Kilęs iš Didžiosios Britanijos, M. Jacksonas visa galva pasinėrė į startuolių pasaulį tapęs pagrindiniu inžinieriumi telefonų kompanijoje (ji vėliau buvo parduota „Vodafone“). Persikėlęs gyventi į Daniją, iš ten, su „Tele2“, į Europos rinką paleido 9 naujas mobilias operacijas ir 2 interneto tiekimo kompanijas. Vėliau M. Jacksonas prisijungė prie „Skype“ verslo komandos, kad inovatyvią idėją išaugintų iki multimilijoninio verslo.

- Baigėte ketvirtį amžiaus trukusią karjerą telekomunikacijų industrijoje ir užsiėmėte nauja veikla – investavimo verslu. Vieną dieną tiesiog nusprendėte, kad viskas žinoma ir išbandyta, tad pats laikas atsidurti kitoje barikadų pusėje?

- Meilė komunikacijų naujovėms niekur nedingo, tačiau mane labiau žavi, ką žmonės gali padaryti vien turėdami ryšio galimybę – juk prieš 25 metus kam nors paskambinti belaidžiu telefonu buvo stebuklas, ką jau kalbėti apie trumpąsias žinutes. Telekomunikacijų verslas – tai slaptas raktas į sparčiausiai augančio verslo sektorių – internetą. Be ryšio tiekimo bendrovių apie internetą galėtume tik pasvajoti – pabandykite įsivaizduoti šiuolaikinį pasaulį be jo...

Dabar telekomunikacijų verslas išsikovojęs stiprias pozicijas, sulaukia nuolatinių investicijų, tad dar daug metų generuos neblogą pelną. Manau, galiu sukurti daugiau vertės savo laiką ir žinias skirdamas žmonėms, steigiantiems sparčiai augančias kompanijas, kurios naudoja telekomunikacijų paslaugas. Šie inovatyvūs verslai kuria naujas paslaugas, o jomis galės naudotis visi likusieji. Kaip pavyzdys galėtų būti mano anksčiau vadovautas „Skype“.

- Turbūt, prieš atvykdamas į Vilniuje vyksiančią „Wix“ konferenciją, domėjotės vietos startuolių rinka? Kokia ji jums pasirodė?

- Lietuvoje esu buvęs ne vieną kartą, tad galiu pasakyti – ši šalis labai pasikeitė. Žinoma, čia startuolių sektorius labai mažas, bet taip buvo ir Estijoje, kol neatsirado „Skype“, išgarsinęs šią šalį visame pasaulyje. Tereikia įskelti kibirkštį, kad įsipliekstų ugnis, o kibirkštis gali įsižiebti bet kur. Lietuviai inžinieriai yra labai gabūs, kalbantys dauguma Europos kalbų, be to, turintys lengvesnį priėjimą prie Rusijos ir NVS šalių. Rusijos rinka labai dinamiška, bet vis dar nepatraukli JAV kompanijoms, todėl aplinkinių šalių verslams ir investuotojams gali suteikti gana gerų galimybių plėtrai. Investavome į šią šalį prieš 8 metus ir esame labai patenkinti grąža – neabejoju, kad tikrai žinote „KupiVIP“ ir „Oktogo“. Nepritariu plačiai paplitusiam mitui, jog savo idėją, kad pasisektų, būtinai turi įgyvendinti Londone, Berlyne ar San Franciske. Turi būti užsidegęs, pasišventęs, turėti ambicijų ir kompetencijos – tai, o ne lokacija yra sėkmės priežastis.

- IT entuziastai nemažai kalbėjo apie P2P (angl. Peer-to-peer) – tinklo modelį, kuriame keitimasis resursais vyksta tiesiogiai tarp vartotojų, ir „Skype“ vaidmenį vystantis šiai idėjai. Galbūt galite prognozuoti, kaip ši technologija plėtosis toliau ir kokį pyrago gabalą nuo jos atsirieks „Skype“?

