„MacBook Pro“

Nešiojamieji „MacBook Pro“ parduotuvių lentynas pasieks nedelsiant, taigi, nuo jų ir pradėsime. Bendrovės „Intel“ sukurti „Haswell“ architektūros procesoriai nešiojamųjų kompiuterių gamintojus labiausiai domina dėl savo smarkiai pagerinto energetinio efektyvumo. O ką tai duos „MacBoook Pro“? Kompiuteriams su 11 colių monitoriumi – 9 valandas nepertraukiamo darbo galintį „patraukti“ akumuliatorių. Tuo tarpu didesnieji kompiuteriai su 13 colių monitoriumi galės be pertraukos ir prijungimo prie išorinio energijos šaltinio veikti net 12 valandų.

Be to, kaip rašo portalas „The Verge“, jie 40 procentų sparčiau apdoros grafikos vaizdus – ir nors kompiuteriams su atskiromis vaizdo plokštėmis jie galbūt vis dar nesugebės prilygti, keliauti mėgstančius žaidimų gerbėjus toks spartos padidėjimas turėtų labai sudominti.

Mažųjų kompiuterių su 11 volių įstrižainės ekranu minimali kaina JAV bus 1000 dolerių, didesnieji su 13 colių ekranu bus parduodami ne pigiau nei už 1100 dolerių – vartotojams suteikiama teisė pasirinkti tam tikrus papildomus komponentus, kurie įrenginio kainą gali padidinti.

„Mac Pro“

Ilgą laiką „Apple“ buvo tarsi apleidę savo galingiausių stalo kompiuterių sektorių. Tačiau per pastarąją WWDC konferenciją amerikiečių bendrovė nustebino ir paliko didžiuosius konkurentus kosėti dulkėse.

Tiesa, šiais kompiuteriais kol kas nebus prekiaujama tačiau tikinama, jog parduotuvėse šiuos skaičiavimo monstrus galėsime išvysti dar šiemet.

O kuo jie tokie galingi? Juose bus sumontuoti naujos kartos „Xeon“ procesoriai (iki 12 branduolių) ir du „AMD FirePro“ grafikos procesoriai, kurie bendromis pajėgomis, pasak bendrovės atstovo Philo Schillerio, sugebės pasiekti net 7 teraflopų (slankiojo kablelio operacijų per sekundę) spartą. Maždaug tokia galia pasižymėjo „IBM ASCI White“ 2000 metais pagamintas superkompiuteris, kuris, beje, kainavo apie 110 mln. JAV dolerių.

„Mac Pro“ nuo kitų kompiuterių gerokai nutolo ne tik greičiu – ne ką mažiau nuo standartinės dėžės skirsis ir korpuso išvaizda, kuri labiau primena elektrinį virdulį – tai yra juodas 25 cm aukščio ir maždaug 17 cm skersmens cilindras. Prie kompiuterio bus galima jungti ir 4K raiškos standartą palaikančius monitorius (iki 3 vienetų).

Nors „Apple“ šio monstro kainos kol kas neskelbia, galima tikėtis, kad ji bus panaši į dabartinius „Mac Pro“ ir, skaičiuojant vietine valiuta, retai kada bus mažesnė už dešimtį tūkstančių litų.

„iOS 7“

Ši naujiena labiausiai turėtų sudominti mobiliųjų „Apple“ įrenginių gerbėjus – su naująja sistema jų telefonai r planšetės atrodys visiškai kitaip nei iki šiol.

Dabartinė šių įrenginių vartotojo sąsajos išvaizda yra iš esmės nepakitusi nuo pat 2007 metų, taigi, naujausiuose telefonuose ji jau pradėjo atrodyti kiek nušiurusi. Naujojoje sistemoje išlaikyta ta pati naudojimo logika, tačiau išvaizda gerokai pasikeitė – viskas taps labiau stilizuota, supaprastinta, be iškilumo iliuzijos, spalvų paletė tapo ne tokia ryškia, labiau pasteline.

Sistemoje atnaujinta įrenginio atrakinimo funkcijos išvaizda, o perslenkant darbastalio langus matomas šioks toks paralakso efektas (kuomet fonas persislenka lėčiau už priekiniame plane esančius objektus). Tiesa, pastaroji grožybė „Android“ sistemos vartotojų nebestebina jau keletą metų.

Kiek svarbiau yra tai, kad vartotojo sukurtose direktorijose dabar tilps ne 12 ar 16 objektų, o šimtai jų. Taip pat padidintas ekrano valdymo funkcionalumas – patobulinta didinimo ir mažinimo funkcija, atsiras vaizdo pakreipimo galimybė.

Pasikeitė ir kelių programų naudojimo vienu metu funkcija – tiesa, panašu, kad kaip ir paralakso atveju, tai buvo bandymas pasivyti kitas mobiliąsias operacines sistemas. Taigi, ateityje „Apple“ įrenginių vartotojai, dukart paspaudę „Home“ mygtuką, išvys naują ekraną, kuriame bus surikiuotos sumažintos paleistų programų piktogramos.

