blink“), o vartotojai net nepastebėjo. Jiems tai vis dar ta pati „Chrome“ operacinė sistema, o ne „Chrome 42“ (toks yra naujausias techninis operacinės sistemos numeris).

Pastaruosiuose viešuose pristatymuose „Microsoft“ vis žadėjo, kad „Windows 10“ sulauksime jau šią vasarą. Tačiau paprašius nurodyti tikslą oficialią „Windows 10“ perdavimo kompiuterių gamintojams datą – išleidimo ciklo tašką, kai pradedama oficiali naujų kompiuterių su „Windows 10“ gamyba – „Microsoft“ korporatyvinių reikalų viceprezidentas Joe Belfiore pareiškė, kad ta data šiuo atveju nebėra svarbi.

Taip yra dėl to, kad „Windows 10“ kompiuterius iš pradžių pasieks ne su visomis žadamomis funkcijomis. Daugelis funkcijos bus „įžiebtos“ vėliau. Pavyzdžiui, naujosios naršyklės „Edge“ išplėtimai pradės veikti tik praėjus kuriam laikui nuo sistemos išleidimo.

Mažų programėlių pasaulyje toks palaipsninis funkcionalumo pildymas – įprasta kasdienybė. Bet tokiam milžiniškam dariniui, kaip „Windows“ operacinė sistema, tai – labai svarbus pokytis, lyginant su ankstesnėmis sistemos kartomis. Taip, ir dabar naudojamos, ir senesnės „Windows“ versijos laikas nuo laiko sulaukia klaidų ir saugumo spragų pataisymų, tačiau naujų funkcijų atsiradimas – visai kitas paukštis. Pavyzdžiui, kalbant apie „Windows 8“, nuo jos išleidimo 2012 metais iki šiol buvo tik du funkcijų papildymai („Windows 8.1“ ir „Windows 8.1 Update“).

Transformacija į „Windows-as-a-service“ yra labai reikšmingas „Microsoft“ verslo modelio pakeitimas dar ir dėl to, kad visiems „Windows 7“ ir vėlesnių „Microsoft“ operacinių sistemų versijų naudotojams (net ir tiems, kurių kompiuteriuose – piratinė sistemos versija) atnaujinimas į „Windows 10“ bus nemokamas. Tradiciškai „Microsoft“ už sistemos atnaujinimą į prašydavo tam tikros sumos, tačiau dabar, panašu, modelis pasikeis į „kartą nusipirkai – turėk visiems laikams“.

Kitaip tariant, jūsų kompiuteryje įdiegta operacinė sistema bus naujinama ir tobulinama tol, kol jūsų kompiuterio „geležis“ tuos atnaujinimus „paveš“. Būtent tokiu principu veikia „Chrome“ bei „iOS“ operacinės sistemos bei įvairiausios programėlės. Tam tikrų funkcijų rinkinių išleidimas vis dar būtų publikuojamas „su fanfaromis“ (ir galima pagrįstai tikėtis, kad „beta“ prierašas prie funkcijos pavadinimo bus labiau įprastas nei iki šiol). Tačiau tai vis dar bus „Windows 10“. Žinoma, galima natūraliai tikėtis, kad net ir skaičius iš pavadinimo ilgainiui (bent jau naudotojų sąmonėje) išnyks – liks tik „Windows“.

Kitaip tariant, tokio dalyko, kaip „Windows 11“, nebus niekada.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)