ES kainų lubos ir operatorių įkainiai

Nuo liepos 1 d., įsigaliojus Europos Komisijos nutarimui, maksimali tarptinkliniu mobiliuoju ryšiu perduodamų duomenų kaina už 1 MB yra 0,69 Lt (be PVM). Brangiau apmokestinti perduodamų duomenų negali nė vienas Europos Sąjungos teritorijoje veikiantis mobiliojo ryšio operatorius. Tiesa, kaina gali būti mažesnė, todėl EK siūlo būti atidiems ir dairytis geresnių pasiūlymų, kurie pasirodo esant aršiai konkurencijai.

Galimybė išvengti rūpesčių ir atvykus į šalį toliau naudotis savo SIM kortele, nekeičiant jos į vietinę, pamažu tampa ne prabanga, o savaime suprantamu dalyku. Ypač Europos Sąjungos narių piliečiams, kurie jau nuo 2015 m. liepos mobiliuoju ryšiu visoje ES galės naudotis itin laisvai, nes apskritai nebeliks tarptinklinio ryšio mokesčio.

O kol kas visi sukasi, kas kaip išmano. Operatoriai, net ir spaudžiami kainų lubų, siekia gauti kiek įmanoma daugiau naudos. Vartotojai ieško būdų sutaupyti. Norėdami įvertinti, kiek Lietuvos svečiams iš kitų ES šalių kainuoja mobilusis ryšys, peržiūrėjome kelių populiarių operatorių pasiūlymus.

Šalys buvo pasirinktos pagal Europos migracijos tinklo pateiktus duomenis, kurie rodo, kuriose ES šalyse daugiausiai gyvena emigrantų iš Lietuvos (Didžioji Britanija ir Airija). Būtent jie yra ta vartotojų grupė, kuri Lietuvoje lankosi gana reguliariai ir greičiausiai patiria nepatogumų, susijusių su mobiliuoju ryšiu bei jo kainomis.

Kadangi šiais laikais didžiąją dalį naudojamų telefonų sudaro išmanieji, tai kainos rodikliu buvo pasirinktas konkretaus perduotų duomenų kiekio įkainis. Remiantis nuo šių metų liepos 1 d. įsigaliojusiais Europos Komisijos nurodymais, operatoriai privalo apriboti užsienyje veikiančių telefonų galimybę siųsti duomenis, kai pasiekiama 250 MB riba (nebent tokios galimybės atsisako pats klientas). Tad pažiūrėkime, kiek toks duomenų kiekis gali kainuoti atvykusiems į Lietuvą iš:

1. Didžiosios Britanijos

Šioje šalyje yra ne vienas didelis mobiliojo ryšio operatorius, todėl konkurencija ten jaučiama ir nė vienas jų negali diktuoti vienašalių sąlygų. Nepaisant to, kainos vykstantiems į užsienį neatrodo itin patrauklios. Štai „Vodafone“ abonementui, jei jis mokėtų standartinę kainą, 250 MB atsieitų apie 49 svarus sterlingų (19,8 penso už 1 MB) – daugiau nei 216 Lt. Tiesa, „Vodafone“ keliaujantiems į užsienį siūlo įsigyti tm tikrų paslaugų ir naudotis mobiliojo ryšio paslaugomis be didesnių apribojimų, o jos būtų įkainojamos pagal turimą mokėjimo planą. Ši papildoma paslauga kainuoja 3 svarus (13 Lt) per dieną. Toks mokestis nuskaitomas tik pasinaudojus telefonu. O viršijus mokėjimo plane numatytą duomenų kiekį, jie apmokestinami taikant standartinius įkainius. Nepaisant to, vartotojai, naudodami duomenis užsienyje, vis tiek turi būti labai atsargūs, nes mobiliojo interneto kaina iš tiesų gali neapsiriboti trim svarais per dieną.

„O2“ taiko kiek mažesnį standartinį 1 MB įkainį užsienyje esantiems abonementams – 19,6 penso. Todėl išnaudojusiam Lietuvoje 250 MB jų klientui tai atsieitų 48 svarus sterlingų (daugiau nei 212 litų).

Panašius įkainius 1 MB duomenų užsienyje taiko ir kitos Didžiosios Britanijos mobiliojo ryšio bendrovės. „Three“ už tokį kiekį prašo 19,8 penso, o norintiems jausti daugiau laisvės ir neskaičiuoti kiekvieno megabaito siūlo neribotą prieigą prie mobiliojo interneto užsienyje už 5 svarus (21 Lt) per dieną.

Po bendrovės „EE“ skėčiu esantys du iš trijų mobiliojo ryšio prekių ženklų („EE“ ir „T-Mobile“) net nesiūlo duomenų perdavimo paslaugos standartiniame pakete. Norintys gali įsigyti papildomus duomenų paketus. Juos įsigijus 250 MB atsietų 18 svarų sterlingų (78 Lt). O trečioji „EE“ grupės narė – „Orange“ – nurodo, kad standartinė 1 MB kaina yra 19,8 penso. Tiesa, „Orange“ taip pat siūlo įsigyti ir papildomus interneto duomenų paketus. Pavyzdžiui, 50 MB už 3 svarus (13 Lt), o tai reiškia, kad 250 MB kainuotų 65 Lt.

