Taip, tikra tiesa, kad nieko revoliucinio su S5 modeliu korėjiečiai neparodė: jis nei indus plauti išmoko, nei pats savo nuožiūra maistą į namus užsakinėja – neatlieka beveik jokių funkcijų, kurios tradiciškai nėra priskiriamos telefonams. Bet tik beveik.

Su kokybiškiausiu savo gaminiu į sveikuolius orientuotis pradėję „Samsung“ paliko visą rinkinį funkcijų, buvusių jau ir ankstesniame S4 modelyje – žingsniamatį, kalorijų skaičiuoklę, maršruto stebėsenos įrangą ir panašiai – ir papildė jį telefonuose dar visiškai neregėta naujove – pulso matuokliu, kuris išmatuoja piršto, priglausto prie blykstės, nežymius laidumo šviesai pokyčius. Dabar beliko sulaukti, kol telefonų kūrėjai išmokys įrenginius išmatuoti ir kraujospūdį ir atlikinės kraujo bei šlapimo biocheminius tyrimus.

Didelė dalis „Galaxy S5“ naujovių yra programinės – tikėtina, kad nemažai jų taip pat sėkmingai galima būtų įsidiegti ir iš „Play Store“ parduotuvės. Tuo tarpu pulso matuoklis pareikalavo techninių sprendimų, kurie vien programine įranga neapsiribojo, taigi, reikia pripažinti, jog tai – iš tiesų inovatyvi ir unikali išmaniojo telefono savybė.

Ne tokia unikali savybė (ją savo įrenginiuose naudoja pagrindiniai „Samsung“ konkurentai - „Apple“) yra pirštų atspaudų skaitytuvas. O tai jau yra gana prieštaringai vertinamas patobulinimas (taip pat realizuojamas tik dėl techninių ir programinių sprendimų derinio) – viena vertus, „Samsung“ pirštų atspaudus leidžia naudoti ne vien įrenginio atrakinimui, bet ir atsiskaitymų per „PayPal“ „pasirašymui“. Kita vertus, kai piršto atspaudas leidžia ne tik atrakinti telefoną, bet ir yra susijęs su piniginiais reikalais, reikalinga užtikrinti kur kas didesnį saugumą, nei tai padaryta „Samsung“ atveju – prieš kurį laiką internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame demonstruojama, kaip atspaudų skaitytuvą galima apgauti, kas reiškia, kad su šiuo telefonu susieta „PayPal“ piniginė nebūtų apsaugota nuo sumanių vagių. Be to, atspaudų skaitytuvas nėra labai patogus – jis neįvertina, kad pirštu per jutiklį (kurio pagrindinė funkcija yra „Home“ mygtukas) galima braukyti skirtingomis kryptimis, todėl identifikuos atspaudą braukiant tik ta kryptimi, kuria buvo „mokomas“ atpažinti.

Dar vienas techninis patobulinimas – padidintas telefono atsparumas aplinkos poveikiui: „Galaxy S5“ yra gavęs IP67 sertifikatą, pagal kurį numatoma, jog įrenginys gali būti panardintas į vandenį iki metro gylio ir ten išbūti pusvalandį be žalos įrenginiui. Su sąlyga, jeigu sandariai uždarytas „microUSB 3.0“ lizdas. Vandeniui jautrių vidaus komponentų apsaugą užtikrina vidinėje korpuso nugarėlės pusėje esanti guminė tarpinė.

Iš programinių patobulinimų neabejotinai pats reikalingiausias yra „ekstremalus“ energijos taupymo režimas, kurio vertė labiausiai pasijaučia tada, kai žmogus žino, kad artimiausiu metu negalės įkrauti akumuliatoriaus, bet laukia svarbaus skambučio. Naudojant šį režimą ekranas perjungiamas į nespalvotą vaizdą, o iš visų funkcijų lieka tik pagrindinės, susijusios su bendravimu (skambučiai, žinutės, „Facebook“ ir keletas kitų). Šiuo režimu iki maždaug pusės išsikrovęs 2800 mAh talpos akumuliatorius žada „pratempti“ dar maždaug savaitę. Deja, telefoną turėjome pernelyg trumpai, kad galėtume tuo įsitikinti praktiškai.

Spartos požiūriu „Galaxy S5“ yra visiškai neprilygstamas: beveik 36 tūkstančiai taškų „AnTuTu“ teste yra sunkiai pakartojamas ar aplenkiamas rezultatas (nors konkurentai iš Taivanio visgi korėjiečius aplenkė pritaikydami technines gudrybes, kurias pagrįstai galima būtų vadinti ir sukčiavimu). Ne prasčiau telefonas pasirodė ir „realiomis“ sąlygomis - našumą bandant žaidimu „Real Racing 3“: apie „stabdymą“ nebuvo nė minties. tokį sklandų telefono veikimą užtikrina turbūt pats galingiausias šių dienų mobiliesiems įrenginiams skirtas komponentų rinkinys - „Qualcomm Snapdragon 801“ lustų rinkinys su 4 branduolių, veikiančių 2,5 GHz dažniu, procesoriumi „Krait 400“ ir vaizdo apdorojimo procesoriumi „Adreno 330“, o taip pat 2 GB darbinės atminties. Bet štai klausimas - ar tokio „žvėries“ tikrai reikia kasdieniniame gyvenime? Nes kol kas dar neteko susidurti su programėlėmis, kurios trukčiotų naudojant telefonus, kurių „AnTuTu“ rezultatas viršija 30 000 taškų (o tokių rinkoje - gausybė, ir daugelio jų kainos gerokai mažesnės). Veikiausiai tai - užduotis programėlių gamintojams: būkite mieli, sukurkite žaidimų, kurie iš telefono galios išspaustų kuo daugiau.

