O juk vienu metu atrodė, kad „Microsoft“ naršyklei ateis galas. Prieš šešerius-septynerius metus ilgai karaliavusios asmeninių kompiuterių srityje „Internet Explorer“ iškilo grėsmė būti nuverstai iš lyderės pozicijos. Programą pradėjo spausti konkurentės – „Mozilla Firefox“ ir „Google“, kurios buvo daug greitesnės, saugesnės ir patogesnės. „Internet Explorer“ išgelbėjo naujų „Windows“ operacinių sistemų pasirodymas.

Kartu su naujomis sistemomis pasirodė ir naujos „Microsoft“ naršyklės versijos: iš pradžių 7-ta, o po to 8-ta versija, ties kuriomis buvo padirbėta iš peties. „Internet Explorer 8“ buvo paskutinė „Microsoft“ naršyklė, kuri dar veikė su „Windows XP“. Tačiau jos galimybių pakako, kad vartotojų nustotų perbėginėti į „Mozillos“ ir „Google“ stovyklą. Vėliau pasirodžiusiosios versijos (9-ta ir 10-ta) veikė tik su naujesnėmis operacinėmis sistemomis (atitinkamai, „Windows Vista“ ir „Windows 8“).

Šiai dienai populiariausia pasaulyje asmeniniams kompiuteriams skirta naršykle išlieka „Internet Explorer 8“. Ją naudoja beveik ketvirtadalis asmeninių kompiuterių savininkų (23,54 proc.). Savo sesei ant kulnų lipa „Internet Explorer 9“ (20,93 proc.). Šie skaičiai rodo du dalykus. Pirma, pasaulyje dar labai daug žmonių naudoja „Windows XP“ operacinę sistemą. Ir antra, daugelis vartotojų vis tik perėjo prie „Windows 7“.

Jei neatsižvelgtume į versijas, „Internet Explorer“ pozicijos asmeninių kompiuterių rinkoje atrodo dar tvirtesnės. Šiai naršyklių šeimai atitenka daugiau nei pusė vartotojų (55,14 proc.). „Google Chrome“ ir „Mozilla Firefox“ gerokai nusileidžia populiarumu „Microsoft“ naršyklėms. Šios programos atitinkamai užima 19,94 proc. ir 17,48 proc. asmeninių kompiuterių rinkos. O „Safari“ ir „Opera“ rinkos dalis skaičiuojama vienetais.

Verta pažymėti, kad pasaulinėje mobiliųjų įrenginių rinkoje padėtis yra diametraliai priešinga. Čia užtikrintai pirmauja „Apple Safari“ su 61,02 proc. Antroje vietoje yra „Google Android“ naršyklė su 21,46 proc. Na, o į „Windows Phone“ operacinę sistemą integruota „Internet Explorer“ tenkinasi pelenės vaidmeniu – šią programą naršymui naudoja tik 1,34 proc. išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių vartotojų.

„NetMarketShare“ duomenys

„NetMarketShare“ duomenys
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)