"Lietuvos telekomo" kainas RRT įvertins naudodama Ilgo laikotarpio vidutinių padidėjimo sąnaudų (Long run average incremental costs - LRAIC) skaičiavimo modelį, kurį tarnybai sukurs konsultacinė bendrovė "Ernst & Young Baltic" su kuria RRT šią savaitę pasirašė sutartį.

"Konkursą laimėjusi bendrovė sukurs programinę įrangą, leisiančią išsiaiškinti, ar telekomas nėra nustatęs per aukštų didmeninių savo paslaugų įkainių", - BNS sakė RRT Strategijos departamento direktorė Diana Korsakaitė.

Pasak jos, šiuo metu "Lietuvos telekomas" naudoja pačios bendrovės administruojamą sąnaudų skaičiavimo modelį, padedantį nustatyti optimalias didmenines paslaugų kainas.

Numatoma, kad "Ernst & Young Baltic" sukurto LRAIC skaičiavimo modelio duomenis RRT gaus šių metų pabaigoje. Tuo pat metu turima įranga savo didmeninių paslaugų kainų pagrįstumą skaičiuos ir "Lietuvos telekomas".

Nuo kitų metų pradžios prasidės kitas etapas, kai RRT ir "Lietuvos telekomo" LRAIC skaičiavimo modelių duomenys bus apjungiami ir aiškinamasi, ar jų duomenys sutampa.

"Pasaulinė praktika rodo, kad pirmąkart atliekant tokius patikrinimus, galiojantys ir naujai apskaičiuoti paslaugų įkainiai dažniausiai nesutampa", - teigė D.Korsakaitė.

Šiuo metu LRAIC skaičiavimo modelius naudoja beveik visų senųjų Europos Sąjungos (ES) valstybių ir didžioji dalis naujųjų ES šalių ryšių reguliavimo tarnybų.

Anot D.Korsakaitės, naudoti tokį LRAIC skaičiavimo modelį RRT yra patarusi ir Europos Komisija, o jo sukūrimas tarnybai kainuos daugiau nei 800 tūkst. litų.

"Jei bus nustatyta, kad "Lietuvos telekomo" didmeninių paslaugų kainos nesutampa su LRAIC skaičiavimo modelio išvadomis ir yra per didelės, bendrovė bus įpareigota jas sumažinti", - sakė ji.

Didelę įtaką rinkoje turinčių telekomunikacijų operatorių didmeninių paslaugų kainų pagrįstumas šalyje nuo šiol periodiškai bus skaičiuojamas kas 2-3 metus. Lietuvos telekomunikacijų rinkoje didelę įtaką turinčiu šiuo metu yra pripažintas tik "Lietuvos telekomas".

Naudojant LRAIC modelį, bus skaičiuojamos dviejų pagrindinių didmeninių telekomunikacijų paslaugų - tinklų sujungimo ir tinklų sujungimo taškų suteikimo - kaštai.

LRAIC skaičiavimo modelio kūrimo konkurse, be "Ernst & Young Baltic", taip pat dalyvavo konsultacinės bendrovės "Andersen Business Consulting" ir "PricewaterhouseCoopers".

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvoje buvo 716,7 tūkst. fiksuotojo ryšio abonentų, o "Lietuvos telekomui" priklausė beveik 94 proc. šios rinkos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją