Dėl didžiulės paklausos ir tam tikrų gamybos niuansų Lietuvos rinkoje kol kas šių telefonų oficialiai įsigyti neįmanoma, mat „Nokia“ pirmiausiai stengiasi patenkinti didesnių vakarietiškų rinkų poreikius. Bet tikimasi, kad balandžio mėnesį – praėjus maždaug pusmečiui po oficialaus pristatymo – jį galėsime išvysti ir Lietuvos mobiliojo ryšio operatorių salonų lentynose.

Ar pusmečio senumo telefonas nebus per senas varžytis su atnaujintais kitų gamintojų modeliais, kurie tarsi iš gausybės rago turėtų pasipilti vasario pabaigoje, kuomet vyks „Mobile World Congress 2013“? Sunku pasakyti – ypač įvertinus, kad kai kurie gamintojai ketina ištraukti gana įdomių triušių iš savo skrybėlės. Bet kol kas tai yra turbūt pats šauniausias įrenginys, kurį teko laikyti savo rankoje. Nors jis nėra be trūkumų.

Pirmasis trūkumas, kurį būtų galima pavadinti kompromisu dėl akivaizdaus pranašumo svarbesnėje srityje yra didžiulis telefono svoris – net 185 gramai. Kokia ta svarbesnė sritis? Geresnės kokybės fotografijos, ypač esant sudėtingo apšvietimo sąlygoms.

Bet pradėkime nuo dizaino. Tampa įprasta, kad aukščiausio lygio telefonų kūnelius „Nokia“ talpina į polikarbonatinius monoblokus be jokių siūlių ir skylių, išskyrus tas, kurios yra būtinos: microUSB ir ausinių kištuko lizdai, garsumo nustatymo, įjungimo/išjungimo ir dedikuoto fotoaparato mygtuko, microSIM kortelės lizdo ir mažų mikrofono bei garsiakalbių angelių. Na ir galinėje sienelėje angos fotoaparatui bei blykstei. Tiesa, apatinėje telefono briaunoje dar yra pora angų su mažais varžteliais – nors eilinio vartotojo jos neturėtų dominti, bet vaizdą (ypač ryškaus geltono korpuso) nestipriai gadina. Bet ar atsiras tokių, kurie kiaurą dieną žiūrėtų į tą apatinę briauną ir sielotųsi, kad dėl varžtelių angų tyčiosis kolegos?

Dešinėje briaunoje esantys mygtukai yra pakankamai išsikišę, kad būtų intuityviai apčiuopiami ir lengvai paspaudžiami, pagaminti iš metališkos grafito spalvos medžiagos, kaip ir aplink objektyvą esantis beveik neapčiuopiamas įdėklas su „Carl Zeiss“ užrašu. SIM kortelės stalčiukas patogiai ištraukiamas tik su specialiu įrankiu (esančiu telefono pakuotėje), taigi, telefonas nėra labai patogus ketinantiems dažnai kaitalioti SIM korteles (kita vertus, „Lumia 920“ nėra skirtas tiems, kurie norėdami sutaupyti kelis centus vargtų naudodamiesi kelių skirtingų operatorių paslaugomis).

Priekinėje sienelėje – 4,5 colių įstrižainės IPS LCD ekranas nežymiai užapvalintais kraštais, į korpusą įleistas su plonute tarpine, matoma iš išorės. Virš ekrano – priekinė vaizdo kamera, užrašas „Nokia“ ir nedidelė išpjova garsiakalbiui, apačioje – trys po stiklu paslėpti valdymo mygtukai.

Puikios raiškos (768 x 1280 taškų; tankis – 332 ppi) ekranas pasižymi itin įdomia, mūsų geografinėse platumose bent pusę metų labai naudinga savybe – jis yra toks jautrus, kad reaguoja į prisilietimą net mūvint pirštines, nesvarbu, odines ar megztas. O tai reiškia, kad žiemą nebereikės žvarbti pirštų telefonu naudojantis lauke. Tai, panašu, yra pirmas telefonas pasaulyje, suteikiantis tokią galimybę.

