Bendrovės „Windows“ padalinio vadovas Terry Myersonas tikina, kad naujoji sistema bus pažįstama visiems „Windows“ naudotojams – ir „Windows 7“ bei ankstesnių, ir „Windows 8“ bei mobiliųjų „Microsoft“ sistemų naudotojams, nes naujojoje sistemoje bus abi aplinkos – ir valdymui pele skirta darbastalio, ir pirštais maigoma „Start“ aplinka.

T. Myersas akcentavo, kad operacinės sistemos kūrėjai stengėsi darbą su kompiuteriu (tiksliau, įvairiais kompiuteriais) paversti dar labiau asmenišku: tokiu, kad padėjus vieną įrenginį ir į rankas paėmus kitą ekrane pamatytumėte tokį patį vaizdą, kaip ir ką tik padėtame įrenginyje, kad būtų užtikrintas vartotojo privatumas, o bendravimas su kompiuteriu vyktų natūraliau – ne tik pele ir ekrano lietimu, bet ir balsu, gestais ar rašikliu.

Nemokamai?

Labai svarbi iš T. Myerso lūpų nuskambėjusi žinia – apie „Windows 10“ kainą: „Pirmus metus po „Windows 10“ išleidimo visi įrenginiai, kuriuose veikia „Windows 8.1“, operacinę sistemą galės atsinaujinti nemokamai“. Ir kalbama ne tik apie „didžiuosius“ įrenginius – stalinius ir nešiojamuosius kompiuterius – bet ir apie mobiliuosius, telefonus ir planšetinius kompiuterius su „Windows Mobile 8.1“ sistema. Dar labiau džiugina tai, kad nemokamai sistemą atsinaujinti siūloma ir „Windows 7“ sistemos naudotojams.

Tiesa, iš pristatyme pritaikytos formuluotės tampa nelabai aišku: ar nemokamai atnaujintą operacinę sistemą taip pat nemokamai bus galima ir naudoti per amžius amžinuosius, ar tik tuos pirmuosius metus. Įtarimą, kad po metų naudojimo „Microsoft“ gali paprašyti susimokėti stiprina ir T. Myerso pareiškimas apie istorinį „Microsoft“ posūkį prie „Windows“ sistemos kaip paslaugos. Teliko išsiaiškinti – ar ta paslauga bus nemokama, ar nemokama tik pirmaisiais metais.

„Start“ meniu

„Microsoft“ viceprezidentas Joe Belfiore pademonstravo, kaip nuo šiol atrodys tiek daug triukšmo „Windows 8“ išleidimo metu sukėlęs „Start“ meniu, anuokart transformavęsis ir įprasto iššokančio meniu į visą ekraną užimančią aplinką: jis tapo daug panašesniu į tą, kuris įprastas „Windows 7“ vartotojams, tačiau gali būti išdidintas tiek, kad užimtų visą ekraną, kaip jau įpratę kai kurie „Windows 8“ naudotojai.

Pranešimų centras

„Windows 10“ sistemoje atsiranda pranešimų centras. Taigi, dabar ir kompiuteryje, panašiai kaip įprasta telefone, matysite istoriją apie gautus elektroninio pašto, „Facebook“ ar kitokius pranešimus ir kitą aktualią informaciją, sujungtą į vieną patogų stulpelį – atskirų pranešimų nebereikės ieškoti atskirose tą pranešimą pateikusiose programose.

„Cortana“

Prisimenate skaitmeninius asistentus, kurių madą pirmieji pradėjo „Apple“ o vėliau visi pagrindiniai mobiliųjų operacinių sistemų gamintojai įtraukė ją į savo mobiliesiems įrenginiams skirtas operacines sistemas? Tai štai, „Microsoft“ skaitmeninio asistento versija „Cortana“ dabar veiks ir asmeniniuose kompiuteriuose – ko ir reikėjo tikėtis, jei jau visos sistemos suvienijamos ir turėtų veikti vienodai. Tiesa, Joe Belfiore iš anksto atsiprašė, kad darbai su „Cortana“ dar nėra baigti ir ji pristatymo metu gali „ožiuotis“.

