Vis dėlto visos rinkos laikas nuo laiko linkusios tarsi apsukti ratą ir pradėti taikyti jau naudotus, bet iš dalies patobulintus sprendimus. Televizorių rinkoje įvyko kiek kitaip – pradinius išgaubtus ekranus pakeitė plokšti televizoriai, o dabar juos iš rinkos nori išstumti išlenkti televizoriai. Kitaip sakant, principas lyg ir išliko panašus, o skirtumas tik tas, kad naujausios kartos televizoriai, lyginant su pirmaisiais, tapo išlenkti stebint iš žiūrovo, bet ne kineskopinės lempos pozicijos.

Dabartinė kuriama išlenktų televizorių rinka linkusi įrodyti, kad TV žiūrėjimas namuose gali būti kardinaliai pakeistas, o tai tiesiog turi būti suprasta kaip neišvengiamas tolimesnis televizorių raidos etapas. Šis etapas mums siūlo tiek iki šiol nematyto dydžio išlenktus ekranus, tiek tikroviškesnį perspektyvos formavimą, tiek kitus techninius sprendimus, kurie kiekvienam norinčiam jau yra prieinami ir Lietuvoje.

Kodėl ypač aukštos UHD raiškos išlenkti televizoriai suteikia žiūrovui naują patirtį?

Pirmuosius išlenktus televizorius galėjome išvysti dar 2013 metais, tačiau tuometiniai modeliai dar nepasižymėjo UHD raiška. Būtent kombinuojant šiuos du technologinius laimėjimus, 2014 metais „Samsung“ bendrovė „CES 2014“ parodos metu rinkai pristatė pirmuosius ne tik išlenktus „Curved TV“, bet ir ypač aukštą UHD raišką palaikančius televizorių modelius.

Čia daugumai jau gali pradėti kilti pirmieji klausimai, tokie kaip „kam gi mums reikalinga didesnė nei aukštoji HD raiška?“. Į šį klausimą atsakymas labai paprastas. Poreikis namuose turėti vis didesnės ir didesnės įstrižainės HD televizorius reikalauja vis didesnio optimalaus žiūrėjimo atstumo nuo televizoriaus ekrano, tačiau tai suderinti ne visada lengva. Pavyzdžiui, jeigu norime įsigyti aukštosios HD raiškos televizorių, kurio įstrižainė daugiau nei 1 metras (o tai pamažu tampa įprastu standartu), optimalus žiūrėjimo atstumas turės būti beveik artimas 5 metrams, o tai ne visada įmanomas dalykas nedidelėje svetainės erdvėje.

Ir tai yra ne šiaip sau išsigalvojimas. Žmogaus akis į tokio dydžio ekraną žiūrėdama iš arčiau paprasčiausiai pradeda matyti nebe gražų, kontrastingą ir vientisą vaizdą, bet tiesiog pavienius taškus iš kurių sudaromas bendras vaizdas. Laikui bėgant, tai pradeda varginti akis, todėl žiūrėjimas į didžiulį ekraną, kuris visiškai nėra suderinamas su kambario erdvinėmis savybėmis, gali tapti tiesiog nemalonia problema.

Vis dėlto šią problemą galima visiškai eliminuoti, panaudojus ypač aukštos raiškos UHD televizorius. Jeigu aukštosios raiškos HD televizorių raiška siekė 1920×1080 taškų, tai UHD televizoriuose sutalpinamų taškų skaičius padidėjo keturis kartus ir dabar siekia 3840×2160 taškų. Būtent technologiškai drastiškai padidintas taškų skaičius ištaiso anksčiau įvardintą HD televizorių trūkumą ir sėdėjimas arčiau didžiulės įstrižainės televizoriaus mažame kambaryje nebesukelia jokio diskomforto mūsų akims. Jos tiesiog nėra pajėgos įžiūrėti atskirų taškų ekrane, todėl vaizdas būna visuomet vienodai kontrastingas ir vientisas tiek žiūrint iš toli, tiek iš nedidelio atstumo.

Greta UHD raiškos neatsitiktinai kombinuojamas ir išlenkto ekrano poreikis – jis siejamas su kitomis žmogaus anatominėmis akies savybėmis. Iš prigimties mūsų akys pasižymi periferiniu regėjimu. Todėl panašiais kampais išlenktas televizoriaus ekranas žiūrovą tiesiog priverčia žvilgsnį fokusuoti į ekrano centrą. Būtent tai leidžia sukurti santykinai labiau realistišką vaizdo gylio pojūtį, iš dalies primenantį trimatį vaizdą.

Be to, privalumų galima įžvelgti ir kalbant apie tikrojo 3D vaizdo perteikimą išlenktuose ekranuose. Jeigu kalbėsime apie įprastinius televizorius, tai dėl jau minėtų žmogaus akies savybių, ekrane rodomas vaizdas ekrano kraštuose būna kur kas toliau nei esantis centre. Tai sukelia tam tikrus vaizdo iškraipymus ir vaizdo netolygumus, kuris, žinoma, vargina akis. Išlenkti UHD televizoriai šią problemą taip pat pašalina, nes jų forma garantuoja, kad visas matomas vaizdas nuo žiūrovo yra nutolęs vienodai.

