Pasak Prancūzijos įmonės "Indom", kuri specializuojasi adresų registravimo srityje, dėl srities ".eu" adresų kovos 500 mln. kandidatų. "Naujos interneto srities pristatymas yra svarbus įvykis (įmonėms)", - sakė "Indom" komunikacijų direktorius Thomas Sertillangesas.

2004 metų pabaigoje buvo apie 65 mln. interneto adresų, iš kurių 32 mln. priklausė sričiai ".com".

Skirtingai nuo srities ".com", kuri buvo sukurta siekiant nurodyti komercinę veiklą, tačiau išpopuliarėjus internetui tapo atvira visiems, ".eu" sieks išlaikyti sąsajas su Europos Sąjunga (ES).

"Įmonės, norinčios papildyti savo verslą europietišku aspektu, negali sau leisti nepriklausyti šiai naujai zonai", - sakė vienas iš "Indom" įkūrėjų Stephane'as Van Gelderis, dirbantis administratoriumi organizacijoje AFNIC, kuri yra atsakinga už interneto adresus Prancūzijoje.

Mintis dėl srities ".eu" pirmą kartą aptarta 1997 metais. 2002-ųjų balandį Europos Komisija, kurios požiūriu, nauja sritis padės Europoje plėtoti elektroninį verslą, nusprendė projektą įgyvendinti.

Pernai spalį Europos Komisija leido "EURid" - Belgijoje įsikūrusiam interneto adresų registrui - parengti ".eu" adresų skyrimo taisykles. Šios taisyklės turėtų būti paskelbtos artimiausiomis savaitėmis, tačiau daugeliui jau yra žinomos. Srities ".eu" adresą galės gauti įmonės, ES turinčios savo būstinę ar administraciją, ES įsikūrusios organizacijos ir asmenys, gyvenantys bet kurioje iš 25 valstybių narių.

Pirmiausia interneto adresus galės užregistruoti įmonės, užregistravusios prekių ženklus. Be to, pirmumo teisę turės visuomeninės organizacijos ir su tam tikru regionu susijusių produktų, tokių kaip šampanas ar Parmos kumpis, gamintojai. Pirmuoju etapu, kuris turėtų prasidėti antrojo šių metų pusmečio pradžioje, bus laikomasi principo "aptarnaujamas pirmesnis".

Nuo kol kas nepaskelbtos datos srities ".eu" adresus galės gauti visi kiti. Tuomet ir tikimasi didžiausio paraiškų antplūdžio iš asmenų, mažų įmonių bei kitų kandidatų. Skiriant adresus bus laikomasi to paties principo.

Kadangi konkretų adresą galės gauti tik vienas kandidatas, konkurencija turėtų būti didelė, ypač dėl angliškų pavadinimų, tokių kaip "television.eu", "media.eu", "press.eu", "business.eu" ar "sex.eu". S. Van Gelderio skaičiavimais, adresas "sex.com", už kurį teks mokėti vos 50 JAV dolerių metinį mokestį, yra vertas maždaug 10 mln. JAV dolerių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją