72 metų S. Hawkingas serga motorinių neuronų degeneracine liga, dėl kurios jis yra beveik visiškai paralyžiuotas. Daugiau nei prieš dvi dešimtis metų kalbos dovaną praradęs mokslininkas su aplinkiniais bendrauja tik pritaikius specialias technologijas, kurias „Intel“ sukūrė dar praėjusiame amžiuje. O prieš kelias dienas mokslininkas pademonstravo pastarųjų trejų metų bendradarbiavimo „Intel“ rezultatus.

Sukurta nauja bendravimo sistema leidžia kur kas greičiau surinkinėti tekstą, lengviau naršyti internete, paprasčiau persijunginėti tarp užduočių.

„Intel“ skelbia, kad S. Hawkingo sistemą patobulino integruojant „SwiftKey“ teksto prognozavimo technologiją. Ši programinė įranga atpažįsta S. Hawkingo bendravimo ypatumus ir suteikia galimybę mintį perteikti tam panaudojant mažiau nei 20 proc. viso tos minties teksto simbolių.

S. Hawkingas bendrauja skruosto judesiais – prie skruosto esantis judesio jutiklis sinchronizuojasi su jungikliu ant akinių ir leidžia mokslininkui pasirinkti norimus parašyti teksto simbolius, kuriuos vėliau apdoroja ir ištaria garso sintezatorius.

„Intel“ mane remia beveik dvidešimt metų – jie suteikia man galimybę kasdien daryti tai, kas man patinka. Šios sistemos sukūrimas turi potencialo pagerinti viso pasaulio žmonių su negalia gyvenimus ir yra pati geriausia, vertinant žmonių tarpusavio bendravimą ir gebėjimą įveikti bendravimo barjerus, kurie anksčiau buvo neįveikiami“, - sakė mokslininkas.

Tuo tarpu bendrovė „Intel“ skelbia, kad nuo ateinančių metų sausio ši technologija pasauliui bus atiduodama nemokamai – tai suteiks galimybę mokslininkams ir inžinieriams plėsti programinės įrangos galimybes ir pritaikyti ją įvairiausioms reikmėms, taip padedant net trims milijonams žmonių, sergančių motorinių neuronų degeneracine liga arba visiškai paralyžiuotiems dėl kitų priežasčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)