Tampa akivaizdu, kad išlenkti ypač aukštos UHD raiškos televizoriai nėra tik gamintojų noras pasipuikuoti. Tinkamesnis apibrėžimas veikiau būtų ilgalaikis mokslininkų ir medikų bendradarbiavimo rezultatas, kuris sparčiai modernėjančiai visuomenei nori pasiūlyti žmogiškajai prigimčiai „draugiškesnes“ technologijas.

Pirmasis pasaulyje lenktas „Samsung UHD Curved TV“ jau parduodamas ir Lietuvoje

Kalbant apie lenktus UHD raiškos televizorius, privalu paminėti šio segmento pionierius – „Samsung UHD Curved TV“. Tai 55, 65 arba 78 colių įstrižainės ir ypač aukštą UHD raišką palaikantys „CES 2014“ parodoje pristatyti televizoriai, kurie buvo kuriami remiantis baziniais aukščiau aptartais lenktų TV principais, tačiau dar geresnei žiūrėjimo patirčiai užtikrinti taip pat naudoja ir savus Pietų Korėjos kompanijos „Samsung“ technologinius sprendimus.

Vienas iš jų – tai „Auto Depth Enhancer“ technologija, kuri automatiškai adaptuoja skirtingų ekrano vietų kontrasto lygius atsižvelgiant į išlenktą UHD raiškos televizoriaus formą. Ši „Samsung UHD Curved TV“ technologija leidžia dar efektyviau išnaudoti jau aptartą žmogaus akies periferinio regėjimo ypatybę bei sustiprina skaitmeniškai kuriamo trimačio vaizdo iliuziją be jokių 3D akinių. Šį efektą šiek tiek sunkiau pajusti 55 colių įstrižainės lenkto televizoriaus ekrane, tačiau įstrižainei padidėjus iki 65″ ar 78″ – perspektyvos efektas ir „Auto Depth Enhancer“ technologijos nauda aiškiai pastebima.

Kitas įdomus „Samsung UHD Curved TV“ serijos televizorių sprendimas – „UHD Up-scaling“ technologija, kuri skirta kuo greičiau eliminuoti ypač aukštos UHD raiškos turinio trūkumą. Technologijos esmė yra tokia, kad „Samsung“ televizorius naudodamas tam tikrus inžinierių sukurtus algoritmus, mažesnės nei UHD raiškos vaizdą apdoroja taip, kad jo taškų skaičius būtų padidintas iki 4K būdingo 3840×2160 taškų skaičiaus. Analogiškos technologijos buvo naudojamos ir tuo metu, kai tik pasirodė aukštosios raiškos HD televizoriai. Žinoma, kalbant apie UHD raišką, reikia būti realistais ir suvokti, kad „UHD Up-scaling“ nėra pajėgi pakankamai gerai UHD raiškos efektą perteikti iš paprastų SD įrašų, tačiau žiūrint aukštosios raiškos HD vaizdo įrašus, kur kas kokybiškesnio vaizdo efektas „Samsung UHD Curved TV“ tikrai jaučiamas.

Kartu su „Samsung UHD Curved TV“ pasirodymu, Pietų Korėjos bendrovė savo naujausios kartos televizorius papildė ir dar viena įdomia – „Multi-Link Screen“ programinio lygmens funkcija. Šio sprendimo esmė – žiūrovui suteikti galimybę kaip galima efektyviau išnaudoti didelės UHD raiškos televizoriaus ekrano įstrižainės plotą, taikant daugiaprogramio režimo privalumus. Būtent tokiu būdu televizoriaus ekranas gali būti padalinimas į keturis mažesnius ekranus, todėl vienu metu galima ne tik žiūrėti televizijos programas, tačiau ir naršyti internete ar taikomųjų programų elektroninėje parduotuvėje.

Pabaigai, galima paminėti ir tai, kad naujosios kartos „Samsung UHD Curved TV“ televizoriuose jau išspręsta ir jų kabinimo ant sienos problema. Būtent dėl šios savybės trūkumo pirmieji 2013 metai pristatyti santykinai didelės įstrižainės aukštosios raiškos išlenkti televizoriai buvo kritikuojami. Tuo tarpu „Samsung UHD Curved TV“ televizoriai šios problemos sprendimui naudoja specialų „Samsung“ sukurtą ir su VESA pasauliniu standartu suderinamą laikiklį, todėl išskirtinės lenktos formos naujosios kartos UHD TV sau vietą turėtų surasti bet kokį namų interjerą propaguojančio šeimininko namuose.

Vis dažniau ir dažniau Lietuva patenka tarp šalių, kurios įvardijamos kaip naujausias technologijas puikiai įsisavinančios rinkos. Jeigu anksčiau naujausių elektronikos gaminių po pristatymo turėdavome laukti metus ar daugiau, tai šiuo metu situacija yra gerokai pasikeitusi. Ne išimtis yra ir dar tik pirmuosius žingsnius pasaulyje bežengiantys ypač aukštos UHD raiškos lenkti televizoriai. Nereikėjo nei pusmečio, kad pirmieji pasaulyje lenkti „Samsung U8500 UHD Curved TV“ klasės televizoriai pasirodytų ir Lietuvoje – juos jau galima įsigyti prekybos centre Euronics.lt