Lietuviams „YPlan“, ko gero, dar nėra gerai žinomas dėl labai paprastų priežasčių. Programėlės kūrėjai Viktoras Jucikas ir Rytis Vitkauskas gyvena Londone, o ir veikia „YPlan“ kol kas tik Didžiosios Britanijos sostinėje bei didžiuosiuose JAV miestuose. Tačiau turbūt tik laiko klausimas, kada „YPlan atsiras ir žemyninėje Europoje, o galiausiai – visame pasaulyje. Juk, kaip teigia V. Jucikas, šio „startupo“ ambicijos yra labai didelės.

Idėja kilo San Fransiske

V. Jucikas atskleidė, kad „YPlan“ idėja jam ir R. Vitkauskui kilo viešint San Fransiske ir bandant kuo daugiau sužinoti apie „startupus“, jų plėtojimą. O vieną vakarą patys vieną jų sugalvojo.

„YPlan“ – „Why plan?“, „When you have „YPlan“? Kam planuoti, kai turi „YPlan"? Programėlė „YPlan" leidžia sužinoti apie keliolika įdomiausių renginių mieste tą ir kelias ateinančias dienas, apie juos paskaityti, nusipirkti bilietus tik dviem mygtuko paspaudimais su „iPhone“ ar „Android“ telefonu ir nueiti į tuos renginius tą patį vakarą.

„YPlan“ idėja kilo 2011-ųjų pabaigoje. Išėję iš savo darbų Londone su Ryčiu lankėmės Silicio slėnyje. Norėjome pamatyti, kaip iš arti atrodo ir veikia visi „startupai“. Kasdien stengdavomės susitikti draugus ir pažįstamus, dirbančius tiek „startupų“, tiek didelėse kompanijose, su jais kartu eidavome pusryčiauti, pietauti, gerti kavos, vakarieniauti.

Vieną vakarą neturėjome jokio susitikimo. Norėjome patyrinėti San Fransiską, bet nežinojome, kur galime nueiti. Po pusės valandos prie „Google“ ekrano supratome, kad toks produktas būtų labai naudingas.

Pirminė idėja smarkiai nesikeitė. Truputį pailgėjo siūlomų renginių sąrašas, kai supratome, kad žmonės domisi ne tik šiandienos, bet ir rytojaus renginiais“, – prisiminė verslininkas.

San Fransiske praleistas laikas buvo svarbus ne vien dėl to, kad šiame mieste kilo verslo idėja, bet ir dėl to, kad verslininkai turėjo daug susitikimų, pokalbių. Tada įgyta patirtimi „YPlan“ kūrėjai naudojasi iki šiol.

„Kelionė į San Fransiską buvo labai įdomi ir vertinga. Pamatėme, kaip veikia „startupai“, kaip galvoja ten dirbantys žmonės, daug geriau supratome, kas svarbu kuriant savo verslą. Pamatėme ir sužinojome aibę naujovių, nes labai daug įdomių produktų ar paslaugų pirmiausia atsiranda ten“, – teigė V. Jucikas.

Didžiausias dėmesys – Londonui ir Niujorkui

"Yplan" reklamų galima išvysti ir ant Londono taksi automobilių
„YPlan“ kūrėjai pabrėžia, kad programėlė skatina spontaniškumą. Juk patys geriausi vakarai dažniausiai būna spontaniški. Jie prasideda vienaip, o baigiasi visai netikėtai. „YPlan“ stengiasi šį aspektą išnaudoti kuo geriau, be to, pats produktas tobulinamas spontaniškai.

„Darbas yra labai dinamiškas, viskas vyksta greitai. Kitaip nebūtume „startupas“. Stengiamės sekti „lean“ metodologija ir greičiau išbandyti kuo daugiau naujovių. Žinoma, bet ko nedarome, stengiamės gerai pagalvoti prieš ką nors siūlydami MVP vartotojams“, – pasakojo V. Jucikas.

