„Iki „Windows 10“ atnaujinsime visus kompiuterius, atitinkančius techninius reikalavimus, nepriklausomai nuo to, ar juose įdiegta legali, ar nelegali sistemos versija“, - interviu naujienų agentūrai „Reuters“ sakė „Windows“ padalinio vadovas Terry Myersonas. O tai reiškia, kad šimtai tūkstančių – ir gal net milijonai – kompiuterių gaus nemokamą legalią „Windows 10“ sistemą, net jeigu atnaujinimas vykdomas kompiuteryje, kurio ankstesnė sistema nebuvo įsigyta visiškai teisėtu būdu.

„Bet kas, turintis techninius reikalavimus atitinkantį įrenginį, galės atsinaujinti į „Windows 10“, taip pat įsidiegusieji piratines „Windows“ kopijas. Esame tikri, kad mūsų klientai bėgant laikui įvertins tvarkingo „Windows“ licencijavimo vertę ir mes jiems suteiksime pagalbą pereinant prie legalių operacinės sistemos kopijų“, - padalinio vadovo žodžius leidiniui „The Verge“ patvirtino „Microsoft“ atstovas spaudai.

„Microsoft“ jau daugelį metų ieško veiksmingo kovos su piratavimu recepto. „Windows XP“ buvo pirma šios korporacijos operacinė sistema, kurioje buvo įdiegtas programinės įrangos aktyvavimo metodas, kuriuo patikrinamas licencijos numeris, tačiau šiai apsaugos priemonei labai greitai surastas priešnuodis – piratai 2001 metais internetu pradėjo dalintis verslui skirtais licencijų kodais, pagal kuriuos operacinė sistema paprastai diegiama į didelį kompiuterių kiekį.

Bėgant metams ir keičiantis „Windows“ versijoms programinės įrangos aktyvavimo priemonės tobulėjo, bet vietoje nestovėjo ir piratai: jie kaskart sugebėdavo pasiūlyti tai, ko lauko prie piratavimo pripratę vartotojai.

O šiuo atveju, nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad „Microsoft“ kovoje prieš piratus iškėlė rankas ir pasiduoda. Tyrimais nustatyta, kad daugeliu atveju piratinės „Windows“ kopijos yra įdiegiamos net į naujus kompiuterius, o tokį kompiuterį įsigijęs vartotojas net nenutuokia, kad jų operacinės sistemos kopija yra nelegali. „Microsoft“ išbandė daug įvairių būdų paskatinti tuos vartotojus grąžinti kompiuterius pardavėjui ar ieškoti būdų įsidiegti teisėtą sistemos versiją, tačiau sėkmė buvo labai ribota, o vartotojams kurie nuo pat pirmų naujo kompiuterio naudojimo dienų susiduria su tokiais raginimais, sugenda įspūdis apie visą operacinę sistemą.

„Windows“ programinės įrangos piratavimas – rimta problema, taigi, „Microsoft“ imasi ryžtingų ir, tikėtina, veiksmingų priemonių. Ankstesnis „Microsoft“ generalinis direktorius Steve'as Ballmeris 2011 metais pareiškė, kad Kinijoje už „Windows“ sumoka tik vienas vartotojas iš dešimties. Ne ką menkesnė ši problema ir Indijoje, Brazilijoje, Rusijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)