Išmanusis dviratis ir krėslas

Jei jau telefonai tapo išmaniaisiais, tai kas trukdo paversti tokiu dviratį? Vokietijos dirbtinio intelekto tyrimų centras (DFKI) sugalvojo apjungti į vieną darinį elektrinį dviratį, išmanųjį telefoną ir internete patalpintą kompiuterį. Prie dviratininko kūno pritvirtinti davikliai matuoja žmogaus fizinę būklę ir perduoda duomenis per telefoną į internetą. Esant per mažam arba per dideliam krūviui „MENTORbike“ vardu pakrikštytas dviratis išjungia arba įjungia elektrinę pavarą. Taip užtikrinamas tolygus fizinis krūvis.

„Gewos“ krėslas
Jei „MENTORbike“ daugiau skirtas aktyvų laisvalaikį mėgstantiems žmonėms, tai Fraunhoferio IIS instituto sukurtas krėslas „GEWOS“ turėtų patikti namisėdoms. Iš pirmo žvilgsnio krėslas atrodo kaip įprastas svetainės baldas. Tačiau jo apmušale ir turėkluose įmontuoti specialūs jutikliai stebi sėdinčiojo širdies pulsą, spaudimą bei kūno padėtį. Šiuos duomenis surenka ir apdoroja integruotas balde planšetinis kompiuteris, kuris bevieliu ryšiu sujungtas su televizoriumi. Kuomet žmogus per daug užsisėdi prie ekrano, „išmanusis“ krėslas virsta fiziniu treniruokliu – savotišku irklavimu valtimi simuliatoriumi. Televizoriuje rodomas ežeras ir valties galas, o turėklai virsta irklais. Žmogui belieka tik irkluoti. Maža to, sistema stebi, ar sportuojantysis teisingai atlieka pratimus ir patarimais pakoreguoja. „GEWOS“ projekto tikslas – padėti tarp keturių sienų uždarytiems senjorams, bet niekas netrukdo tokio krėslo naudoti ir kitiems.

Povandeninis kompiuteris

„Fujitsu Stylistic M702“ planšetinis kompiuteris
Fujitsu“ parodoje pademonstavo savo naują planšetinį kompiuterį „Stylistic M702“. Kiek daugiau nei pusę kilogramo sveriantis ir 10 colių įstrižainės ekraną turintis įrenginys išsiskiria viena ypatybe: jis gali dirbti po vandeniu iki pusės valandos. M702 yra ekstremalioms sąlygoms pritaikytas kompiuteris - specialus korpusas apsaugo „planšetės“ vidų ne tik nuo vandens (iki 1,5 metro), bet ir smūgių bei dulkių. „Fujitsu“ kūrinys turi 8 megapikselių kamerą ir „Android 4.0“ operacinę sistemą. Kaip teigia gamintoja, kompiuterio baterija gali „ištverti“ iki 15 valandų.

Išnuomok savo automobilį

Pagrindinė šių metų „Cebit“ tema yra dalijimosi ekonomika (angl. shareconomy). Šis naujas reiškinys atspindi naują ilgalaikio naudojimo prekių, pvz., butų arba automobilių, vartojimą. Ypač sparčiai populiarėja automobilių nuoma arba skolinimas. Jei jus kelias dienas nenaudojate savo mašinos, kodėl raktų nuo jos nedavus kitam žmogui? Vokietijos firma „Autonetzer“ sukūrė portalą ir „Android“ platformai skirtą mobiliąją aplikaciją, kurie skirti privačiam automobilių dalijimuisi. Tiesa, kol kas šiais įrankiais gali naudotis tik vokiečiai. Kita kompanija – „carzapp“ pažengė dar toliau ir jau baigia sukurti elektroninę apsaugos sistemą „ZappKit“, kuri pakeis įprastus raktelius išmaniuoju telefonu ir apsaugos paskolintą mašiną nuo vagystės. Kūrėjai žada pradėti naujos sistemos bandymus jau šį pavasarį.

Nešiojamojo kompiuterio signalizacija

„blukii NoteBook Protector“ nešiojamojo kompiuterio signalizacija
„CeBIT“ parodoje buvo demonstruojama begalė sprendimų mobiliesiems įrenginiams. Vienas įdomesnių - „blukii NoteBook Protector“. Kaip galima atspėti iš pavadinimo, šis sprendimas skirtas apsaugoti nešiojamąjį kompiuterį nuo vagystės. Jį sudaro speciali, į kompiuterį įdiegiama programa ir miniatiūrinis, sagos dydžio įrenginukas, kuris palaiko su kompiuteriu ryšį per „Bluetooh“. Jei savininkas palieka „noutbuką“, sistema automatikai jį užrakina, sugrįžus – atrakina (nieko papildomai daryti nereikia). Jei kažkas svetimas bando atidaryti arba paimti kompiuterį, pavyzdžiui, paliečia klaviatūrą arba atjungia maitinimo laidą, suveikia garsinis aliarmas. Maža to, „C.Schneider New Solutions“ kompanijos sukurta sistema dar ir nufotografuoja potencialaus vagišiaus veidą (pasinaudodama kompiuterio kamera) ir nusiunčia vaizdą savininko nurodytu elektroniniu paštu.

Telefonas slaptiesiems agentams

„SecuSuite“ kortelė „BlackBerry 10“ sistemos telefonams
Kitas „CeBIT 2013“ parodoje demonstruotas įdomus saugumo sprendimas „SecuSUITE“ yra iš informacijos užslaptinimo serijos. Viena iš jo sudedamųjų dalių leidžia paversti naujausią „BlackBerry“ išmanųjį telefoną šifruotoms komunikacijoms skirtu įrenginiu. Tam tereikia į aparatą įstatyti specialią „SecuSUITE“ kortelę. Kaip teigia sprendimo kūrėja kompanija „Secusmart“, kurios kliente lyg ir yra pati Vokietijos kanclerė Angela Merkel, naujoji technologija apsaugo ne tik pokalbius, bet ir duomenų siuntimą SMS bei mobiliojo pašto kanalais, gali užšifruoti telefone saugomus failus ir kontaktus. Saugumo sistema leidžia padalinti išmanųjį telefoną į dvi virtualias dalis: neapsaugotą privačią ir apsaugotą darbinę. Deja, kol kas „SecuSUITE“ veikia tik su „Blackberry 10“ operacinę sistemą turinčiais aparatais.

Apie „CeBIT 2013“

Kovo 5-9 dienomis vykstančioje parodoje „CeBIT“ dominuoja penkios sprendimų ir produktų temos: „debesų“ kompiuterija, mobilumas, daiktų internetas, socialinis verslas ir didelių informacijos kiekių apdorojimas bei analizė. Didelė renginio dalis skirta verslui skirtiems sprendimams, tačiau netrūksta ir namų vartotojams skirtų technologijų ir produktų. Pasaulinėje mugėje dalyvauja ir septynios Lietuvos bendrovės: „Baltic Car Equipment“, „Mobili Baltija“, „Prior Entertainment“, „Ruptela“, „Teltonika“, „Gurtam“ ir „SOL Trading“.