Bet „Microsoft“ skaitmeninė asistentė elgėsi labai korektiškai. Ir parodė, kad yra pritaikyta veikti ir kompiuteriuose: puikiai reaguoja į žodžiu užduotą komandą surasti visas „Power Point“ rinkmenas apie labdaros aukcioną ir ieško jų pačiame kompiuteryje ir vartotojo debesinėje saugykloje. „Cortana“ reaguoja ir į drovesnių, su kompiuteriu bendrauti nelinkusių žmonių norus: po „Start“ meniu yra paieškos/komandinė eilutė, kruioje įrašius žodį „Skype“ „Cortana“ pasiūlo įdiegti šią programą iš programėlių parduotuvės arba, jei ji jau įdiegta – ją tiesiog įjungia.

Sistema mobiliuosiuose įrenginiuose

Nors į mobiliuosius įrenginius bus diegiama iš esmės ta pati sistema, jos vartotojo sąsaja bus pritaikyta atitinkamo dydžio ekranams. Bet pranešimų centras bus sinchronizuotas su kitais to paties vartotojo įrenginiais, o virtuali klaviatūra tokių įrenginių ekranuose galės būti perkelta į vartotojui patogią vietą.

Į pranešimų sistemą integruotas susirašinėjimas ne tik per SMS, bet ir per „Skype“. O pakeisti susirašinėjimo priemonę paprasta kaip dukart du. Tiesa, nežinia, ar „Microsoft“ jau susitarė į tą pačią sistemą integruoti ir susirašinėjimą per „Facebook“, „WhatsApp“ ir kitais susirašinėjimo būdais.

„Office“

Pačių „Microsoft“ kuriamas biuro programų paketas taip pat po truputį keičia savo veidą ir kitoms programoms rodo pavyzdį, kaip prisitaikyti prie „Windows“ padidėjusio lankstumo bei universalumo.

Vis dar naudodamasis išmaniuoju telefonu Joe Belfiore pademonstravo, kaip nuo šiol atrodys darbas su „Word“ ar „Power Point“ - funkcionalumas atrodo gerokai didesnis nei ankstesnėse mobiliose „Office“ versijose.

Mobiliuosiuose įrenginiuose „Windows 10“ bus diegiama kartu su „Outlook“ pašto programa, kurioje integruota ir pilnavertė „Word“ programa.

Kitos programos

„Microsoft“ sukūrė ir kelias naujas bazines programėles darbui su kompiuteriais bei mobiliaisiais įrenginiais: nauja nuotraukų programėlė nuotraukas labai panašiai rodo ir kompiuteryje, ir telefone, jas sinchronizuoja, pašalina dublikatus, paslepia nuotraukų serijas palikdama vieną serijos vaizdą ir pakoreguoja nuotraukas taip, kad jos atrodytų geriau: pašalina raudonas akis, parenka natūralesnį šviesumo lygį ir panašiai.

Taip pat atsirado ir vaizdo įrašų bei muzikos programėlės – panašu, kad tai bus gana rimtas pinigų siurblys šalyse, kur už turinį įprasta mokėti, o taip pat svarbus pajamų šaltinis „Microsoft“.

Projektas „Spartan“

Spartiečiu „Microsoft“ pavadino savo naująją naršyklę, kuri dar yra toli gražu nepabaigta, bet jau gali pademonstruoti savo galimybes. Ji, kaip ir pridera spartiečiui, iš pirmo žvilgsnio yra beveik plika, su švaria, neužkrauta vartotojo sąsaja, bet pradėjus naudotis tokia naršykle tai šen, tai ten išlenda jos funkcijos, nematytos jokioje kitoje naršyklėje.

Naujoji naršyklė lankomoms svetainėms suteikia naujų savybių: vartotojas gali rašikliu ar pirštu pasižymėti ir pakomentuoti bet kurią svetainės vietą. Naudojantiems pelę ir klaviatūra suteikiamos beveik tokios pačios galimybės – paspaudi ties vieta, kurią nori pakomentuoti ir išlenda komentaro langelis. Tai darant svetainės vaizdas „užšaldomas“ (bet ne nufotografuojamas – nuorodos lieka funkcionalios), o bet kurį svetainės vaido fragmentą galima dalintis vartotojui patinkančiu būdu – per „Facebook“, „Twitter“ ar kitus socialinius tinklus arba elektroniniu paštu.

