Kremliaus valdovas jau ilgą laiką ieško būdų pažaboti internetą, kuriuo savo idėjas skleidžia ir protesto akcijas organizuoja opozicijos aktyvistai, nebeturintys galimybių to padaryti per valstybės kontroliuojamą televiziją, rašo naujienų agentūra AP.

Rusijos Dūma šią savaitę patvirtino įstatymą, reikalaujantį, kad socialinės medijos svetainės savo tarnybines stotis laikytų Rusijos teritorijoje, o informaciją apie savo vartotojus saugotų bent pusmetį. Be to, socialinio tinklo „VKontakte“, vadinamo rusiškuoju „Facebook“, kontrolę perėmė verslininkai, artimi V. Putinui.

Ketvirtadienį V. Putinas, viešai kalbėjęs medijos forume Sankt Peterburge, pareiškė, kad internetas nuo pat pradžių buvo „CŽV projektas“, kuris iki šiol vystomas taip, kad būtų naudingas amerikiečiams.

Pasak V. Putino, norint apsisaugoti nuo tokios įtakos Rusijai reikia „kovoti už savo interesus“ internete.

Rusijos rinklaraštininkas V. Putinui pasiskundė, kad užsienio svetainės ir „Yandex“ - paieškos variklis, Rusijoje populiaresnis už „Google“ - saugo informaciją užsienio valstybėse esančiose tarnybinėse stotyse, o tai, esą, gali kenti Rusijos saugumui.

Atsakydamas jam V. Putinas paminėjo spaudimą, kuris buvo taikomas „Yandex“ šios svetainės veikimo ankstyvaisiais metais ir išreiškė savo nepasitenkinimą dėl to, kad „Yandex“ registravosi Nyderlanduose „ne tik dėl mokestinių, bet ir dėl kitų priežasčių“.

Ir nors V. Putino kalboje nebuvo jokių akivaizdžių grasinimų vienai iš sėkmingiausių Rusijos interneto bendrovių „Yandex“, rinkos sureagavo akimirksniu – NASDAQ biržoje bendrovės akcijų vertė smuko daugiau nei 10 procentų.

Reaguodami į V. Putino žodžius, „Yandex“ atstovai išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, jog Nyderlanduose įmonė registravosi „vien dėl verslo teisės reikalų“, o ne dėl mažesnių mokesčių bei pridūrė, kad pagrindinis įmonės verslas yra Rusijoje, beveik visi mokesčiai sumokami Rusijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (475)