Didžiausias elektroninių prietaisų priešas – automobilis

Vienas svarbiausių patarimų vasarai: per karščius nepalikite elektroninių prietaisų (kompiuterių, mobiliųjų telefonų, fotoaparatų) automobilyje, ypač – ant automobilio prietaisų skydelio. Įrenginių elektroninės dalys ir ypač baterija nemėgsta karščio bei tiesioginių saulės spindulių.

Karštis gali pabloginti prietaisų veikimą ar sutrumpinti baterijos gyvavimo laiką. Esant itin dideliam karčiui, baterija gali užsidegti ir pridaryti dar rimtesnės žalos. Apsilankę paplūdimyje, prietaisus taip pat laikykite pavėsyje (kuprinėje ar po rankšluosčiu), nes didelis karštis gali negrįžtamai sugadinti bateriją.

Į paplūdimį – su suspausto oro balionėliu

Dar vienas elektroninių prietaisų priešas paplūdimyje – smėlis. Dažnai pasitaiko, kad telefonas tiesiog įkrenta į smėlį. Smėlis didžiausią žalą padaro mygtukams, fotoaparatų objektyvams, garsiakalbiams ir mikrofonams. Ilsėdamiesi pajūryje galite net nepastebėti, kaip greitai ir lengvai įrenginys aplimpa smėliu ir šis patenka į visas ertmes.

Ypatingai saugokite krovimo jungtį, nes smėlis gali ją visiškai užteršti - galiausiai net nepavyks telefono pakrauti. Kraunant įrenginį, kurio jungtyje yra sudrėkusio smėlio, gali įvykti trumpas jungimas, todėl galite padaryti žalos sau ir savo turtui. Paplūdimyje telefoną galite laikyti specialiame dėkle, kad į jį nepakliūtų smulkių smėlio dalelių. Jei vis dėlto į telefoną pakliuvo smėlio ar smulkių šiukšlių, jas galite išpūsti paprastu suspausto oro balionėliu. Tereikia jo šiaudelį nukreipti į užsiteršusias jungtis ir tarpus bei išpūsti susikaupusias šiukšles.

Pagelbėti gali ir ryžiai?

Lankydamiesi paplūdimyje, būtinai apsaugokite elektroninius prietaisus ne tik nuo smėlio, bet ir nuo vandens. Sūrus vanduo ypatingai greitai veikia elektroninius komponentus - dėl jo gali prasidėti korozija. Todėl venkite atsiliepti telefonu, naršyti internete ar tikrinti SMS žinutes vos tik išlipę iš jūros ar glausti mobilųjį aparatą prie šlapių plaukų. Vasarą pavojingas ne tik jūros vanduo, bet ir lietus. Dažnai net nesusimąstę atsiliepiame telefonu per nesmarkų lietų, tačiau tai įrenginiui taip pat gali pakenkti.

Jei vis dėlto telefonas šiek tiek sudrėko, jį galite įdėti į indą su sausais ryžiais, nes būtent ryžiai geriausiai ištraukia drėgmę. Tokiame inde telefoną patartina laikyti ne trumpiau nei vieną parą. Stipriai sušlapinę telefoną, iš karto išimkite ir nusausinkite jo bateriją (net ir nusausintos baterijos nerekomenduojama dėti atgal į įrenginį, nes pats įrenginys taip pat bus sudrėkęs, o jo viduje esantys komponentai, pajungus bateriją, gali tiesiog sudegti). Po to kuo skubiau pristatykite įrenginį į autorizuotą servisą, kad jis būtų papildomai išvalytas.

Nepamirškite įrenginių ventiliacijos

Dirbdami nešiojamu kompiuteriu lauke, nelaikykite jo ant kelių, nes tai gali būti kenksminga sveikatai. Be to, tokiu būdu nešiojamas kompiuteris kaista greičiau. Itin svarbu neuždengti vėdinimo angų, esančių kompiuterio apačioje – jos turi likti atviros. Taip pat patartina naudoti nešiojamiems kompiuteriams skirtus įprastus ar aušinimo padėkliukus.

Be to, dauguma šiuolaikinių išmaniųjų telefonų gali perduoti duomenis nešiojamam ar planšetiniam kompiuteriui. Pajungę duomenų perdavimą telefone galite net nepastebėti, kad toks įrenginys įkaista iki labai aukštos temperatūros. Dėl šios priežasties pasirūpinkite įrenginio ventiliacija. Paliktas mažoje, uždaroje patalpoje ar ant saulėtos palangės jis tiesiog perkais ir suges. Nepamirškite, kad įjungtas duomenų perdavimas smarkiai trumpina telefono baterijos veikimo laiką – jis gali sutrumpėti net iki keliomis valandomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)