Lietuvoje labai populiarūs „Galaxy S“ serijos telefonai atrodo visiškai kitaip ir kuomet kalbama apie „Samsung“ telefonus daugumai tikriausiai iškyla asociacijos su didžiuliais planšetofonais, kurių ekrano įstrižainė viršija 5 colius. O štai „Alpha“ modelis atrodo visiškai kitaip. Ar metalinis rėmelis ir yra vienintelis dalykas, kuris šiame, apie 2000 litų kainuojančiame, telefone vertas dėmesio? Skaitykite toliau ir sužinosite.

„Itin lengvas, stilingas ir plonas korpusas“ – šiuo metu tikriausiai pasitaiko vos ne kas antroje naujausių technologijų reklamoje. Tačiau šis telefonas sveria dar mažiau nei galima pagalvoti jį matant ir tokį šūkį gali drąsiai naudoti. Aišku, 6.7 milimetrų storis, apgaulingai mažas svoris (vos 115 gramų!) ir kainos derinys nejučia sukuria perdėtą trapumo įspūdį ir ant kieto pagrindo telefono išmesti nesinorėtų, kaip ir nesinorėtų 2000 litų įmesti į laužą vien tam, kad pažiūrėtumėte ar jie nesudegs. Tačiau aš visgi laikausi nuomonės, kad geriau lengvesnis telefonas nei sunkus, nors yra tekę girdėti ir tokių nuomonių kaip: „jei tai telefonas, turi suprast kad laikai telefoną, man jo svoris turi būti malonus”.

Kaip visada, viena svarbiausių telefono dalių yra ekranas. Nors technines detalės neatrodo išskirtinės ir tokiame kainų segmente šios specifikacijos yra vienos prasčiausių – 720 x 1280 taškų raiška 4.7 colio ekranui reiškia, kad taškų tankis tėra vos apie 312 ppi (pixels per inch), kai konkurentai jau seniai giriasi 400-500 ppi. Tačiau būtent „Super AMOLED“ ekrano technologija suveikia tarsi nuodėmės išpirkimas. Ekranas itin raiškus ir ryškus, kokybiška matrica jam nesukelia problemų kurios paprastai būna pastebimos pigesniuose telefonuose su panašiu pikselių tankiu ir tikrai sunku patikėti kad tai viso labo 312 ppi. Jei lygintume kainą ir kokybę, 720p o ne „Full HD“ ekrano raiškos pasirinkimas visgi šiek tiek nustebina. Žinoma, mažesnė raiška žada didesnę įrenginio galią dėl to, kad procesoriui reikės mažiau vargti su taškais ekrane. Tačiau šiuo atveju mes turime galią, kurios naudojimas tūlam vartotojui daugeliu atveju tikriausiai nesieks nei 50 proc., taigi rezervo aukštesnės raiškos ekranui tikrai pakanka. Kita vertus, kaip jau minėjau, tokių gerų veikimo rezultatų mes nepasiektume.

Kitas dalykas kuris man gerokai užkliuvo, buvo telefono stiklas. Deja, turiu pastebėti, kad jis braižosi netgi nenaudojant tokių „Youtube“ mėgstamų „technologijų“, tokių kaip vinys, stiklo rėžtukai, peiliais, diskiniais pjūklai ir panašiai. Dėl šios priežasties ir dėl jau minėto korpuso trapumo (žinoma, norėtųsi tikėtis kad jis apgaulingas), bei kainos, tokį telefoną tikriausiai norėtųsi nešiotis apsauginiame dėkle, kuris telefonui pridės ir svorio, ir dydžio. Dėklas aktualus ir dėl iškilios kameros, esančios „Alpha“ nugarėlėje, nes jei netyčia telefoną nugarėle žemyn pastumsite stalo paviršiumi, kur bus smėlio kruopelių – anksčiau ar vėliau stiklo subraižymai garantuoti.