Savybė, kuri turėtų džiuginti žmones, gyvenančius valstybėse, kur esama neribotų mobiliojo interneto planų – galimybė didesnes rinkmenas siųsti vienu metu per „Wi-Fi“ ir mobilųjį ryšį. Tokiu būdu gerokai padidina duomenų atsisiuntimo sparta. Tačiau mūsų šalyje, kur duomenų planai yra riboti, o 5 GB per mėnesį jau yra „prabanga“, šis patogumas gali gana stipriai kirsti per kišenę.

Iš rimtesnių telefono trūkumų galima paminėti nebent vieną – naudojantis šiuo telefonu daugelis pašnekovų skundėsi garso kokybe – esą, balsas tarsi iš po žemių, su aidu, prastos kokybės. Grįžus prie įprastinio įrenginio visos šios problemos išnyko. Išvada – arba telefono mikrofonas, arba balso apdorojimo įrankiai yra netobuli. Tačiau labai tikėtina, jog tai buvo konkretaus egzemplioriaus problema (t. y., mikrofono brokas), o ne modelio yda, nes kitus šio modelio įrenginius bandę kolegos sakė jokių skundų dėl balso iš savo pašnekovų negirdėję.

Naujojo „Samsung“ kūrinio 16 MP raiškos pagrindinis fotoaparatas su f/2.2 diafragma, kaip ir reikia tikėtis, veikia visiškai nepriekaištingai – spalvos sodrios, vaizdas „aštrus“, be to, fotoaparato funkcijos papildytos keliomis nuotraukų redagavimo funkcijomis – tarkime, galima nuotraukoms suteikti „bokeh“ efektą, kuomet sufokusuotas lieka tik vienas objektas, o aplinkiniai pablyškinami. Tiesa, tam reikia, kad paryškinamas (tiksliau, neišblukinamas) nuotraukos objektas aiškiai skirtųsi iš aplinkos - turbūt pagrindiniai šio „Samsung“ gaminio konkurento iš Taivanio analogiška funkcija realizuota kur kas kokybiškiau, tačiau HTC tam turėjo įdiegti ir antrą kamerą nugarėlėje. Prasto apšvietimo sąlygomis fiksuojamus vaizdus pagerina „Isocell“ technologija. Priekinėje sienelėje yra ir 2 MP kamera vaizdo skambučiams (arba „asmenukėms“). Beje, kamera - veikiausiai vienintelis telefono komponentas, kuris, panašu, išnaudoja tikrai milžinišką įrenginio našumą: tai yra pirmas įrenginys, kuris dėl galios pertekliaus gali ekrane dar prieš fotografavimą atvaizduoti, kaip atrodys didelio dinaminio spektro (HDR, High Dynamic Range) režimu fotografuojami vaizdai.

„Samsung“ kritikai kartais paburnoja, kad korėjiečiai pardavinėja brangius plastmasiukus. Šįkart korpusas ir vėl plastmasinis, bet tikrai ne toks, kad ant jo galima būtų burnoti. Išlaikytas „Galaxy S4“ dizaino elementas – metalinės briaunos (iš tiesų šios briaunos tėra metalinio rėmo, paslėpto viduje, išorinė dalis). Tačiau plastikinė nuimama nugarėlė, lyginant su pirmtakais, yra tiesiog nuostabi – dabar ji jau gaminama nebe iš glotnaus, lipnaus plastiko: gamybai pasirinktas plastikas (arba jo danga) šiek tiek primena gumą ir yra iš tiesų malonus liesti. Estetinę (o galbūt ir praktinę) funkciją atlieka ir nugarėlės išoriniame paviršiuje esančios duobutės. Svarbiausia – laikant delne galima jaustis užtikrintai, kad telefonas neišslys. 

Išvada: Patobulinimų naujame „Samsung“ gaminyje, lyginant su „Galaxy S4“, tikrai yra – turbūt daugiausiai komplimentų verta guminė/plastmasinė nugarėlė, kuri džiugina delną, bet ne mažiau dėmesio nusipelno ir akumuliatoriaus taupymo režimas. Mat pirštų atspaudų technologija ir pulso matuoklis atrodo kaip daugiau tik pasigyrimui, o ne praktiniam naudojimui reikalingos technologijos. Tik štai esminis klausimas – ar tai tikrai verta 2400 litų? O gal pakaktų, jeigu korėjiečiai už gerokai mažesnę kainą pasiūlytų tokio paties dizaino nugarėlės dangtelių ir senesniems modeliams?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)