Smarkiai pasikeitė pranešimų apie įvykius centro (Notifcation center) išvaizda ir funkcionalumas. Tiesa, daugelis tų funkcijų jau matytos kitose operacinėse sistemose: pranešimų apie įvykius rodymas užrakintame ekrane arba sinchronizavimas tarp skirtingų įrenginių, kad pranešimą apie vieną įvykį perskaičius jis tokiu būtų pažymėtas visuose to paties šeimininko įrenginiuose.

Atsirado ir greita nustatymų prieiga, kad vartotojams nereikėtų ieškoti nustatymų piktogramos norint, tarkim, įjungti lėktuvo režimą. Tai nuo šiol bus galima atlikti šiek tiek pabraukus nuo ekrano apačios į viršų (tikriausiai galima pajuokauti, kad „Google“ analogišką funkciją, kuomet veiksmas atliekamas priešinga kryptimi – iš viršaus patraukiant vaizdą į apačią – jau patentavo, todėl „Apple“ teko ieškoti kūrybingos išeities).

Pasikeitė nuotraukų galerijų organizavimas – „Apple“ sukūrė automatinių nuotraukų apkarpymo galimybę, veikiančią priklausomai nuo galerijos išdidinimo, be to, galerijos bus suorganizuotos pagal tam tikrus kriterijus – pavyzdžiui pagal fotografavimo vietą.

„iOS“ programėlės ateityje atsinaujins automatiškai, be vartotojo kišimosi – to „Apple“ vėlgi išmoko iš „Android“. Galbūt kiek įdomesnė funkcija yra tai, kad programėlių parduotuvėje vartotojui matomoje vietoje atsiras siūlymų, atrinktų pagal įrenginio buvimo vietą – pavyzdžiui, nuvažiavus į kokį nors tolimą didesnį miestą tikriausiai nesunkiai rasite to miesto viešojo transporto žemėlapį ar tvarkaraščius.

Naujojoje sistemoje atsiras gana įdomi „iTunes Radio“ funkcija – tai reiškia, kad „Apple“ imsis tiesiogiai konkuruoti su „Pandora“ ir „Spotify“. Muzikos klausymas šios programos naudotojams bus nemokamas – tiesa, už nemokamą muziką teks susimokėti reklamų išklausymu ar matymu.

Patobulės ir skaitmeninis asistentas „Siri“. Pirmasis pokytis, kurį tikriausiai pastebėsite – kad šio asistento balsas skamba natūraliau (beje, galėsite pasirinkti, ar norite girdėti vyrišką, ar moterišką balsą). O taip pat išsiplės šaltinių, kuriose „Siri“ ieškos informacijos spektras – informacijos bus ieškoma ir „Twitter“ mikrotinklaraščiuose, ir „Wikipedia“ enciklopedijoje.

Galutinę atnaujintos sistemos versiją mobiliųjų „Apple“ įrenginių savininkai galės atsisiųsti rudenį.

„Mac OS X 10.9 Mavericks“

Panašu, kad „Apple“ išaugo iš žavėjimosi laukinėmis katėmis amžiaus ir naujajai nešiojamųjų bei stalo kompiuterių operacinei sistemai sugalvojo pavadinimą „iš naujos operos“. O kad jau išnyks užuominos apie pūkuotus plėšrūnus, kartu bus panaikinti ir vartotojo sąsajos puošimas oda ar veltiniu – šie du puošybos stiliai bus pašalinti iš galimų sąsajos stilių sąrašo.

Be to, vartotojo sąsajos išvaizda taps artima „iOS 7“ stiliui – piktogramos bus „plokštesnės“, švelnesnių spalvų, labiau stilizuotos.

Šiek tiek dėmesio parodyta didžiausiai „Apple“ gėdai – žemėlapiams: programėlių kūrėjams bus suteikta galimybė žemėlapių funkcionalumą įtraukti į savo programėles, kuriamas „OS X“ sistemai.

Atnaujintoje operacinėje sistemoje bus gerokai patogesnės daugelio ekranų naudojimo galimybės – pavyzdžiui, skirtinguose ekranuose bus galima pasileisti skirtingas programas „pilno ekrano“ režimu, o jei turite „Apple TV“ priedėlį, ekrano vaidmenį galės atlikti ir televizorius.

Be to, prakąsto obuolio bendrovė vizualiai ir funkcionaliai atnaujins ir savo naršyklę „Safari“, o tiems, kuriems įgriso būtinybė prisiminti daugybę skirtingų slaptažodžių ir kredito kortelių duomenų, bus pasiūlyta „iCloud Keychain“ paslauga, kuri išsaugos visus prisijungimo prie įvairų autentifikavimo reikalaujančių svetainių duomenis, kad jums nereikėtų vargintis bandant įsiminti tą sudėtingą 20 atsitiktinių simbolių kombinaciją.

Sistemos atnaujinimą viešai platinti ketinama šių metų rudenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)