Šiuo metu daugiausia dėmesio „Yplan“ skiria įsitvirtinimui Londone ir Niujorke. Londone programėlė jau sulaukė didelio populiarumo. Ją galėtum rasti kas penktame Londono išmaniajame telefone. Pernai „YPlan“ laimėjo ir geriausio Didžiosios Britanijos „startupo“ rinkimus. Abiejuose miestuose programėlė turi daugiau kaip pusę milijono naudotojų ir šis skaičius nuolat auga.

„Pradėjome Londone, nes ten gyvenome. Londonas – didelis miestas, čia vyksta nepaprastai daug renginių, žmonės turi išmaniuosius telefonus, moka jais naudotis ir nebijo per juos pirkti paslaugų bei prekių, ieško naujovių. Niujorkas yra didžiausias JAV miestas pagal renginių skaičių. Norėdami plėstis JAV turėjome pradėti nuo Niujorko.

Taip pat būnant Niujorke daug lengviau dirbti kartu su komanda Londone, nes mus skiria tik septynios valandos skrydžio bei penkios valandos laiko juostų“, – sakė „YPlan“ įkūrėjas.

Planai – ambicingi

Rytis Vitkauskas ir Viktoras Jucikas krepšinio čempionato metu
Programėlių, kurios vienokia ar kitokia forma per mobiliąsias platformas teiktų informaciją apie renginius, padėtų planuoti vakarą, pastaraisiais metais atsirado gana daug. Akivaizdu, kad rinkoje savo vietą rasti norėtų daug jaunų verslininkų, bet „YPlan“ nebijo konkurencijos.

Tai patvirtina ir didžiulis surinktų investicijų krepšelis. Iki šiol į „YPlan“ investuota beveik keturiolika milijonų JAV dolerių. Taigi kur slypi šios programėlės stiprybė? Juk ir V. Jucikas pripažįsta, kad kopijuotojų galima priskaičiuoti bent keliasdešimt.

„Turime labai daug copy–cats, dabar jų suskaičiuojame bene tris dešimtis. Mūsų stiprybė yra mūsų execution. Taip yra todėl, kad turime pačią geriausią komandą. Patekti į „YPlan“ yra tikrai sunku. Taip pat kartu su Ryčiu tiesiogiai kalbiname kiekvieną kandidatą, nors mūsų jau beveik šešiasdešimt. Tik turint geriausią komandą galima pasiekti tokius rezultatus“, – įsitikinęs pašnekovas.

Gausi komanda puikiai atspindi ambicingus „YPlan“ planus. „Toliau plečiamės JAV. Vasario pabaigoje „YPlan“ pradėjo veikti San Fransiske. Per ateinančius metus norime būti didžiausiuose JAV bei Europos miestuose ir toliau plėstis kituose miestuose visame pasaulyje“, – sakė V. Jucikas.

Verslininkas neslepia, kad jo komandoje dirba ambicingi žmonės. „YPlan“ jis mato kaip pasaulinio lygio kompaniją. Žinoma, šį tikslą pasiekti bus sunku, bet tikėjimo V. Jucikui netrūksta.

„Norime „YPlan“ paversti didžiule, daugybės milijardų verta kompanija. Nuoširdžiai manome, kad turime tokią galimybę, ir smarkiai darbuojamės, kad tai pasiektume“, – teigia verslininkas.

ANONSAS

Naujame „BZN start" mėnesio verslo žurnalo numeryje ieškokite įdomių ir naudingų istorijų: VERSLO ISTORIJA apie pirmųjų sostinėje įkurtų itališkos virtuvės restoranų savininkės vilnietės Justės Kaselienės sėkmingą verslą: „St.Valentino“, „Pomodoro“ ir ledainių „Valentino“ tinklus, kurie atlaikė net dvi didžiausias pastarųjų metų ekonomikos krizes. Numeryje pristatomos verslininkų klaidos, verslo pradžios žingsniai, finansavimas, patarimai apie tai kaip plėtoti verslą svetur. Pamatysite kūrybingiausias pasaulio reklamas, sužinosite apie valstybės teikiamą paramą verslui, naujausias finansines priemones, atsiskaitymų verslo sąlygas ir kitą naudingą informaciją.