Jei visai neseniai pasirodė naujiena apie „Oracle“ diegiamą reklaminį įrankį Ask.com kartu su JAVA technologija, tai dabar „pasižymėjo“ kinų gamintojas „Xiaomi“, kurio flagmane „Mi4 LTE“ rasta kenkėjiškų programų.

„Xiaomi“ prasikalto jau nebe pirmą kartą, kadangi ir praėjusiais metais kompanija buvo apkaltinta vartotojų duomenų rinkimu ir persiuntimu į Kinijoje esančius serverius. Toks faktas visiškai nesutrikdė „Xiaomi“ vadovybės, kadangi šių metų flagmane rastos iš karto šešios kenkėjiškos programėlės.

Iš visų programėlių ypatingai išskirtos trys – „Yt Service“, „PhoneGuardService“ ir „AppStats“. Pirmoji priskiriama „adware“ kategorijai ir rodo mobiliame įrenginyje reklamą. Tačiau tai tik mažesnė blogybė, kadangi antroji programėlė pripažinta Trojos arkliu ir leidžia įsilaužti į telefoną. Galiausiai „AppStats“ traktuojama kaip „riskware“.

Saugumo ekspertai teigia, kad „Xiaomi Mi4“ turi septynis akivaizdžius „Android“ pažeidžiamumus. Kadangi išmanusis telefonas yra „nulaužtas“, suteikiant vartotojui prieigą prie gilesnių sistemos nustatymų (suteiktos „root“ teisės), pavojus padidėja dar labiau.

Priminsime, kad „Xiaomi“ naudoja „Google“ nesertifikuotą operacinės sistemos „Android“ versiją su firmine vartotojo sąsaja MIUI.