Kaip tikina žemėlapių paslaugą teikianti bendrovė, „Google Maps“ yra suderinta taip, kad žmonėms teiktų kuo daugiau naudos atsižvelgiant į jų pačių buvimo vietą ir į toje valstybėje galiojančius įstatymus, valstybinius reikalavimus bei tradicijas. Tačiau geografinio išskyrimo funkcija, apibrėžianti raudoną juostą aplink ieškomą teritoriją, nepriklauso nuo paslaugos naudotojo buvimo vietos. Pavyzdžiui, bet kokioje šalyje ieškant termino „Lithuania“ (arba, mūsų šalyje, „Lietuva“), matysite štai tokį vaizdą:
Lietuvos žemėlapis

Valstybės pavadinimas ir valstybinės sienos būna pažymėti raudonai. Bet jeigu ieškotumėte „Russia“ (arba Rusija), vaizdas būtų kiek kitoks:

Rusijos žemėlapis

Kitaip tariant, nei valstybės pavadinimas pabrėžtas raudonai, nei sienos apibrėžtos. Tik šviečia raudonas „Google“ žemėlapių žymeklis. Beje, ieškant Indijos net ir šis žymeklis nerodomas:

Indijos žemėlapis

Taip yra dėl to, jog Indija itin jautriai reaguoja į savo sienų atvaizdavimą. 2005 metų gruodį ir 2013 metų lapkritį šios šalies atstovai kritikavo „Google“ už tai, kad Pakistano okupuotą Kašmyro regioną įvairiuose „Google“ produktuose atvaizdavo kaip Pakistano teritorijos dalį. Tiesa, lygiai taip pat Pakistano ir Indijos sienas savo žemėlapiuose braižo ir JAV Gynybos departamentas, rašo qz.com.

Štai pilnas sąrašas valstybių, kurių sienų „Google“ nedrįsta apibrėžti:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)