Jei supratote šį juokelį – sveikiname, šiandien Jūs turbūt iš tų, kurie turi progą švęsti. O jei nesupratote – susiraskite artimiausią programuotoją ir paspauskite jam ar jai ranką. Ar kartu su bendradarbiais nupirkite visam programuotojų skyriui tortą.

Kas yra programuotojas?

„Programuotojas yra tas, kuris kuria programas. Visokias, bet kokias. Jas rodo per televizorių ir kompiuterį. Programuotojai atrodo kaip žmonės. Jie žmonės ir yra, štai.“ - Ieva Marija, 6 metai

Šiuo metu Lietuvoje yra apie 15 000 programuotojų, analitikų testuotojų, IT architektų, priežiūros specialistų ir kitų, susijusių su programavimu, darbuotojų. Kaip tokiais tampama, ko reikia, kad tokiu būti ir kodėl verta tokiu tapti?

„Daugelis sako, kad geras programuotojas turi būti kantrus, dėmesingas detalėms, pasižymėti analitiniu mąstymu. Tačiau šiandieninės sąlygos bei įrankiai leidžia programuoti kone kiekvienam.

Yra specialiai sukurti įrankiai - vaikams, vadybininkams, elektronikos specialistams, duomenų analitikams ar žmonėms, kurie niekada nėra susidūrę su programavimu. Todėl ir visai neturint patirties, galima sukurti programą ar žaidimą, kuris veiks ir džiugins kitus.“ - pasakoja „Microsoft Lietuva“ programavimų technologijų specialistas Tautvydas Dagys, - „ Nesvarbu amžius, lytis ar netgi išsilavinimas. Pažįstu nemažai programuotojų, kurie yra baigę fiziką, matematiką, statistiką, biologiją, mediciną, chemiją, istoriją ir netgi filologiją ar menų studijas. Taip pat niekada nevėlu pradėti programuoti - štai vienas pažįstamas bebaigdamas savo karjerą valstybinėje institucijoje, mokosi programuoti ir toliau planuoja užsiimti tinklapių kūrimu.“

„Geras programuotojas turi reaguoti į naujoves, neužsisėdėti prie vienos technologijos daug metų. Juolab, kad juk atsiranda naujų produktų, kurie pradeda spręsti kasdienines programuotojų problemas.“ - teigia UAB „Informacinių Technologijų Organizacija“ direktorius Paulius Lazauskas.

„Programuotoją iš kitų išskiria geras loginis mąstymas, gebėjimas sudėtingą problemą išskaidyti į paprastesnes sudedamąsias dalis. Gebėjimas mąstyti tiek abstrakčiai, tiek labai konkrečiai. O visa kita - labiau žinios ir įgūdžiai, kurie priklauso nuo konkrečios srities.“ - įsitikinęs tarptautinėje kompanijoje „Unity Technologies“ dirbantis Aras Pranckevičius

O kaip su stereotipu, kad programuotojas – asocialus, savyje užsidaręs moksliukas, kurio nesupranta niekas, išskyrus panašius į jį patį? „Komunikabilumas yra labai svarbu“ - įsitikinęs P. Lazauskas. - „Nes jei programuotojai nekomunikuoja, tai nei projekto vadovai, nei užsakovai, nei jie patys viduje nežino proceso eigos, negali derinti veiksmų, dirbti kaip komanda. Bent jau mūsų įmonėje stengiamasi, kad tokių stereotipų nebūtų, kad būtų kuo mažiau „sugedusio telefono“ efekto.“

Kodėl verta tapti programuotoju?

„Ten kur aš dirbu , darbas tikrai labai įdomus. Ir labai patogus - dirbu kokiu noriu laiku,uždirbu palyginus su Lietuvos vidurkiu labai daug, galiu (jei tik noriu) važinėti po konferencijas užsienyje. Man patinka ir tai, kad mano kuriamą produktą naudoja labai daug – milijonai – žmonių.“ - džiaugiasi Aras Pranckevičius. Bet programuotojas sutinka, kad kaip ir visur, egzistuoja skirtumai, ir viskas priklauso nuo to, kur, ką ir kaip dirbi. Programavimas gali būti ir labai nuobodus, jei dirbi ne ten kur norisi. Tokiu atveju A. Pranckevičius tiesiog siūlo keisti darbą.

Be to, programavimo pasaulyje, kaip ir visame likusiame pasaulyje, egzistuoja įžymybės, ir čia su jomis gal net lengviau susidurti. O ilgainiui net gali tapti įtakingu guru, lemiančiu naujų technologijų kūrimą ir vystymąsi.

