„Kaip pranešė "Facebook" ir "Apple", "Microsoft" gali patvirtinti, jog mes neseniai taip pat patyrėme panašų saugumo pažeidimą", - sakoma pranešime, paskelbtame "Microsoft" padalinio "Trustworthy Computing" generalinio direktoriaus Matto Thomlinsono tinklaraštyje.

"Atlikdami savo tyrimą nustatėme, kad nedidelis skaičius kompiuterių, įskaitant kai kuriuos mūsų "Mac" ("Apple" operacinės sistemos) verslo padalinyje, buvo užkrėsti žalingomis programomis, naudojant metodus, panašius į aprašytus kitų organizacijų", - pridūrė jis.

Neturima jokių duomenų, kad būtų pavogti klientų duomenys, tačiau tyrimas dėl šios atakos tęsiamas, rašo M.Thomlinsonas.

"Tokio tipo kibernetinė ataka nėra staigmena "Microsoft" ir kitoms bendrovėms, kurioms tenka susidurti su ryžtingais ir atkakliais priešininkais", - teigė jis.

IT milžinė "Apple" antradienį pranešė patyrusi kibernetinę ataką, panašią į neseniai surengtą prieš socialinį tinklą "Facebook", tačiau atrėmė ją, įsibrovėliams nespėjus pagrobti jokių bendrovės duomenų.

Išmaniųjų telefonų "iPhone", planšetinių kompiuterių "iPads", muzikos grotuvų "iPod" ir kompiuterių "Macintosh" gamintoja nurodė bendradarbiaujanti su teisėsaugos pareigūnais, kad būtų susekti įsilaužėliai, kurie, matyt, yra susiję su virtine neseniai įvykdytų kibernetinių atakų prieš JAV technologijų bendroves.

"Žalingos programos buvo panaudotos per ataką prieš "Apple" ir kitas bendroves; jos buvo platinamos per vieną programinės įrangos kūrėjų tinklalapį", - nurodė "Apple" naujienų agentūrai AFP.

Įsilaužėlių naudota programa išnaudojo vieną sistemos "Java", naudojamos kaip daugelio kitų programų pagrindas, saugumo spraga.

Buvo užkrėstas "nedidelis skaičius" "Apple" kompiuterinių sistemų, tačiau virusas buvo izoliuotas nuo pagrindinio tinklo, paskelbė Silicio slėnyje įsikūrusi bendrovė.

"Nėra jokių įrodymų, kad kokie nors duomenys būtų išėję iš "Apple", - pridūrė ji.

Pranešimai, kad kompiuteriniai įsilaužėliai atakuoja "Apple", buvo paskelbti praėjus kelioms dienoms po to, kai "Facebook" pranešė tapęs "gerai parengtos atakos taikiniu" praėjusį mėnesį, tačiau taip pat nurodė nenustatęs, kad būtų kilęs pavojus vartotojų duomenims.

"Facebook" paskelbė, kad žalinga programa buvo gauta iš vieno užkrėsto mobiliųjų programų kūrėjų tinklalapio.

Anksčiau šį mėnesį socialinis tinklas "Twitter" taip pat paskelbė patyręs kibernetinę ataką, panašią į neseniai surengtą prieš Vakarų šalių žiniasklaidos kanalus. Pasak "Twitter", įsilaužėliams pavyko pavogti apie 250 tūkst. vartotojų slaptažodžius.

Nors šių atakų autoriai dar nenustatyti, kompiuterinio saugumo sistemų ekspertai sakė įtariantys Kinijos finansuojamus įsilaužėlius ir Rytų Europoje veikiančias nusikalstamas grupuotes.