Michaelas McAlpine'as iš Prinstono universiteto ir jo vadovaujama komanda sukūrė 3D spausdintuvą, kuris atspausdina kontaktinius lęšius iš penkių sluoksnių. Vienas iš jų atspindi šviesą tiesiai į akių paviršių.

Patys lęšiai gaminami iš permatomo polimero, kurio viduje integruoti keli komponentai: šviesos diodai iš kvantinių nanotaškelių, laidininkų iš sidabro nanodalelių ir organinių polimerų (jie naudojami kaip medžiaga, skirta mikroschemoms).

Specialistų teigimu, sunkiausia buvo parinkti chemines medžiagas, kurios gali pasiekti tvirtą sluoksnių tarpusavio kontaktą. Kita problema – kiekvieno žmogaus akies obuolio forma yra unikali. Šiuo atveju kiekvieno lęšio gamybą teko stebėti net keliomis vaizdo kameromis, kad būtų pasiektas maksimalus suderinamumas su paciento akimi.

Tikimasi, kad naujasis produktas bus naudingas, visų pirma, lėktuvų pilotams: lęšiai perduos reikiamą informaciją tiesiai į akį skrydžio metu. Be to, lęšiai galės turėti jutiklių, įvertinsiančių akių nuovargio lygį.

Kiek anksčiau apie kontaktinių lęšių, galinčiu stebėti cukraus kiekį kraujyje ir galbūt fotografuoti kūrimą skelbė bendrovė „Google“.