Be to, į naršyklę taip pat integruota „Cortana“, kurią galima būtų pavadinti „Google Autocomplete“, pririjusia steroidų – ji greta įprastinės į naršyklės paieškos eilutę rašomo teksto automatinio baigimo funkcijos bėgant laikui renka žinias apie vartotoją – žino jo ir artimųjų kalendorių, žino, kuo žmogus domisi, žino jo įpročius, todėl gali pasiūlyti labiau asmeniniams poreikiams pritaikytų teksto užbaigimo pasiūlymų įrašius vos kelis paieškos simbolius, o jei yra galimybė – ir pirmo pasiūlymo vietoje pasiūlyti rezultato sumažintą grafinį vaizdelį (informaciją apie orus, dominantį lėktuvo reisą ar kt.)

Žaidimai

Visų pirma, „Windows 10“ bus suderinama su „DirectX 12“ API rinkiniu, kuris, anot „Microsoft“ atstovo, 50 proc. padidina kompiuterio produktyvumą ir perpus sumažina energijos sąnaudas, lyginant su „DirectX“, kuomet žaidimai veikia techninės įrangos požiūriu identiškuose kompiuteriuose.

Antra, „Windows 10“ suteiks galimybę naudojant asmeninį ar planšetinį kompiuterį žaisti kartu su draugais, kurie sėdi prie savo „Xbox“. O patiems turint „Xbox One“, bet tingint eiti iki svetainės, kur yra kompiuteris, bet kurį „Xbox One“ žaidimą galima pasileisti, tarkime, per „Surface“ planšetę. Tokiu atveju „Surface“ būtų tik vaizdo transliavimo įrenginys – žaidimo veiksmo ir grafikos apdorojimas vyktų „Xbox“ kompiuteryje, o valdymas tai pat būtų identiškas į įprastinį žaidimą sėdint svetainėje.

Ir dar šis tas...

"Hololens"
Lyg ir tapo įprasta pačias didžiausias naujienas palikti pabaigai. Šis „Microsoft“ pristatymas buvo ne išimtis – korporacija pristatė iki šiol visiškai nematytą dalyką, kuris iš tiesų neturi analogų: holograminį kompiuterį „Hololens“.

Kompiuterį pristatęs vienas iš pagrindinių „Kinect“ inžinierių Alexas Kipmanas tvirtino, kad šiame virtualios realybės šalmo ir „Google“ akinių hibridą primenančiame kompiuteryje yra ne tik įprastinis centrinis procesorius ir įprastinis grafikos procesorius, bet ir unikalus „Microsoft“ sukurtas holografinis procesorius.

Šis kompiuteris, padedamas holografinio procesoriaus, žino kur tiksliai naudotojas žiūri, stebi jo gestus, klauso jo balso ir į viską atitinkamai reaguoja. Nors iš tiesų tai atrodo kaip fantastika – kol kas labai sunku suprasti, kaip kompiuteris gali trimatėje erdvėje tiksliai atpažinti tašką, kuriuo naudotojas nori manipuliuoti.

A. Kipmanas pakvietė visus programuotojus, dirbančius su „Oculus“, „Google Glass“ ir kitais panašiais produktais, prisijungti prie „Hololens“ kūrėjų ir kurti turinį šiai naujai, panašu, perspektyviai platformai.

Nors A. Kipmanas tvirtina, kad holografinis kompiuteris buvo kuriamas jau kelis metus, sunku pasakyti, kada galima tikėtis realaus darbo ir pramogavimo su tokiu puikiu išradimu. Bet jau dabar galima pasakyti drąsiai: žengtas dar vienas žingsnis mokslinę fantastiką verčiant realybe. Juolab, kad A. Kipmanas visiems į pristatymą susirinkusiems žurnalistams pažadėjo, kad visi jie jau tą pačią dieną galės pažaisti su „Hololens“ – garsiai tai pažadėjus žodžių atgal atsiimti nebegalima. O parodyti pusžalį neveikiantį produktą žiniasklaidai – taip pat nepriimtinas dalykas. Belieka laukti laimingųjų žurnalistų pirmųjų įspūdžių...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)