Stipriausių žaidėjų kova

Vienas įdomesnių „CeBIT 2013“ vykstančių renginių – kompiuterinių žaidimų čempionatas „Intel Extreme Masters“. Jame dalyvauja vieni stipriausių pasaulyje „League of Legends“ ir „Starcraft II“ žaidėjų. Galima sakyti, profesionalūs žaidėjai, nes nugalėtojai pasidalins įspūdingą 250 tūkstančių JAV dolerių prizinį fondą.

Žaidynes organizuoja Elektroninių Žaidimų Lyga (ESL), o kompanija „Intel“ yra pagrindinis rėmėjas. Renginį taip pat remia „BenQ“, „Patriot“ ir „RaidCall“. Čempionatas vyks penkias dienas. „StarCraft II“ favoritais laikomi profesionalai iš Korėjos, Vokietijos ir Prancūzijos, o „League of Legends“ – komanda „Gambit Gaming“ iš Rusijos ir jungtinė Vakarų Europos šalių rinktinė vardu „Evil Geniuses“, kurią sudaro žaidėjai iš Vokietijos, Belgijos, Danijos ir Škotijos. „Intel Extreme Masters“ renginyje taip pat vyksta ir vienas iš „World Of Tanks“ čempionato etapų.

„CeBIT“ parodoje žaidėjams skiriamas nemažas dėmesys. Paspoksoti į šios sporto šakos profesionalus arba patiems išbandyti savo jėgas galima dviejose didelėse salėse. Vienoje salėje vyksta jau minėtas „Intel Extreme Masters“ renginys, o kitoje karaliauja „Acer“ remiama žaidimų akademija. Šioje bet kas norintis gali pagerinti savo žaidimų įgūdžius, o kiekvienos dienos pabaigoje geriausiai lošiantys patenka į „All Stars“ rinktinę, kuri susikauna su profesionalių žaidėjų komanda„Team Acer“.

Revoliucija spausdinimo srityje?

"Ezeep" veikimas
Dabartiniai spausdintuvai yra paprasti ir lengvai įdiegiami kompiuteriuose įrenginiai. Bet ką daryti, jei reikia atspausdinti dokumentą ar nuotrauką išvykus iš namų, iš išmaniojo telefono arba „Android“ planšetinio kompiuterio? Jauna vokiečių kompanija „Ezeep“ sugalvojo įdomų šios problemos sprendimą. Ji sukūrė internetinę tarnybą, kuri leidžia spausdinti iš bet kurio internetinį ryšį turinčio įrenginio į bet kurį, šalia esantį spausdintuvą. Šios tarnybos veikimo schema labai paprasta. Spausdintuvo savininkas užregistruoja įrenginį internetinėje sistemoje. Aparatas gali stovėti viešbutyje, universitete, bibliotekoje arba kavinėje bet kurioje pasaulio vietoje. O lankytojams tereikia įkelti į „Ezeep“ svetainę failą ir nurodyti, į kokį spausdintuvą jį išsiųsti. Tai galima padaryti tiesiog naršyklėje arba iš specialios mobiliosios programėlės. Jokio tvarkyklių diegimo mobiliajame įrenginyje, jokių papildomų laidų.

Ar spausdinimas per „Ezeep“ sistemą yra mokamas ar nemokamas, sprendžia spausdintuvo savininkas. Pirmu atveju vartotojui dar teks įsigyti papildomus „Spausdinimo kreditus“ (angl. Print Credit). „Ezeep“ idėja yra geras dalijimosi ekonomikos (angl. shareconomy) pavyzdys. Šiuo atveju dalijimasi viešose vietose įrengtais spausdintuvais. Tiesa, pačią spausdinimo internetu idėją sugalvojo ne „Ezeep“. Panašią paslaugą (vardu „ePrint“) jau kelis metus siūlo kompanija „HP“. Tačiau tarp abiejų tarnybų yra vienas esminis skirtumas: „ePrint“ veikia tik su „HP“ gamybos spausdintuvais, o „Ezeep“ – su bet kokiu ryšį su internetu turinčiu spausdintuvu.

Žaisliukas „Windows 8“ mėgėjams

"Digital Pen XN800" rašiklis "Windows 8" kompiuteriams
Įdiegėte kompiuteryje „Windows 8“, bet monitorius ar ekranas nėra lietimui jautrus? Neskubėkite pirkti naujo kompiuterio ar monitoriaus. Kinų kompanija „Yifang Digital Technology“ parodoje pristatė gaminį „Digital Pen XN800“, kuris leidžia paversti praktiškai bet kokį ekraną lietimui jautriu. Sprendimą sudaro dvi dalys: nedidelis, prie ekrano tvirtinamas ir USB laidu prie kompiuterio prijungiamas imtuvas ir rašiklis. Rašikliu galima rašyti arba piešti monitoriuje. Deja, sistema nereaguoja į prisilietimus pirštais – ji veikia tik su rašikliu. Orientacinė įrenginio kaina yra apie 80 JAV dolerių.