2. Airijos

Šioje valstybėje iš viso veikia 5 pagrindiniai mobiliojo ryšio operatoriai. Iš jų net trys yra tokie patys, kaip ir Didžiojoje Britanijoje („Vodafone“, „O2“ ir „Three“). Tad iš arčiau pažvelgėme tik į dar nenagrinėtų bendrovių taikomus mobiliojo interneto įkainius.

Štai „Meteor“ nurodo, kad užsienyje atsisiųsti 50 MB kainuoja 0,99 EUR (3,4 Lt) per dieną. Viršijus šią ribą imamas 0,24 EUR (0,82 Lt) mokestis už kiekvieną megabaitą. Jie taip pat siūlo neribotą prieigą prie mobiliojo interneto, kuri dienai kainuoja 15 EUR (51 Lt).

Kitas tinklas – „Tesco Mobile“ – laikomas bene pigiausiu operatoriumi Airijoje. Ypač po to, kai pristatė savo naują mokėjimo planą (viskas už 25 eurus, arba 86,25 Lt). Tačiau jis palankus tik naudojantis ryšiu šalies viduje. Išvykus į užsienį šio tinklo klientui tenka atverti kišenę ir už 1 MB duomenų mokėti 0,25 EUR (0,86 Lt). Tad 250 MB pareikalautų solidžios 215 Lt sumos.

Alternatyvos

Nenuostabu, kad mobiliojo ryšio operatoriai šiuo metu nėra linkę smarkiai mažinti kainų. Jiems ir taip teko atsisveikinti su pelno dalimi, kuri per pastaruosius metus nuolatos menksta. Ilgamečiai organizacijos GSMA, kuri atstovauja daugiau nei 800 pasaulio mobiliojo ryšio operatorių interesams, stebėjimai rodo, kad vidutinis vieno kliento atnešamas pelnas kasmet vis mažesnis. Šiuo metu jis siekia kiek daugiau nei 32 Lt.

Prie to smarkiai prisideda ir išmaniųjų telefonų bei interneto skverbties augimas. Tai ypač apkarpė pajamas, gaunamas iš balso skambučių ir trumpųjų žinučių siuntimo.

Mobiliojo ryšio išlaidų mažinimas itin lengvas tapo žmonėms, kurie užsienyje daug nekeliauja, o lankosi ir apsistoja ten, kur veikia belaidis internetas. Jis suteikia visas galimybes: skambučiai „Skype“, susirašinėjimas per „WhatsApp“ ar socialiniuose tinkluose. Galimybės neribotos.

Tačiau ne tokie sėslūs, norintys daugiau keliauti ar nuolatos nebūnantys ten, kur veikia belaidis internetas, vis dar susiduria su problemomis. Jas dažniausiai žmonės sprendžia tiesiog išjungdami duomenų gavimo funkciją, kol būna užsienyje. Arba įsigyja laikiną, vietinę mobiliojo ryšio kortelę. Tiesa, už tai paaukodami galimybę naudotis savo įprastiniu telefono numeriu.

Dar vieną alternatyvą siūlo Lietuvoje įsteigtas startuolis „Cheap Data Communications“, susilaukęs žinomo verslininko Iljos Laurso dėmesio bei investicijos.. Šios įmonės siūloma paslauga gali suteikti neribotą duomenų atsisiuntimą nekeičiant užsieninės SIM kortelės vietine. Startuolio tinklalapyje nurodoma, kad yra du galimi planai – 5 eurai (17,25 Lt) per dieną arba 12 eurų (41,4 lito) per savaitę.

„Mūsų paslauga skirta aktyviems žmonėms, kuriems interneto reikia ne tik sėdint viešbutyje ar kavinėje“, – sakė vienas iš „Cheap Data Communications“ įkūrėjų Tomas Valiukas. Pasak jo, paslauga išliks aktuali ir po 2015 m. liepos. „Juk į Europą atkeliauja žmonės ir iš kitų žemynų. O kol kas paslauga populiari ne tik tarp užsieniečių, bet ir į Lietuvą iš Didžiosios Britanijos bei Airijos grįžtančių lietuvių“, – patikslino pašnekovas.

„Cheap Data Communications“ siūlomų paslaugų kaina iš esmės yra mokestis už patogumą: nors tai ir gali būti truputėlį pigiau už „Roam like at home“ paketus, siūlomus užsienio operatorių (ypač – jeigu ketinama išnaudoti didelius duomenų kiekius), tačiau savo kaina nė iš tolo neprilygsta vietos operatorių sūlomoms išankstinio apmokėjimo paslaugoms (7-8 Lt už gigabaitą mėnesiui). Bet tokiu atveju didžiausias nepatogumas – būtinybė pasikeisti kortelę, dėl ko laikinai netenkama galimybės naudotis savo įprastiniu telefono numeriu, be to, reikia, kad telefonas nebūtų „pririštas“ prie kito tinklo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)