„Gerbiama(-s) ponia/pone, mes užfiksavome jūsų IP adresą daugiau nei 40-yje nelegalių interneto puslapių.

Svarbu: prašau atsakyti į klausimus! Jų sąrašas pridedamas.

Jūsų ištikimas M. Džonas Stelfordas

Federalinių tyrimų biuras

935 Pensilvanija aveniu, 2130 kabinetas

Vašingtonas, Kolumbijos apygarda 20535

(202) 324-3000“.

Tokie laiškai pastaruoju metu atkeliauja ne tik į Lietuvos, bet ir viso pasaulio elektroninio pašto dėžutes. Net ir patiems drausmingiausiems, pornografijos ar kituose amoraliuose interneto puslapiuose nesilankantiems vartotojams jis sukelia šoką.

To ir siekia tikrieji laiško platintojai, kurių tikslas – priversti laiško gavėją atsidaryti prisegtą laikmeną. Laiške ji vadinama klausimų sąrašu, tačiau iš tiesų tai – virusas.

„Šie laiškai atėjo ne iš FTB (...). Atidaryti nežinomo elektroninio pašto siuntėjo laikmenas yra rizikinga, nes dažnai jose būna virusai, kurie gali užkrėsti kompiuterį. FTB griežtai ragina vartotojus šių priedų neatidaryti“, - sakoma prieš savaitę išplatintame FTB pranešime.

JAV teisėsaugos institucija pareiškė rimtai susirūpinusi šiuo atveju ir jį tirianti. Biuras prašo visus, kurie gavo tokius laiškus, apie tai informuoti FTB nusikaltimų internete tyrimų centrą.

Pirminis tyrimas parodė, kad po grėsmingu laišku neva iš FTB slepiasi naujasis virusas „Sober K“. Prisidengdamas visame pasaulyje žinomos teisėsaugos institucijos vardu, kompanijos „Microsoft“ pranešimu arba įspėjimu apie save patį, virusas plinta po pasaulinį tinklą daugindamasis ir naikindamas duomenis.