Pirmieji pasireiškė „Roskosmos“ atstovai, griežtai paneigę bet kokią galimybę, kad kosminėje stotyje kada nors buvo bet kokių virusų apskritai: Rusijos naujienų agentūrą „RIA Novosti“, remdamasi „Roskosmos“ sekretoriaus spaudai Sergejaus Gorbunovo teiginiais, rašė:

„Kaip pareiškė S. Gorbunovas, TKS kompiuteriuose niekada nebuvo jokių virusų. J. Kasperskio pareiškimai, spaudos sekretoriaus teigimu, yra nepagrįsti. Taip pat „Roskosmos“ atstovas pastebėjo, kad šios agentūros darbuotojai niekada nebendradarbiavo su „Kaspersky Lab“ ar pačiu J. Kasperskiu“.

Be to, paskelbta, kad nepatikimas yra ir J. Kasperskio pareiškimą apie tai, kad virusu „Stuxnet“ buvo užkrėsta kažkokia Rusijos atominė elektrinė. „Rosatom“ atstovas pareiškė, kad nė vienoje iš šios šalies atominių elektrinių užkrėstų kompiuterių nėra.

„Kaspersky Lab“ savo ruožtu išplatino kitą, „Roskosmos“ tiesiogiai prieštaraujantį pareiškimą – nors bendrovės atstovai pareiškė, kad Australijos žurnalistai iš tiesų ne taip suprato įmonės vadovo Jevgenijaus Kasperskio žodžius, paprieštarauta kosmoso agentūros teiginiui, kad TKS kompiuteriuose virusų niekada nebuvo:

„Lapkričio 7 d. su Nacionalinio spaudos klubo žurnalistais Australijoje kalbėjęs antivirusines priemones kuriančios ir kibernetine apsauga užsiimančios bendrovės „Kaspersky Lab“ vadovas Eugenijus Kasperskis paminėjo, kad duomenų tinklas gali būti užkrėstas be prisijungimo prie interneto ir kaip pavyzdį pateikė 2008 m. Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) įvykusį incidentą. Šis incidentas neturi nieko bendra su „Stuxnet“ virusu.

TKS kompiuteriai buvo užkrėsti virusu, kuris žinomas kaip „Gammima.AG“, arba „Trojan-GameThief.Win32.Magania“ pagal „Kaspersky Lab“ klasifikaciją. Buvo prieita prie išvados, kad šis virusas į kosminę stotį pateko per atminties nešyklę arba optinį diską. Ši informacija apie incidentą buvo patvirtinta NASA ir išplatinta visuomenei, konkrečiai BBC ir „The Guardian“ pranešimuose. Šiuose pranešimuose 2008 m. NASA teigė, kad tai ne pirmas kartas, kai susiduriama su virusais Tarptautinėje kosminėje stotyje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)