Unitazai „Satis“, kurių mažmeninė kaina yra apie 15 000 litų, automatiškai nuleidžia vandenį, atlieka bidė vaidmenį, groja muziką ir skleidžia malonius kvapus.

Japonijos bendrovės „Lixil“ pagaminti unitazai yra valdomi per „Android“ programėlę „My Satis“.

Tačiau dėl nepakankamo dėmesio saugumui nutiko taip, kad bet kuris telefonas su šia programėlę gali valdyti bet kurį „Satis“ unitazą, rašo BBC.

Unitazas instrukcijas iš telefono priima „Bluetooth“ ryšiu, tačiau kiekvieno unitazo gamykliškai nustatytas PIN kodas yra 0000, o kodo pakeisti negalima. Kitaip tariant, nėra apsaugos priemonių, kurios neleistų pašaliniams žmonėms perimti unitazo kontrolę ir prikrėsti galybę eibių.

„Galima tiesiog atsisiųsti „My Satis“ programėlę ir per ją nuolat nuleidinėti vandenį unitaze – taip šeimininkui didėja vandens sąnaudos ir sąskaitos. Be to, kibernetiniai užpuolikai gali per atstumą nuleisti ar pakelti unitazo dangtį, aktyvuoti bidė ar džiovinimo oru funkciją ir tokiu būdu sukelti nepatogumų bei nepasitenkinimą unitazo naudotojui“, - rašoma saugumo ekspertų ataskaitoje.

Ribotas „Bluetooth“ ryšio veikimo nuotolis reiškia, kad norint valdyti unitazą reikia, kad atstumas iki jo būtų santykinai nedidelis, apie 10 metrų, nors su stiprintuvu ir kryptine antena galima susisiekti ir su  įrenginiais, esančiais didesniu nei kilometro atstumu.

„Visai nesunku įsivaizduoti, kad koks nors pokštininkas gali sugalvoti iškrėsti šunybę kaimynams – netikėtai paleisti vandens ar šilto oro srovę unitazu naudojantis. Nors sunku sugalvoti, kaip tokia saugumo skylė galėtų sudominti rimtus kibernetinius nusikaltėlius. Nors saugumo skylė atrodo nepavojinga, akivaizdu, kad buityje naudojamus daiktus gaminančios bendrovės produktų saugumą turi vertinti lygiai taip pat rimtai, kaip ir kompiuterių gamintojai“, - sakė saugumo ekspertas Grahamas Cluley.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)