Telefone vietos programoms ir nuotraukoms per daug nebus, nors ir išmanusis atkeliauja su 32 GB vidine atmintine (iš kurių 6 GB jau rezervuoti Android sistemos darbui), papildomos vietos norėtųsi gauti daugiau.. deja, SD kortelės lizdo čia nerasime. Aišku, 32 – tai ne 16 GB, kurie būtų užpildyti keliais žaidimais pakankamai greitai, o „Dropbox“ žadami 50 Gb (dvejiems metams) nuotraukų ir duomenų saugojimui yra nemažai, tačiau.. patirtis rodo, kad vietos kaip ir kompiuteryje, telefone niekada nebūna per daug. Pats telefono atminties modulis greitas ir kokybiškas, „Androbench“ testas parodė gerą 1,89 MB/s random write greitį – vieną iš pagrindinių parametrų, kuriais galima įvertinti atminties modulių galimybes. Maždaug nuo 0,4 MB/s jokių problemų dėl atminties sulėtėjimo nebūna.

Operatyvinė atmintis – 2 GB – pats vidurys. Vienas gigabaitas šiame kainų segmente atrodytų keistai, 3 GB, tikėtina, negalimi dėl griežtos dietos korpusui, o paprastam vartotojui nelabai ir reikalingi.

Savo sisteminėje aplinkoje, programose, jų perjungime ir kasdieniniuose veiksmuose „Alpha“ tiesiog skraido. Sintetiniame „Antutu“ teste, šis telefonas šluoja konkurentus ir pasiekia labai gerus rezultatus. Mano bandytas telefonas išspaudė daugiau nei 48000 taškų! Tai jaučiasi ne vien testuose, kuriuos daugelis gamintojų pradėjo įveikinėti su dopingu – dar 2012 m. kinų kompanijos įdėdavo papildomus procesoriaus darbo parametrus, kurie suveikdavo, kai pamatydavo kad paleistas „Antutu“ procesas, taip dirbtinai pridėdami papildomus kelis procentus prie rezultato, kurio realybėje nebūdavo, nes planšetės taip veikti ilgesnį laiką tiesiog nesugebėdavo.

Aukšti rezultatai jokia paslaptis – bandytoje Europai skirtoje „Samsung Alpha“ versijoje naudojama „Exynos 5 Octa 5430“ platforma su aštuonių branduolių procesoriumi, kuriame yra keturi 1.8 GHz „Cortex-A15“ branduoliai bei keturi 1.3 GHz „Cortex-A7“ branduoliai su „big.LITTLE“ technologija – viena logiškiausių kombinacijų vartotojui. Vykdant paprastas užduotis telefonas aktyviai naudoja keturis 1,3 Ghz energijai taupesnius branduolius, o esant rimtesniam poreikiui įjungia ir galingus 1,8 Ghz procesorius. Tai ir paaiškina, kodėl „Samsung Alpha“ akumuliatorius atlaiko pakankamai ilgai. Nors 1,8 Ghz nėra tiek kiek išspaudžia JAV skirta „Alpha“ versija su „Snapdragon 801“ (2,5 Ghz), kas yra kiek apmaudu, tačiau dabartinėms programoms to pilnai pakanka ir grynos „Android“ jėgos dar tikrai užteks bent metams į priekį. Kadangi toks telefonas bus skirtas ir žaidimams, kaip ir visi galingi telefonai, aktualu koks vaizdo procesorius pasislėpęs ploname korpuse. Šiuo atveju turime antros „Midgard“ kartos šešiais branduoliais ginkluotą „Mali-T628 MP6“, kuris, nors ir kiek nusileidžia „Adreno 330“, naudojamam „Snapdragon 801“ sistemoje, visgi užtikrins, kad jūsų žaidimai ir atrodytų gražiai, ir veiktų sklandžiai.

Žiūrint į popieriuje surašytus parametrus, viena silpniausių telefono vietų atrodo jo baterija. Visgi, šiais laikais su 1850 mAh talpos akumuliatoriumi jau nieko nenustebinsi. Tikriausiai toks variantas pasirinktas dėl dizaino ypatumų ir siekiant laikyti dalias telefono linijas (kaip ir priežastis, dėl kurios tikriausiai atsisakyta SD kortelės lizdo) tačiau ši baterijos talpa iškart sako kad telefonas nebus skirtas ilgalaikiam nepertraukiamam naudojimui, kas netrukus patvirtinama ir praktiškai. Netgi siunčiantis didesnius failus (pvz, 2 GB dydžio žaidimus) vien šis procesas gali nusiurbti iki 15 proc. baterijos! Žinoma, kasdieniniam naudojimui jos galia yra pakankama, tačiau tikėtina, kad vartotojas, kuris telefonu ne tiks skambins bet praleis šiek tiek laiko pažaisdamas, panaršydamas „Youtube“ ar daugiau pasinaudodamas „Facebook“, turės priprasti. kad telefonas kiekvieną vakarą paliekamas krautis, kitaip diena prasidės badu gaištančio akumuliatoriaus skundų.