Dar viena unikali savybė, kuria „Nokia“ ypatingai didžiuojasi (ir dėl kurios iš didelio noro pasigirti netrukus po pristatymo patyrė nemažai gėdos) – pirma pasaulyje telefono fotoaparato optikos mechaninio stabilizavimo sistema. Telefono optika yra „pakabinta“ mažučių spyruoklių sistemoje, kuri kompensuoja rankos vibracijas fotografavimo metu, todėl fotografuoti galima naudojant didesnį išlaikymą be grėsmės gauti susiliejusį vaizdą. O tai reiškia, kad prasto apšvietimo sąlygomis vargu ar kuri kita telefono kamera šiemet sugebės prilygti „Lumia 920“. Be to, optikos stabilizavimas maloniai išlygina ir vaizdo kratymąsi, atsirandantį filmuojant judesio metu.

„Lumia 920“ (ir, įsigijus specialią telefono nugarėlę, „Lumia 820“) telefoną galima įkrauti belaidžiu būdu – tam panaudotos „Qi“ belaidės sąsajos standarto technologijos. Pagal standarto apibrėžimą, įrenginiai indukciniu būdu įkraunami tuomet, kai jie nuo specialios įkrovimo aikštelės yra padėti ne didesniu nei 40 mm atstumu. Darbo aplinkoje tam tinkamas stačias stovelis, ant kurio padėtas telefonas visuomet bus po akimis ir puoš darbo stalą, o namams – pagalvėlė, kurią galima palikti ant spintelės prie lovos. Tiesa, „Qi“ standartas yra atviras, taigi, galima tikėtis, kad išradingi gamintojai pasiūlys pačių įvairiausių kroviklių formatų. Pavyzdžiui, JBL jau siūlo garso kolonėlę, kuri veikia ir kaip „Qi“ belaidis kroviklis, ir geresne kokybe groja telefone įrašytą muziką.

Įdomi ir telefone pritaikyta „Nokia“ koncepcija - „lęšis kaip programėlė“: specialiomis programėlėmis kamerai galima suteikti tam tikrų ypatingų savybių. Tiesa, programėlės ir senesnių telefonų turėtojams prieinamos nuo pat oficialaus „Lumia 920“ pristatymo praėjusių metų rugsėjį – tai „City Lens“, „Smart Shoot“, „Cinemagraph“, „Panorama“. Nors turtingesnėse „Android“ ir „iOS“ ekosistemose šių programėlių atitikmenų galima rasti, malonu, kad „Windows Phone“ sistemos vartotojais pasirūpina pati „Nokia“ - ir rezultatas būna garantuotai kokybiškas.

Telefone įdiegta naujoji „Windows Phone 8“ operacinė sistema su keičiamo dydžio kortelėmis, taigi, vartotojas galės ne tik rikiuoti korteles pagal svarbą, bet ir, tarkime, susimažinti tas, kurios nėra aktyvios ar vizualiai patrauklios, o „People“ kortelę išsididinti tik, kad joje matytųsi kuo daugiau besikeičiančių pažįstamų veidų. Žinoma, naujoje sistemoje yra ir daugiau anksčiau nematytų galimybių – pilnas lietuvių kalbos palaikymas („Windows Phone 7“ sistemos vartotojai buvo priversti trumpąsias žinutes, laiškus ir dokumentus rašyti „šveplai“, dabar šis trūkumas pašalintas), galimybė susikurti savo skambučio melodiją iš mėgstamos dainos (tam būtina programėlė „Ringtone Maker“), galimybė per telefoną suteikti interneto ryšį kitiems per WiFi prijungtiems įrenginiams, kelių procesorių palaikymas ir panašiai.

Mėgstantiems keliones ir apsilankymus prekybos centruose itin aktualūs bus „Nokia“ žemėlapiai – dabar juose yra ne tik gatvės, bet ir didžiųjų prekybos centrų vidiniai žemėlapiai, išskaidyti aukštais. Malonu tai, kad žemėlapiais galima naudotis be interneto ryšio, o kelionei paprasta pasiruošti žemėlapius atsisiunčiant iš anksto (juose bus ir kitų valstybių prekybos centrų vidaus žemėlapiai). O dar maloniau tai, kad net skrendant lėktuvu galima stebėti savo geografinę padėtį ir matyti virš kokių miestų, kalnų ar upių skrendama – nei „Android“, nei „iOS“ sistemų telefonai tokia savybe nenudžiugino. „Nokia Drive“ pažingsninės navigacijos programėlė, nemokamai gaunama su telefonu, niekuo nenusileidžia pačioms tobuliausioms mokamoms „Android“ navigacijos programėlėms.

Vertinant pagal telefono kainą tose rinkose, kur jį jau galima įsigyti oficialiai, galima tikėtis, kad Lietuvoje bent kurį laiką jis kainuos apie 2200 litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)