Iki šiol teismai dėl neteisėto programų naudojimo atsakomybėn traukdavo tik fizinius asmenis, net ir tuo atveju kai pažeidimas buvo nustatomas juridinio asmens veikloje. Taikyti sankcijas įmonėms ir kitiems juridiniams asmenims suteikė teisę naujas Lietuvos Respublikos Baudžiamasis Kodeksas, įsigaliojęs 2003 metų liepos mėn.

„Tai įpareigoja bendroves jausti didesnę atsakomybę už naudojamą programinę įrangą, nes sankcijos gali būti taikomos ne tik jos darbuotojams, bet ir pačiai įmonei“, - sakė advokatų kontoros „Pranckevičius ir partneriai“ advokatė Jolanta Pranckevičienė.

Akcinėje bendrovėje „Centro kubas“ 2004 m. lapkritį atlikto patikrinimo metu teisėsaugos pareigūnai aptiko nelicencijuotų „Microsoft Windows XP Pro“ bei „Microsoft Office XP Pro“ kopijų, kurių bendra rinkos vertė viršija 13 tūkst. litų. Dėl šio fakto bendrovei buvo iškelta baudžiamoji byla. Teismas paskyrė įmonei 3 tūkst. litų dydžio baudą bei konfiskavo nelegalią programinę įrangą. Be to, įmonė turės atlyginti materialinę žalą programinės įrangos gamintojams.

Šiemet piratinės programinės įrangos aptikta dar dviejose nekilnojamojo turto kompanijose. Sausio mėnesį kriminalinė policija patikrino vieną didžiausių Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų „Domus optima“, kurioje rastos ir konfiskuotos „Microsoft“, „Symantec“ ir „Adobe“ gamintojų programos už beveik 38 tūkst. litų. Įmonei iškelta baudžiamoji byla, kuri artimiausiu metu turėtų pasiekti teismą. Taip pat, įmonei pareikštas civilinis ieškinys.

Kovo viduryje ekonominė policija atliko patikrinimą biurų nuoma užsiimančioje įmonėje „SBBC“. Jo metu buvo rasta nelicencijuotos „Microsoft“ ir „Adobe“ programinės įrangos už beveik 10 tūkst. litų. „SBBC“ be teisminio nagrinėjimo pasirašė susitarimą su BSA ir sutiko atlyginti žalą už bendrovėje naudotą nelegalią programinę įrangą bei BSA dėl šio pažeidimo turėtas teisines išlaidas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją