Projektas Spartan buvo kuriamas gana ilgą laiką, tačiau tik nuo šių metų gruodžio mėnesio vidurio paaiškėjo, jog projekto laukia didesnės perspektyvos, nei įprasto laboratorinio eksperimento.

Microsoft priėmė sprendimą naršyklėje Spartant atsisakyti Internet Explorer palikimo: tam reikalui buvo visiškai perdaryta naršyklės architektūra. Nežiūrint į tai, jog renderingo varikliuku pasirinktas Trident, o virtuali mašina Chakra toliau bus atsakinga už JaaScript kodo vykdymą, daugelis programinių sąsajų bus perprojektuota.

Tokiu būdų, bus daug lengviau kurti naršyklei skirtus priedus, kaip ir Chrome, Firefox ar Safari naršyklių atveju. Spartan grafinė sąsaja neplėtos koncepcijos, kuri debiutavo kartu su Internet Explorer 9, o pajudės į Chrome ir Safari pusę – Microsoft manymu, šių naršyklių išvaizda yra viena iš priežasčių, kodėl vartotojai nenaudoja į Windows integruoto Internet Explorer.

Spartan anonsas turėtų įvykti sausio 21 d., kai Microsoft pasakos apie vartotojams skirtą Windows 10 versiją, tačiau teigiama, kad Spartan netaps sudėtine naujos operacinės sistemos dalimi, nes jos kūrimas dar nebus baigtas.

Testinius naujos naršyklės pavyzdžius kūrėjai turėtų gauti iki pavasario pradžios, tačiau šis klausimas dar yra diskusijų lygmenyje. Spartan bus palaikomas visų Windows 10 versijų, įskaitant tas, kurios bus diegiamos į išmaniuosius telefonus ir planšetinius kompiuterius.

Tarp Spartan kūrėjų ne kartą išsakyta nuomonė, kad naujoji naršyklė turėtų pasirodyti ir kitose platformose, įskaitant Android ir iOS, tačiau galutinis sprendimas šiuo klausimu nėra priimtas.

Taip pat reikėtų pažymėti, kad Spartan kūrimu užsiima nepriklausomas nuo Internet Explorer padalinys su savo vadovybe, todėl sprendimas Internet Explorer naudoti tik Windows platformose nesusijęs su Spartan.

Internet Explorer gerbėjai taip pat neturėtų nusiminti, kadangi šios naršyklės tobulinimo darbai ir toliau bus tęsiami. Microsoft ketina sekti, kaip rinka sureaguos į naršyklę Spartan, ir tik po to bus priimtas sprendimas dėl Internet Explorer likimo.

Reikia pažymėti, kad Microsoft net nesvarstė naršyklėje Spartan naudoti varikliukus WebKit arba Blink, kurie šiuo metu dominuoja mobilaus Interneto rinkoje, kadangi kompanija nemato jų pranašumo prieš Trident.

Antra vertus, Trident šiuo metu bus plėtojamas keliomis skirtingomis kryptimis, o Spartan atveju bus aktyviau diegiamos eksperimentinės WEB specifikacijos, kurios neturi rekomenduojamo statuso.

Naujasis Microsoft projektas, tikėtina, yra susijęs su pasikeitimais Internet Explorer kūrėjų komandoje. Priminsime, kad neseniai ją paliko ilgus metus IE kūrimo ir tobulinimo darbams vadovavęs Dean Hachamovitch.