Atsargiai – virusai!

Mūsų mobiliesiems telefonams kol kas nėra didelio pavojaus, nes dauguma dabar Lietuvoje naudojamų telefonų neturi „Symbian“ ar „Windows Mobile“ operacinių sistemų, todėl jie yra atsparūs daugeliui virusų, tačiau visiško saugumo nėra.

Šiai dienai mobilių virusų paplitimas nėra didelis. Bevielės pramonės paslaugų tiekėjas „WDS Global“ praneša, kad tik 0,0036% skundų yra susijusių su mobiliais virusais nuo bendro skundų skaičiaus mobiliais telefonais.

Yra nemaža tikimybė, kad mobilieji virusai ateityje taps didele grėsme tinklų ir informacijos saugumui. Tam nemažos įtakos gali turėti ir UMTS (Universal Mobile Telecommunications System arba 3G) standarto įdiegimas judriojo ryšio telefonijoje, kadangi galimybė naudotis interneto ir elektroninio pašto sistemomis gali atverti kelius kompiuteriniams virusams, spam (nepageidaujamoms elektroninio pašto žinutėms, siunčiamoms dideliais kiekiais be vartotojų sutikimo) ir kitiems informacijos perdavimo elementams.

Populiariausių virusų požymiai

Galima sakyti, kad pirmasis virusas sugebėjęs rimtai pažeisti mobiliojo telefono programinę įrangą ir pradėjęs mobiliųjų virusų erą yra „Cabir“ vardu pavadintas virusas. „Cabir“ virusas gali apkrėsti tik mobiliuosius telefonus naudojančius „Symbian“ operacinę sistemą, o plisti gali tik per „Bluetooth“ bevielio ryšio tinklą.

Virusas veikia platindamas savo paties kopijas ir nesugadina duomenų mobiliajame telefone, tačiau trukdo vartotojui naudotis „Bluetooth“ ir sukelia nepatogumų dėl greitai išsikraunančios mobiliojo telefono baterijos.

„Skulls“ vardu pavadintas „trojanas“ (kompiuterinė programa, besislepianti kitose programose ir išoriškai atrodanti naudinga, iš tikrųjų sukelia kenksmingus padarinius) pažeidžia mobilius telefonus taip pat naudojančius „Symbian“ operacinę sistemą ir plinta kaip programų atnaujinimai.

Virusas vartotojui sukelia nemažai problemų, kadangi nustoja veikti daugelis mobiliojo telefono funkcijų, tokių kaip SMS, MMS, kalendorius, foto kamera ir kitos. Vartotojas gali tik skambinti bei priimti skambučius.

Šių metų pradžioje Lietuvoje buvo užfiksuotas „Commwarrior“ mobilusis virusas, kurį buvo "pasigavęs" TELE - 2 tinklo darbuotojas. Kaip ir anksčiau minėtieji, „Commwarrior“ pažeidžia mobiliuosius telefonus naudojančius „Symbian“ operacinę sistemą, tačiau, skirtingai nei iki šiol buvę, gali plisti ne tik „Bluetooth“ tinklais, bet ir MMS žinučių pagalba.

Įdomus faktas – virusas naudoja „Bluetooth“ darbo valandų metu, o nakties metu persijungia į MMS žinučių siuntimą. Naudojant MMS žinutes, virusas gali plisti kur kas greičiau ir apkrėsti daugiau vartotojų, nei iki tol buvę mobilieji virusai. Virusas nesugadina duomenų mobiliajame telefone, tačiau dėl didelio kiekio siunčiamų MMS žinučių, vartotojas gali gauti nemažą sąskaitą už mobiliojo ryšio paslaugas.

Tai nėra vieninteliai aptikti mobilieji virusai. Anot Lietuvos ryšių reguliavimo tarnybos atstovų, pateikti aprašymai apima tik pagrindines egzistuojančių mobiliųjų virusų modifikacijas.

Kaip apsisaugoti nuo virusų

Žymiausi antivirusinių programų gamintojai siūlo antivirusines programas moderniems mobiliesiems telefonams. Siūloma naudoti antivirusines programas, skirtas mobiliesiems virusams, bei reguliariai jas atnaujinti.

Didieji telefonų aparatų gamintojai jau dabar į kai kuriuos naujausius mobiliuosius telefonus standartiškai įdiegia antivirusines programas.

Jeigu jūsų telefone nėra įdiegta antivirusinė programa, būkite atidesni ir pamatę žinutę, siūlančią atidaryti bylą, kurios jūs visiškai nelaukėte – verčiau atsisakykite.

Būkite atsargūs atsisiųsdami į mobilųjį telefoną žaidimus ar programinės įrangos atnaujinimus iš nepatikimų šaltinių. Tokioje byloje gali būti paslėptas virusas.

Kai kurie mobilieji virusai plinta naudodami „Bluetooth“ standarto bevielio ryšio tinklą, todėl išjunkite „Bluetooth“ tuomet, kai jo nenaudojate, ir aktyvuokite nustatymą "Hidden" (tai apsaugos nuo kitų „Bluetooth“ įrenginių vykdomo nuskaitymo).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją