Šiandien laikinai einantis Vilniaus universiteto (VU) universiteto rektoriaus pareigas prof. habil. dr. Jūras Banys ir valstybės įmonės Registrų centro (RC) direktorius Kęstutis Sabaliauskas elektroniniais parašais patvirtino susitarimą, žymintį dviejų įstaigų bendradarbiavimą diegiant elektroninio parašo technologiją seniausios ir didžiausios Lietuvos aukštojo mokslo institucijos veikloje, rašoma pranešime spaudai.

„Šiemet norime paraginti stojančiuosius į Vilniaus universitetą naudoti elektroninį parašą, kuris padės supaprastinti tapimo Universiteto studentu ar studente procedūras“, - teigia l. e. p. VU rektorius prof. habil. dr. J. Banys.

Prieš kelis metus savo pastangomis sukūręs ir įdiegęs elektroninio priėmimo į studijas informacinę sistemą VU skatina stojančiuosius iš visos Lietuvos, užuot vykus į Vilnių, paraiškas ir kitus reikiamus dokumentus pildyti ir pateikti internetu. Iki šiol įstojusiems į šią aukštąją mokyklą iki studijų pradžios tekdavo bent sykį atvykti į Vilnių – pasirašyti reikiamus dokumentus.

Elektroninis parašas stojantiesiems į VU suteikia galimybę paraiškas ir dokumentus pasirašyti internetu, todėl elektroninio parašo vartotojai VU studentais galės tapti nuotoliniu būdu, o į universitetą atvykti reikės tik rugsėjį – studijuoti. Elektroninio parašo naudojimas taip pat įgalins VU studentais ir studentėmis tapti užsienyje esančius asmenis, nes atlikti visas stojimo procedūras galima iš bet kurio pasaulio krašto, kuriame yra interneto ryšys.

2012 m. stojančiųjų į Vilniaus universiteto pirmosios pakopos studijas buvo 13 828, įstojo 3867 asmenys. Studijuoti antrosios pakopos studijose prašymus pateikė 2638 žmonės, priimti 1718.

„Elektroninis parašas yra tai, be ko neapsieis pasaulis, kuriame popierinius dokumentus netrukus visiškai pakeis elektroniniai“, - sako RC vadovas Kęstutis Sabaliauskas. – „Stojančiųjų į aukštąsias mokyklas supažindinimas su šia technologija yra drąsi inovacija atskleidžianti VU įžvalgumą: universitetas taip ugdo kompetentingus specialistus, kurie jau šiandien mokosi panaudoti vieną pažangiausių ateities technologijų“.

Tikimąsi, kad ėmus taikyti elektroninį parašą priėmimo procesas bus greitesnis bei efektyvesnis. VU vadovai taip pat svarsto platesnio elektroninio parašo panaudojimo didžiausiame šalies universitete galimybes. Elektroniniu parašu pasirašytų elektroninių dokumentų naudojimas, kurių teisinė galia prilyginama ranka pasirašytam ir antspaudu patvirtintam dokumentui, suteiks galimybę į elektroninę erdvę perkelti milžinišką universiteto raštvedybą, optimizuoti studijų procesus.

Elektroninio parašo sertifikatus Lietuvoje platina visi pagrindiniai mobiliojo ryšio operatoriai, Registrų centras. Elektroninio parašo skaitmeniniai sertifikatai nemokamai įrašomi ir į Lietuvos Respublikos piliečiams išduodamą asmens tapatybės kortelę. Šiuo metu šalyje yra išduota beveik milijonas elektroninio parašo sertifikatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)