Dangoraižis negali būti nematomas. Kava negali sukliudyti sėsti prie automobilio vairo. Kažin ar kada nors susimąstėte apie tokius dalykus. Tačiau galbūt dabar suprasite, kad galite valgyti raguolį ir spurgą vienu metu, o savo kūną paversti slaptažodžiu.

Išradimas: Dirbtinio intelekto valdomi automobiliai „Anki Drive“

Išradėjai: Borisas Sofmanas, Markas Palatucci ir Hannsas Tappeineris.

Šalis: JAV.

Išradimo aprašymas: „Anki Drive“ – tai unikalus robotikos ir vartotojų klasės dirbtinio intelekto derinys. Jo platformoje žaidėjai gali rungtyniauti su lenktyniniais automobiliais, valdomais kitų žmonių, taip pat rungtis su dirbtiniu intelektu. Šie dirbtinio intelekto valdomi automobiliai žaibiškai reaguoja į kiekvieną žmogaus veiksmą – bando aplenkti sulėtėjusį konkurentą arba neduoda jam kelio. Dirbtinio intelekto mašinėlės yra tokio lygio, kad jų vidiniai komponentai leidžia per sekundę vairavimo logiką patikrinti net 500 kartų, o ratų pozicijos informaciją apdoroti kas 2 milisekundes.

Išradimas: Alkoholis iš kavos

Išradėjai: Portugalų ir ispanų mokslininkai.

Šalis: Portugalija.

Nėščios moterys turėtų skaičiuoti kiek suvartoja kofeino

Išradimo aprašymas: Naujam kavos pagrindu gaminamam gėrimui sukurti mokslininkai naudojo išdžiovintus kavos tirščius: užplikė juos verdančiu vandeniu, virė 45 minutes, o paskui pašalino skystį ir pridėjo cukraus bei mielių. Galiausiai mišinys buvo fermentuojamas, rauginamas – tokiu būdu didėjo alkoholio kiekis koncentrate. Rezultatas? 80 įrodymų, kad šis gėrimas suteikia girtumo jausmą taip pat, kaip degtinė ar tekila. Dabar mokslininkų tikslas – pagerinti gėrimo skonį.

Išradimas: Prancūziški rageliai-spurgos

Išradėjas: Virėjas Dominique‘as Anselis.

Šalis: JAV.

Išradimo aprašymas: Tai desertas, įkvėpęs tūkstančių jo pakaitalų atsiradimą visame pasaulyje. Šios bandelės – prancūziškų sviestinių ragelių ir spurgų derinys. Jų vidus yra pripildytas grietinėlės, o viršus grazūruotas. Šio konditerijos stebuklo klientai yra pasirengę laukti valandų valandas.

Išradimas: + baseinas

Išradėjai: Jeffas Franklinas, Archie Coatesas, Dong-Ping Wong‘as

Šalis: JAV.

Išradimo aprašymas: Olimpinio dydžio baseinas sukurtas plūduriuoti nelabai švarioje Niujorko Rytų upėje. Šiuo pliuso ženklu pažymėtu baseinu siekiama nušauti du zuikius: valyti upės vandenį ir suteikti Niujorko gyventojams malonumą mėgautis švariu baseinu. Unikali filtravimo sistema valys vandenį per jį plaukdama.

Išradimas: Valgomoji slaptažodžių piliulė

Išradėja: Kompanija „Motorola“.

Šalis: JAV.

Išradimo aprašymas: Šiais laikais tenka atsiminti vis daugiau ir vis sudėtingesnių slaptažodžių. Prisiminti visą informaciją nelengva, todėl buvo išrasta piliulė, kurioje yra mažytis lustas, gaunantis energiją iš skrandžio rūgšties. Tokią piliulę tektų praryti kiekvieną rytą, mat lustas kas vakarą iš organizmo būtų pašalinamas. Aktyvuota piliulė skleidžia tam tikrą 18 bitų EKG signalą, kuris gali būti nustatomas pagal jūsų telefoną ar kompiuterį. Šiai technologijai vis dar trūksta tikslumo, todėl sunku nuspėti, kada piliulės pasieks prekyvietes.

Išradimas: Nematomas dangoraižis

Išradėjai: JAV architektai „GDS Architects“.

Šalis: Pietų Korėja.

Išradimo aprašymas: Stiklu dengtas bokštas „Tower Infinity“ bus 450 metrų aukščio. Jame bus įrengta trečioji aukščiausia apžvalgos aikštelė pasaulyje. Nematomumo iliuziją padės sukurti aukštųjų technologijų fasado sistema su šviesą skleidžiančiais diodais (LED), kuri naudos virtinę kamerų, realiu laiku siunčiančių vaizdą ant refleksinio pastato paviršiaus. Skaitmeninio apdorojimo priemonėmis vaizdai bus išdidinami, pasukami ir suliejami taip, kad sukurtų panoraminį vaizdą, kuris pasirodys LED ekranuose ir sukurs nematomumo iliuziją. Iš esmės viskas, kas vyks aplink dangoraižį, atsispindės pastato fasade. Anot architektų, prižiūrėtojai galės reguliuoti pastato nematomumo lygį. Pastatas pirmiausia bus naudojamas laisvalaikio veiklai. Jame įsikurs kelios apžvalgos aikštelės, kino teatras, atrakcionai, vandens parkas ir daugybė restoranų.

Išradimas: „Mission R“

Išradėja: Kompanija „Mission Motors“.

Šalis: JAV.

Išradimo aprašymas: Elektrinis „superbike“ stiliaus motociklas „Mission R“ yra skirtas žiedinėms lenktynėms. „Mission R“ modelis sugeba išspausti 141 AG. Tai šiek tiek mažiau nei turi modernus 600 cm³ vidaus degimo varikliu aprūpintas lenktyninis motociklas. Trifazis elektrinis skysčiu aušinamas variklis 156 Nm sukimo momentą generuoja nuo 0 aps./min. ir jį išlaiko visame intervale iki 6400 aps./min. Maksimalus motociklo greitis – 258 km/val. „Mission R“ važiuoklė kurta siekiant užtikrinti maksimalų motociklo stabilumą lekiant dideliu greičiu. Motociklo svoris – 247 kg. Kaip ir kiti elektriniai motociklai, šis žvėriukas yra draugiškas aplinkai.

ANONSAS: Naujame  „BZN start" mėnesio verslo žurnalo numeryje ieškokite įdomių ir naudingų istorijų: VERSLO ISTORIJA apie drabužių verslo vieną iš AB „LĖVUO“ įkūrėjų Deimantą Dalibogą, kelią link pasaulinių mados franšizių atstovių Lietuvoje. Numeryje pristatomos verslininkų klaidos, patirtis, apie tai kada verta įmonei įsigyti „know- how“ licenciją, verslo galimybes Čekijoje. Sužinosite apie valstybės teikiamą paramą verslui, naujausias finansines priemones, atsiskaitymų verslo sąlygas ir kitą naudingą informaciją.