2009 metais Kristofferis Kochas, kuris tuo metu užsiėmė tyrimais kriptologijos srityje, atsitiktinai nusprendė investuoti nedidelę sumą į neseniai sukurtus bitkoinus – virtualią valiutą, kuria galima atsiskaityti už kai kuriuos mokėjimus internete.

K. Kochas, kuriam dabar 29 metai ir kuris dirba inžinieriumi, apie tą investiciją prisiminė tik šiais metais, kai perskaitė straipsnį apie didėjančią bitkoinų vertę.

Paaiškėjo, kad 5 tūkst. bitkoinų, kuriuos jis įsigijo, yra verti apie 690 tūkst. dolerių (1,73 mln. litų).

Po to, kai visą dieną sugaišo, mėgindamas prisiminti savo slaptažodį, K. Kochas išsigrynino 1,1 mln. Norvegijos kronų sumą (466 tūkst. litų) sumą, pardavęs penktadalį naujai įgyto kapitalo.

Sumokėjus 28 proc. mokesčių, tų pinigų pakako grąžinti paimtai paskolai ir renovuoti 2,6 mln. kronų (1,1 mln. litų) vertės butą Osle, kuris yra vienas iš brangiausių miestų pasaulyje.

„Net drąsiausiose svajonėse nebūčiau įsivaizdavęs, kad jie taip pabrangs, – sakė K. Kochas. – Keisti tie fiziologiniai refleksai, kurie mus verčia priskirti vertę kažkam, kas iš esmės neturi jokios vertės.“

Bitkoinai gali būti konvertuojami į realią valiutą arba naudojami pirkti internetu prekes bei paslaugas.

Ši virtuali valiuta vis plačiau naudojama internetiniuose sandoriuose, o jos vertė itin svyruoja, nes ja labai domisi spekuliantai. Spalio 30 dieną jos kaina svyravo apie 149 eurus.