Naujo tipo žaidimų kompiuteris

"MSI Wind Top AG2712" žaidimų kompiuteris
Pastaraisiais metais stalinių kompiuterių srityje vyrauja nauja tendencija – taip vadinami „viskas viename“ (angl. „all-in-one“) konstrukcijos įrenginiai. Tai savotiški didelio monitoriaus ir nešiojamojo kompiuterio hibridai. Juos sudaro 24-27 colių įstrižainės ekranai, kurių gale primontuotas kompiuterio sisteminis blokas. Tokie įrenginiai užima nedaug vietos ant darbo stalo – tik tiek, kiek užima erdvės monitorius. Daugelis gamintojų demonstravo „CeBIT 2013“ parodoje tokius „viskas viename“ sprendimus. Iš jų išsiskyrė kompanijos „MSI“ anonsuotas gaminys „Wind Top AG2712“. Kaip teigia gamintoja, tai pirmas žaidėjams skirtas „viskas-viename“ tipo modelis rinkoje. AG2712 pagrindas – 27“ ekranas, „Intel Core i7-3630QM 2,4 GHz“ procesorius ir „Nvidia GeForce GTX 670MX“ vaizdo plokštė. Paskutinės dvi dalys yra nešiojamiesiems kompiuteriams skirtos komponentės, tad ypač didelės žaidimų spartos iš MSI gaminio tikėtis neverta. Bet užtat jis yra labai kompaktiškas.

AG2712 nebus pigus kompiuteris. Orientacinė jo kaina – apie 1900 Eurų arba 6500 Litų.

Monitoriai filmų mėgėjams

"Philips 298P4QJEB" monitorius
Jei galvojate, kad šiuolaikiniai plačiaekraniai 16:10 arba 16:9 monitoriai yra idealiai pritaikyti filmams, klystate. Monitorių gamintojai sugalvojo naują ekranų formatą 21:9, kuris dar geriau tinka šiuolaikinių filmų skaitmeniniame formate peržiūrai, nes nepalieka jokių juodų juostų ekrano pakraščiuose. Kitais žodžiais, filmo vaizdas užpildo visą tokio ekrano, dar vadinamo kinemaskopiniu (angl. cinemascope), plotą.

„CeBIT 2013“ parodoje kopmpanijos AOC ir „Philips“ pristatė kelis naujus savo monitorių modelius, kurių ekrano ilgio ir aukščio santykis yra 21:9. Kadangi šie monitoriai yra labai ištįsę į ilgį, jų įstrižainė yra neįprastai didelė - 27-29 coliai, nors iš pažiūros jie neatrodo gigantiški. „AOC q2963Pm“ yra 29 colių įstrižainės, rodo 2560x1080 raiškos vaizdą ir turi LED tipo matricą. Išskirtinė jo ypatybė – naujo tipo, mobiliems įrenginiams prijungti skirta MHL jungtis. Kiek kainuos q2963Pm ir kada jis pasirodys pardavime, kol kas neskelbiama. Tuo tarpu, „Philips“ kinemaskopinis modelis 298P4QJEB jau pardavinėjamas už maždaug 2400 litų. Kodėl jis toks brangus? „Philips“ poziciniuoja šį modelį kaip profesionalų. Skirtingai nuo „AOC“ gaminio, 298P4QJEB turi AH-IPS tipo matricą, kuri pasižymi kur kas geresniu apžvalgos kampu ir tikslesniu spalvų atvaizdavimu. Kiti „Philips“ monitoriaus rodikliai yra panašūs į AOC: ta pati vaizdo raiška, įstrižainė, bet MHL jungties „Philips“ neturi.

Kaip telefonu atrakinti duris?

"Key2Share" durų rakinimo sprendimas
Ar įmanoma išmaniuoju telefonu atrakinti duris? Taip, jei jūsų telefonas turi NFC ryšį ir duryse įtaisyta speciali spyna. , „Fraunhofer SIT“ instituto mokslininkai įsitikinę, kad ateityje telefonai pakeis įprastus raktus. Kaip teigė tyrėjų grupę parodoje atstovavęs profesorius Ahmad-Reza Sadeghi, „Key2Share“ vardu pavadintas sprendimas jau yra bandymų fazėje.

Viena iš išskirtinių „Key2Share“ ypatybių – įprasti fiziniai raktai pakeičiami elektroniniais. Elektroninė sistema yra žymiai lankstesnė už įprastą ir leidžia labai greitai „pagaminti“ naują raktą. Pavyzdžiui, jei į biurą ar organizaciją ateina svečias, jam į išmanųjį telefoną atsiunčiamas elektroninis laiškas arba MMS žinutė, prie kurios prikabinamas elektroninis raktas. Aktyvavęs raktą lankytojas gali savo telefonu atrakinti dalį arba visas, priklausomai nuo suteiktų teisių, biuro patalpas. Jei raktas yra laikinas, pasibaigus nustatytam laikui, jis nustoja galioti ir nebeveikia. Kaip teigė kūrėjai, „Key2Share“ sistema yra sukurta šiuolaikinių saugumo technologijų pagrindu ir „gali būti lengvai integruojama į jau naudojamas prieigos kontrolės sistemas“.