Kanados startuolio „Thalmic Labs“ produktas „Myo“ gali suteikti galimybę gestais valdomą vartotojo sąsają naudoti bet kuriam žmogui, bet kurioje aplinkoje. Raištyje esantys elektrodai stebi naudotojo raumenų elektrinį aktyvumą šiems susitraukiant ar atsipalaiduojant, o vėliau raumenų aktyvumo duomenis belaidžiu ryšiu persiunčia programinei įrangai, kuri interpretuoja rankos judesius ir naudotojo užduotas komandas.

„Tikrai tikime, kad ši technologija gali būti panaudota gerinant mūsų gebėjimus. Tai yra būdas natūraliais gestais, atsiradusiais evoliucijos eigoje, intuityviai valdyti skaitmeninį pasaulį“, - sakė „Thalmic Labs“ bendraįkurėjis Stephenas Lake'as.

Jis su kolegomis sukūrė „Myo“ panaudodami elektrodus, kurie matavimus atlieka kitaip nei medicinoje naudojami elektrodai, be tiesioginio kontakto su oda. Pirmosios kartos raištis gali atpažinti apie 20 gestų – kai kurie iš jų yra tokie subtilūs, kaip barbenimas pirštu. Be to, raištis „išmokytas“ ignoruoti „triukšmą“ - elektrinius signalus, kuriuos generuoja kitų kūno dalių raumenys.

„Myo“ kūrėjai numato, kad ateityje jų išradimas taps patogiu ir paprastu būdu sąveikauti su viskuo nuo interneto naršyklės ir kompiuterinių žaidimų iki nedidelių nuotoliniu būdu valdomų skraidyklių ir kitų mechanizmų. Pirmoji valdymo įrenginio karta parduotuvių lentynose atsiras dar šiemet, įrenginiai kainuos apie 400 litų. Komplekte bus ir programinė įranga, padėsianti kompiuteriams su „Windows“ ar „Mac OS“ operacinėmis sistemomis atpažinti gestus, kuriuos paprastai naudojame dirbdami su lietimui jautriais ekranais – vertikalų perbraukimą puslapiui pervesti ar sužnybimą vaizdui sumažinti.

Tiesa, „Thalmic Lab“ nėra pirmieji, bandantys sukurti įrenginį, kuris rankų gestus bando atpažinti pagal raumenų elektrinį aktyvumą. Štai 2008 metais „Microsoft“ sukūrė prototipinį įrenginį MUCI, kuris veikė panašiai kaip „Myo“, tačiau jame buvo naudojami medicininiai elektrodai, kurie ne laboratorijos sąlygomis nėra tinkamas sprendimas.

Taip pat esama ir įrenginių, kurie filmuoja rankas ir geba tiksliai atpažinti pirštų judesius, tačiau tokie įrenginiai yra arba ankstyvoje tobulinimo stadijoje, arba netinkami naudojimui neprisirišant prie aplinkos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)