Valstybinės naujienų agentūros MTI teigimu, šimtai protestuotojų į gatves išėjo ir mažesniuose miestuose – Pecse, Miskolce, Veszpreme.

„Jie nori apriboti mūsų teisę į informaciją ir nukreipti į valstybinių žiniasklaidos kanalų naudojimą“, - sakė vienas iš protestuotojų, 55 metų logistikos vadybininkas, prisistatęs Berci vardu.

Pagal 2015 metų mokesčių įstatymo projektą, antradienį pateiktą Vengrijos parlamentui, šios šalies valdžia planuoja taikyti 150 Vengrijos forintų (1,68 Lt) mokestį už kiekvieną vartotojų persiųstą informacijos gigabaitą.

Minia žmonių, susirinkusi priešais Ekonomikos ministeriją, skandavo: „Laisvas internetas, laisva šalis!“ Vėliau protestuotojai nužygiavo tris kilometrus iki Didvyrių aikštės, pakeliui skanduodami žodžius „Cenzūra“, „Europa“ ir „Demokratija“. Ir reiškė savo nepasitenkinimą šalies ministru pirmininku Viktoru Orbanu: „Viktorai, dink!“

O kol gatvėse vyko protestai, V. Orbano vadovaujama valdančioji „Fidesz“ partija, parlamente turinti du trečdalius vietų, išplatino pranešimą, kuriuo tikinama, jog pirmadienį bus pateikta ir pataisa įstatymo projektui. Pagal tą pataisą, mokestis už internetą būtų sumažintas iki 700 forintų (7,83 litų) per mėnesį ir jį mokėtų ne vartotojai, o interneto paslaugų teikėjai. Ekonomikos ministras pageidautų dėl šių įstatymo pataisų įplaukas į biudžetą padidinti 20 mlrd. forintų (223 mln. litų), o ne 100 mlrd. forintų (1,12 mlrd. litų) per metus, kaip kad teigia kritikai.

„Tai labai svarbu, jei vaikučiai namie turi prieigą prie interneto“, - sakė 58 metų Kati, pridūrusi, kad Budapešto mokykloje, kur ji dirba, interneto apskritai nėra. O žmonės, kalbėjęsi su žurnalistais, nenorėjo atskleisti savo pavardžių – jie baiminosi valdžios persekiojimo.

25 metų biologas Davidas sakė, jog interneto mokestis – tai tarsi raudonas skuduras, kuriuo bandoma atitraukti visuomenės dėmesį nuo JAV vizų uždraudimo skandalo.

Spalio 17 d. JAV atstovai paskelbė, jog į asmenų, kuriems draudžiama atvykti į šią šalį, sąrašą įtraukti šeši Vengrijos valdžios atstovai, kurie, įtariama, yra korumpuoti. Tuo tarpu iš JAV neskelbia kas yra tie šeši asmenys – jų pavardžių viešinimą riboja konfidencialumo reikalavimai.

Draudimas išduoti vizas – kol kas beprecedentis JAV žingsnis prieš Europos Sąjungos valstybę. Vengrijos valdžios kritikų teigimu, jis žymi žemiausią Vengrijos ir JAV santykių tašką pastarųjų laikų istorijoje.

Facebook“ grupės, kurioje organizuojami protestai prieš planuojamą mokestį, steigėjas Malaszas Gulyasas miniai Budapešte sakė, kad vyriausybei suteikiamos 48 valandos atšaukti projektą, arba protestai tęsis. Šioje grupėje jau yra 200 000 žmonių.

„Šis sprendimas – vienas iš vis labiau stiprėjančių V. Orbano vyriausybės represinių veiksmų, kuriuo siekiama kontroliuoti ir bausti nepriklausomą žiniasklaidą bei pilietinę visuomenę taikant ekonominius ir teisinius svertus“, - rašė protesto akcijos organizatoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)