Pirmieji išmanieji laikrodžiai (angl. smartwatch), kuriuos valdė minikompiuteriai, pasirodė pakankamai seniai – prieš daugiau nei 40 metų. Tačiau tik išplitus išmaniesiems telefonams, naujos kartos laikrodžių vystymasis įgavo tikrą pagreitį. Tad tokio išmaniojo laikrodžio, kokį mes dabar jį įsivaizduojame, „prisijungusį“ prie interneto, leidžiantį skambinti ir fotografuoti, istorija prasidėjo tik prieš kelis metus. Tai nauja, dar „žalia“ ir ... brangi technologija.

„NK“ gavo progą išbandyti naujausią „Samsung“ išmanųjį laikrodį „Gear 2“. Šis daikčiukas iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip didelis rankinis laikrodis, tačiau palietus ekraną virsta daug ką galinčiu aksesuaru.

Pasirinkimo įvairovė - gamintojas siūlo dvi korpuso ir kelias dirželio spalvas

Tai ką gi jis gali?

Šiuolaikinės technologijos leidžia sukišti kompiuterį į laikrodžio dydžio korpusą. „Gear 2“ gali beveik viską, ką ir išmanusis telefonas. Juo galima valdyti kai kurias telefone įdiegtas programas, skaityti el. laiškus, trumpąsias žinutes, „Facebook“, „Twitter“ žinutes, taip pat valdyti skambučius. Bet visa tai veiks tik tuo atveju, jei šalia laikrodžio bus telefonas (tarp įrenginių turi būti nedidelis, kelių metrų atstumas - tiek, kiek veikia bevielis „Bluetooth“ ryšys).

Kyla natūralus klausimas, kam reikalinga skambinimo funkcija laikrodyje, kai šalia yra telefonais? Ogi dėl patogumo. Įsivaizduokite dažną situaciją: jums skambina, o jūsų išmanusis įkištas kažkur giliai į kuprinę ar rankinę. Jei turite tokį laikrodį, kaip „Gear 2“, pakaks tik pakelti riešą prie veido ir bakstelėjus pirštu ekranėlį atsakyti į skambutį.   

Išmanusis laikrodis turi ir kitų funkcijų, ir joms telefonas nereikalingas. Visų pirma, tai laiko rodymas. Nuostabiausia, kad ciferblato išvaizdą galima prisiderinti pagal norą ar stilių. „Gear 2“ taip pat gali atstoti muzikos grotuvą ir fotoaparatą. Tikras paparacių džiaugsmas: atrodo kaip nekaltas aksesuaras, tačiau sugeba įamžinti nuotraukas ir filmuoti. Tiesa, vaizdų kokybė nėra stebuklinga. Ir nieko nuostabaus, nes nedideliame korpuse tilpo tik 2 megapikselių kamera.

Keli galimi laikrodžio stiliai

Laikrodėli, laikrodėli, pasakyk man...

Dar pora „Gear 2“ funkcijų įvertins sporto ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjai. Laikrodis turi akselerometrą, giroskopą ir širdies ritmo matuoklį. Pirmi du atstoja žingsniamatį - prietaisą, kuris matuoja kiek žingsnių jūs nueinate arba nubėgate per dieną. Treniruotės metu galite išsimatuoti pulsą. Tik keista, kad laikrodis nemoka to daryti automatiškai, kas tam tikrą intervalą.

Yra ir miego monitorius. Bet jis tik matuoja kiek laiko jūs išmiegate, kada tiksliai užmigote ir atsikėlėte. Jokio širdies pulso matavimo, gilios miego fazės nustatymo ar kitų gudresnių duomenų. Imdami testams „Gear 2“, tikėjomės iš jo žymiai geresnių sveikatinimo ir sporto funkcijų.

Sportui ir sveikatai skirtos programėlės (K. Ikamo nuotr.)

Visi matavimai išsaugomi laikrodžio atmintyje ir gali būti vėliau palyginti tarpusavyje. Deja, ta analizė tik „Gear 2“ priemonėmis yra primityvi ir nepatogi. Šiek tiek daugiau galimybių atsiveria tuomet, kai duomenys perpumpuojami į išmanųjį telefoną, į kokią nors sveikatinimui skirtą programėlę, kad ir paties „Samsung“ siūlomą „S Health“. Bet tik šiek tiek daugiau.