- „Skype“ jau įsitvirtino rinkoje kaip dominuojantis vaizdo skambučių tiekėjas. Dauguma technologijų kompanijų trumpai blyksteli savo išradimais, o po to tyliai merdėja, kol išnyksta. Tuo klausimu „Skype“ – visiškai kitokia kompanija. Ji buvo atgaivinta tris kartus: pirmą kartą po „eBay“ sparnu, po to buvo nepriklausoma, o dabar naujai blykstelėjo su „Microsoft“. Kaskart būna pasikeitimų, prisijungia naujų entuziastų – „Skype“ turi valios, klientų bazę ir resursų, kad ir toliau liktų šio sektoriaus rinkos lydere.

Be jokios abejonės, kituose sektoriuose yra kitų P2P variacijų, kurios nuolat tobulinamos. Ši technologija – labai efektyvus ir pigus būdas sukurti pasaulinį interneto tinklą ir nuostabiausi P2P analogai bus tie, kurių dar nematėme. Mano darbas – juos laiku pastebėti.

- Per savo karjerą matėte galybę startuolių. Galbūt galite apibūdinti, kaip kito pagrindinės inovatyvių verslų tendencijos ir juos kuriančių žmonių mąstymas?

- Per pastaruosius metus startuolių rinkoje pastebėjau tris pagrindines kryptis:

1. Nebeliko „darbo iki gyvenimo pabaigos“. Paskutinė pasaulinė finansų krizė parodė, kad nebeliko lojalumo darbdaviams, be to, jauni žmonės suprato, jog susikurti darbo vietą, pasirūpinti savo finansine gerove ir netgi pensija turi patys.

2. Žmonės karjerą pradeda daug vėliau: nebekelia nuostabos studijos iki 25 metų, šeimos kūrimas atidedamas sulaukus 30-ies ir vėliau. Šiais laikais atsirado labai daug 20-30 metų žmonių, pasižyminčių aštriu protu, turinčių daug laisvo laiko, energijos ir žinių.

3. Sukurti IT kompaniją kasmet darosi vis lengviau ir lengviau. Nebereikia didelių pradinių investicijų serveriams ar sudėtingiems valdymo įrankiams pirkti. Galybė startuolių programų, mentorių ir informacijos internete nebesuteikia progų atsiprašymams, kodėl verslas vis dar nepradėtas.

Kai jau pradžia padaryta ir matosi, jog idėja bus perspektyvi, yra daugybė investavimo kompanijų, kaip ta, kurioje dirbu, pasiruošusių investuoti į jūsų verslo plėtrą. Penktadienį, kasmetinėje „Wix“ konferencijoje, skaitysiu paskaitą, kuria pabandysiu įkvėpti drąsos dar abejojantiems. „Wix“ savo kelią pradėjo 2006 m. Izraelyje (mes šią kompaniją visapusiškai palaikome iki dabar, kai po sėkmingo pirminio viešo siūlymo, jos akcijos įtrauktos į JAV biržos prekybos sąrašus), „Skype“ prasidėjo Estijoje, tai kodėl kitas inovatyvus ir populiarus verslas negali prasidėti Lietuvoje?

Konferencijoje pranešimą be Michaelio Jacksono skaitys ir „Wix“ įkūrėjas Giora Kaplanas. Jis pasakos apie internetinio verslo kūrimą bei paslaptis, padėsiančias minimaliais kaštais pasiekti maksimalių rezultatų. Investavimo kompanijos „Mangrove Capitals Partners“ partneris Roy‘us Saarsas dalinsis įžvalgomis apie ateities technologijas bei patirtimi iš mobilaus interneto fronto. Pranešimus taip pat skaitys „Wix“ internetinio marketingo direktorius Talas Zoharas, kūrybos vadovas Zachi Massas, programinės įrangos gamintojo „Soluto“ įkūrėjas Tomeras Dviras, finansų vadovė Nurit Reder bei Lietuvos interneto sprendimų kompanijos „Gaumina“ direktorius Darius Bagdžiūnas.

Norintys dalyvauti „Wix“ konferencijoje, dalyvio formą gali užpildyti šiame puslapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)