Šiuo metu A. Pranckevičius dirba viename projekte su legendiniu programuotoju Johnu Carmacku, kadaisę sukūrusiu pirmuosius trimačius žaidimus „Wolfenstein 3D“, „Doom“ ir „Quake“ „Johnas Carmackas su komanda dabar dirba prie „Oculus Rift“ virtualios realybės įtaiso, kuriame jie planuoja naudoti „Unity Technologies“ kuriamą programinį variklį. Su pačiu J. Carmacku „kartu programuoti“ neteko, bet jausmas neblogas.

Nors, tiesą sakant, dabar tai, kad mūsų produktą naudoja žymūs programų kūrėjai, manęs taip jau nebestebina kaip anksčiau. Dabar esame žinomi kaip vieną populiarių programavimo aplinkų sukūrusi didelė ir žinoma kompanija, taigi į mūsų nuomonę dėmesį kreipia ir kitų technologijų kūrėjai bei gamintojai - pavyzdžiui periodiškai diskutuojame su vaizdo plokščių kūrėjais apie tai, ką ir kaip jie turėtų ateityje daryti, kad programų grafika išnaudotų plokštės išteklius ir veiktų taip, kaip tikisi vartotojai, ar dar geriau; su filmų specialiųjų efektų pramone apie jų problemas, ir panašiai.“

P. Lazausko nuomone, pagrindinis programuotojų specialybės privalumas – ekonominis faktorius. „Jau turbūt dešimt metų, kaip trūksta gerų programuotojų, ir taip – visame pasaulyje. Tad jų atlyginimai ganėtinai geri.“

„Žiūrint į šiandienines rinkos sąlygas Lietuvoje ir pasaulyje - kai programuotojai yra gaudomi ar net medžiojami darbdavių - programuotojai turi daug laisvės pasirinkti, su kokiais projektais ir technologijomis jie nori dirbti. Darbdaviai dažnai ir noriai investuoja į savo darbuotojų darbo sąlygas, priemones bei mokymus, - pritaria T. Dagys. - Be to, studijuodamas informatiką, gali pradėti dirbti pagal specialybę net nebaigęs studijų - o dažnai net ir nepradėjus. Pažįstu nemažai moksleivių, kurie jau užsidirba sau algą, kurdami internetinius sprendimus ar mobilias programėles.“

T. Dagys prisipažįsta, kad pats pradėjo programuoti dar būdamas vaikas.

T. Dagio įsitikinimu, programuotojas turi labai plačią pasirinkimo laisvę - jis gali dirbti įmonėje, gali būti laisvai samdomas, ar turėti savo verslą ir programuotojų komandą. Gyvendamas Lietuvoje programuotojas gali dirbti tiek su Lietuvos, tiek ir su užsienio klientais ar netgi būti tarptautinės komandos dalimi ir su kolegomis bendrauti virtualiai.

„Programavimas gali būti ir kaip pagrindinis pajamų šaltinis, tiek ir papildomas užsiėmimas ar tiesiog hobis – pastebi “Microsoft Lietuva” technologijų specialistas, taip pat atkreipiantis dėmesį, kad šiandieninė mobilių programėlių rinka taip pat atveria neribotas galimybes: „Laisvu metu realizuojate savo idėją – sukuriate mobilią programėlę ar žaidimą - ir patalpinate ją mobilioje parduotuvėje. Jei pasiseks ir sukursite kitiems įdomią ar vertingą programėlę, tuomet pinigėliai ims reguliariai kapsėti į jūsų sąskaitą. Bloga žinia, kad pasiseka ne visiems, tačiau bandymų skaičius neribotas“ - šypsosi programuotojas.

Su programuotojų diena!

Tad akivaizdu, kad programuotojai, kaip ir visas pasaulis, keičiasi. Jie jau nebegali būti vien užsidariusiais moksliukais, net jei jie to ir norėtų. Stereotipai nyksta, programuotojų gretos didėja, atlyginimai auga. Ir atkreipkite dėmesį – tai nėra viena iš tų specialybių, kurią kada artimu metu gali pakeisti kompiuteris ar robotas, nes didelė dalis programuotojų kūrybinio darbo vyksta komandoje.

O svarbiausia, jie tikrai daro gerą darbą. Atrodo, jie kuria tik virtualų pasaulį? Bet juk jei ne jie, jūs net negalėtumėte užvesti šiandieninio automobilio, skalbinius tektų skalbti rankomis, o skambinimą telefonu turėtume pradėti nuo frazės „prašau mane sujungti su...“

Tad gerbiami programuotojai ir programuotojos - asociacija „INFOBALT“, vienijanti Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų įmones bei mokslo ir studijų institucijas, sveikina Jus visus – dirbančius tiek Lietuvoje, tiek užsienyje - šios dienos proga. Ačiū Jums, kad esate! Ačiū, kad kuriate ir gyvenimą darote patogesnį! ["hip","hip"]!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)