„Google“ teigia padėsianti Europos Komisijai tirti situaciją.

Šiuo metu „Android“ operacinės sistemos pagrindu dirba apie 70 procentų visų mobiliųjų įrenginių. Pareiškime Europos Komisijai teigiama, kad „Google“ leidžia telefonų gamintojams nemokamai naudotis „Android“ sistema, tačiau telefone turi būti įdiegiamos ir „Google“ paslaugas teikiančios programos.

Pati korporacija „Microsoft“ dėl panašios taktikos yra nemenkai nukentėjusi ir JAV, ir Europoje: 1998 metais, kai „Windows“ operacinė sistema neabejotinai dominavo visuose pasaulio kompiuteriuose, JAV Teisingumo departamentas ir 20 valstijų bendrovei pateikė kaltinimus dėl naudojimosi monopoline padėtimi: esą, „Microsoft“ savo operacinės sistemos naudotojams priverstinai kiša savo naršyklę „Internet Explorer“, nesiūlydama galimybių įsidiegti alternatyvų. Dėl to „Microsoft“ naršyklė, kaip ir operacinė sistema, buvo dominuojanti visuose kompiuteriuose su x86 architektūra.

Šioje „Microsoft“ byloje teisėjas 1999 metais nustatė naudojimosi monopoline padėtimi faktą ir pasiūlė sprendimą – skelti „Microsoft“ į dvi bendroves, kurių viena gamintų vien operacines sistemas, o kita – papildomą programinę įrangą.

Tiesa, po ilgai užtrukusių teismų 2002 metais iš šio sprendimo liko labai nedaug „Microsoft“ nepalankių elementų – bendrovė nesuskaidyta, tik nurodyta operacinės sistemos išeities kodais dalintis su tam tikromis trečiosiomis šalimis.

Tuo tarpu Europos Sąjungoje panašioje antimonopolijos byloje „Microsoft“ nukentėjo skaudžiau – 2004 metais jiems už naudojimąsi monopoline padėtimi (mat su „Windows“ sistema į kompiuterius buvo diegiamas ir „Windows Media Player“ priedas) buvo nurodyta sumokėti iki tol didžiausią baudą ES istorijoje – 497 mln. eurų.

2009 metais JAV bendrovei ES skyrė 899 mln. eurų baudą už tai, kad šioji nesilaikė 2004 metų teismo sprendimo sąlygų (tiesa, vėliau bauda buvo sumažinta iki 860 mln. eurų).

Šiemet kovą ES dar kartą (šįkart – 561 mln. eurų bauda) nuskriaudė „Microsoft“ už tai, kad vienoje iš „Windows 7“ versijų vartotojams nebuvo pateikiamas siūlymas pasirinkti vieną iš daugelio naršyklių variantų ir pagal nutylėjimą visiems įdiegta „Internet Explorer“ naršyklė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)