Galinė 12 MP, 4608 x 2592 taškų raiškos kamera paliko neblogą įspūdį. Nuotraukos pakankamai kokybiškos, gerame apšvietime rezultatai puikūs, o ir su paprastu namų apšvietimu, kuriame tradiciškai „Samsung“ turi daugiau problemų, „Alpha“ kamera taip pat susitvarko neblogai.

Kaip šis telefonas veikia kaip.. telefonas? „Alpha“ čia jokių ypatingų siurprizų nepateikė. Skambinant ir kalbant ryšys buvo stabilus, „Wi-Fi“ jautrumas pakankamas. Vidinis garsiakalbis taip pat dirba gerai. Išorinis – kiek kita kalba, dėl jo kiek neįprastos vietos telefono apačioje – kartais netyčia uždengtas ar pasuktas telefonas garsus gerokai prislopindavo ir iškraipydavo. Beje, nepamirškite, kad jums teks arba apsikarpyti arba įsigyti naują SIM kortelę, mat „Alpha“ modelyje naudojamas „nanoSIM“ kortelės lizdas. Ko tik nepadarysi dėl tų gražių linijų...

Iš programinės pusės „Alpha“ modelis didelių siurprizų nepateikia. Kaip ir kituose modeliuose, čia „Android 4.4“ įvilktas į „Samsung“ pasiūtą „Touchwiz“ rūbą. Nuo standartinės „Android“ sistemos jis per daug nesiskiria, tačiau jo ištikimu gerbėju visgi tapti sunkoka. Iš papildomų programų žingsniamačiu šiuo metu jau nieko nebe nustebinsi, todėl „Samsung “ištraukė ta patį kozirį kaip ir „Galaxy S 5“ telefone: „Alpha“ turi šalia galinės kameros integruotą jutiklį, leidžiantį pamatuoti pulsą. Dar daugiau, nuo pat telefono naudojimosi pradžios jūs galite nusistatyti visą sporto programą, su rekomenduojamu žingsnių kiekiu per dieną ir šiaip, savo sveikatai skirti daugiau dėmesio kas bet kuriuo atveju yra pagirtina.

Žinoma, vienas didžiausių klausimų kylančių ir jau esamam „Samsung“ gerbėjui, ir naujam pirkėjui būtų toks: Ar „Alpha“ vertas savo kainos, ar visgi geriau imti „Galaxy S5“?

Atsakymas iš esmės būtų toks – jei kaina jums nėra aktuali (S5 šiuo metu jau kainuoja 300-400 Lt pigiau) galų gale viskas remiasi į stilių ir ekrano dydį, nes būtent tuo šie telefonai labiausiai ir skiriasi. Lyginant su „Alpha“, S5 atrodo lyg peraugęs vaikiškas plastmasinis telefonas. Daugiau rezultatai apylygiai, nors ir naudojami visiškai skirtingi procesoriai bei ekranai, o bendru funkcionalumu „Alpha“ netgi šiek tiek ir nusileidžia S5. Netgi jei „S5 Mini“ pavadinimas nebūtų užimtas, „Alpha“ modelis galėtų pretenduoti į jo vietą. Tik pats telefono dizainas parodo, kad jis kilęs iš kitos šeimos.

Verdiktas: 8/10. Jei jums patinka toks telefono dizaino sprendimas, 4.7 colio ekrano dydis, aktualus kuo didesnis greitis ir dėl to esate pasiruošę paaukoti aukštesnę ekrano raišką, jei norite 8 branduolių procesoriaus, kuris rytoj nepasens ir bus priekyje bent jau ateinančius metus, sodrias spalvas atkuriančio ekrano, „Samsung Alpha“ yra geras pasirinkimas. Žinoma, jei jūsų netrikdo apie 2000 Lt siekianti kaina, 720p raiškos ekranas ir silpnokas akumuliatorius.