Šalies ekonomikos ministras Mihály Varga trečiadienį pristatė planus, pagal kuriuos kiekvieną internetu persiųstą duomenų gigabaitą ketinama apmokestinti 150 forintų (1,68 Lt). M. Varga sakė, jog mokestis, kurio mokėtojais taps interneto paslaugų teikėjai, yra logiškas telefonų skambučių ir trumpųjų žinučių apmokestinimo, įvykdyto 2011 metais, išplėtimas, rašo cnbc.com.

Dabar jau buvusi ES Skaitmeninės dienotvarkės komisarė Neelie Kroes leidiniui „Financial Times“ sakė, jog tokios priemonės pakenks Vengrijos skaitmeninei ekonomikai. „Vienpusis interneto apmokestinimas nėra išmintinga idėja. Jis padidins interneto prieigos kainą vartotojams“, - sakė buvusi eurokomisarė, pažymėjusi, kad jau dabar Vengrijos piliečiai pagal interneto vartojimą, plačiajuosčio interneto plėtrą ir skaitmeninės erdvės reguliavimą atsilieka nuo ES vidurkio.

Opozicija stipriai prieštarauja siūlomai reformai ir ragina žmones protestuoti. Vengrijos valstybės sekretorius pareiškė, jog tokia mokestinė priemonė leistų į valstybės biudžetą per metus surinkti 20 mlrd. forintų (224 mln. litų).

Socialiniame tinkle „Facebook“ sukurta pasipriešinimo įstatymo pataisai grupė vos per kelias valandas nuo planų paskelbimo išaugo iki 6000 narių.

Interneto apmokestinimas – toli gražu ne pirmas prieštaringai vertinamas su mokesčiais ir finansine našta susijęs V. Orbano ir dabartinės Vengrijos valdžios projektas.

Anksčiau šiais metais Vengrijos valdžia privertė bankus kompensuoti skolininkams už „nesąžiningas“ sąlygas paskoloms užsienio valiutomis, išduotoms dar prieš Vengrijos forinto kurso smarkų smukimą per 2008 metų finansinę krizę. 2010 metais buvo įvestas viršpelnio mokestis bankams, o šiemet atsirado ir naujas mokestis už finansines transakcijas.

Be to, Vengrijoje rugpjūtį atsirado ir naujas mokestis už pelną iš reklamos – už jį susilaukta kaltinimų žiniasklaidos cenzūravimu. Nepriklausomas televizijos kanalas „RTL Klub“ praėjusią savaitę Europos Komisijai pateikė skundą, kuriame nurodoma, jog mokesčio paskirtis yra diskriminuoti konkrečiai šį kanalą.

Didžiausia Vengrijos telekomunikacijų bendrovė „Magyar Telekom“ paskelbė, jog įstatymo projektas šiam verslo sektoriui gali kainuoti iki 100 mlrd. forintų (1,12 mlrd. litų) bei įspėjo, kad plačiajuosčio interneto plėtra bus paralyžiuota tokio dydžio mokesčiais. Iškart po projekto paskelbimo „Magyar Telekom“ akcijų vertė sumažėjo 4 procentais.

Tuo tarpu Vengrijos vyriausybės atstovas sakė, kad mokesčio oponentai tiesiog kelia „isteriją“ ir pareiškė, jog parlamentas apsvarstys maksimalią mokesčių naštą individualioms telekomunikacijų bendrovėms. Jis nesutinka su nuomone, kad mokestis pakenks Vengrijos skaitmeninės ekonomikos plėtrai.

„Tą patį kaltinimą girdėjome ir prieš įvedant telekomunikacijų mokesčius. Tik kad nieko panašaus nenutiko – kaip tik priešingai“, - sakė vyriausybės atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)