Pedometras skaičiuoja nueitus žingsnius (K. Ikamo nuotr.)

Verta papasakoti daugiau apie „S Health“. Pirmą kartą ši išmaniems telefonams skirta sveikatinimo programėlė pasirodė kartu su „Galaxy S4“. Ją galima naudoti tik telefone arba su papildomais priedais, tokiais kaip išmanusis laikrodis „Gear 2“. Bet didelio skirtumo tarp šių naudojimo būdų nepastebėjome. Net ir po metų, pasirodžius naujajam telefonui „Galaxy S5“ ir naujai „S Health“ versijai, pastaroji vis dar išlieka pakankamai primityvia sveikatinimo programa.

Širdies pulso matuoklis įjungiamas tik rankiniu būdu – jokios automatikos (K. Ikamo nuotr.)

Pavasarį „Samsung“ paskelbė apie partnerystę su „Endomondo“, vienos populiariausių sporto programų, kūrėjais ir užsiminė apie naujas aplikacijas, kurios bus skirtos „Gear 2“ ir „S Health“. Galbūt tuomet išmanusis laikrodis virs bent kiek naudingesne sveikatos gerinimo priemone.

„S Health“ programą galima papildyti kitomis programėlėmis, bet dalis jų  reikalauja registracijos ir nario mokesčio

Kaip jis valdomas?

Laikrodis valdomas 1,63 colio įstrižainės lietimui jautriu ekranėliu ir vienu mygtuku. Valdymo sąsaja ir meniu nėra sudėtingi – testų metu gana greitai perpratome įrenginį. Tikėtina, kad dauguma žmonių, kurie turi išmanųjį telefoną, lengvai perkąs „Gear 2“ valdymą.

Gamintojas skelbia, kad įrenginukas atsparus vandeniui ir dulkėms. Mirkyti jo ilgai vandenyje nepatartina, bet trumpas pabuvimas negilioje baloje neturėtų jam pakenkti. Metalinis korpusas ir „Gorilla Glass 3“ stiklas suteikia laikrodžiui tam tikrą atsparumo įbrėžimams ir smūgiams atsargą. Žinoma, ne begalinę - kaip ir bet kokį laikrodį, „Gear 2“ reikia tausoti ir saugoti.

Įmontuota baterija tveria apie 2-3 dienas. „Samsung“ teigimu, ramybės būsenoje laikrodis gali ištverti ir iki šešių dienų.

„Gear 2“ suderinamas su naujausiais „Samsung Galaxy“ serijos aukštos klasės išmaniaisiais įrenginiais. Iš viso gamintojo puslapyje pateikta 17 telefonų ir planšečių modelių, kurie turėtų atpažinti ir dirbti su laikrodžiu. Gera žinia - jis suderinamas su „Galaxy S3“, o ne tik naujausiu „S4“ arba „S5“. Tačiau pateiktame sąraše nėra dar senesnių išmaniųjų telefonų, tokių kaip „S2“.

Išmanųjį laikrodį suderinsite kur kas paprasčiau, jei telefone įdiegsite papildomą programėlę „Gear Manager“

Ar verta pirkti?

Išmanusis laikrodis ant rankos šiandien atrodo iššaukiančiai ir neįprastai. Kas nenorėtų nešioti tokio daikto ant rankos ir nepasipuikuoti prieš savo draugus? „Gear 2“ būtų puikus kandidatas atsidurti ant mūsų rankos: atrodo solidžiai, tvirtai, turi daug funkcijų, bet kad jo kaina labai jau „kandžiojasi“ - už šį aksesuarą prašoma beveik 1000 litų.

„Gear 2“ yra ne kiekvienam įperkamas išmaniojo telefono priedas. „Samsung“ siūlo ir paprastesnį jo variantą – „Gear 2 Neo“ su plastmasiniu korpusu ir be kameros, tačiau ir šis kainuoja pakankama daug – apie 700 Lt.

Privalumai

+ Naudingas telefono priedas
+ Galimybė priderinti prie savo stiliaus
+ Fotoaparatas ir video kamera
+ Tvirtas, nebijantis vandens korpusas

Trūkumai

- Menkos sportui ir sveikatai skirtos funkcijos
- Didelė kaina