Operatoriai nemeluoja, bet dažnai nutyli kai kuriuos faktus. Kai šnekama apie mobiliojo ryšio, ar tai būtų balso ar duomenų, aprėptį, pateikiami duomenys apie silpniausią signalą. Balso arba GSM ryšio atveju tai -95 dBm (kuo mažesnis dBm skaičius, tuo stipresnis signalas). Bet tokio signalo pakanka naudotis ryšiu tik atviroje vietovėje, kurią nesunkiai pasiekia stočių skleidžiamos radijo bangos. Jei esate dauboje, tarp aukštesnių pastatų arba pastato viduje, tuomet ryšys dingsta.

Kiek geriau, kai signalo stiprumas siekia -85 dBm. Jis jau pasiekia sunkiau radijo bangoms prieinamas atviresnes vieta. Tokio stiprumo signalas užtikrinamas 85,5-86,1 proc. teritorijoje. Tokius skaičius pateikia Ryšių reguliavimo tarnyba.

O jei norime naudotis mobiliuoju ryšiu patalpų viduje, tuomet signalo lygis turi siekti -75 dBm. RRT duomenimis, toks ryšys pasiekiamas 56-58,1 proc. šalies teritorijoje.

Taigi, teorijoje mobilus ryšys kaip ir padengia „beveik visą“ Lietuvą, tačiau praktikoje patikimas ryšys prieinamas ženkliai mažesnėje teritorijoje. Dėl to daugelis žmonių ir skundžiasi prastu signalu arba jo nebuvimu. Dėl tų pačių su signalo stiprumu ir radijo bangų sklidimu kaimo vietovėje susijusių priežasčių, ryšys „atsiranda“, kuomet mes išeiname į sodybos kiemą, užlipame į namo antrą aukštą arba užvažiuojame ant kalno.

Panaši padėtis yra ir su 3G (UMTS) ryšiu telefone. Tik šiuo atveju silpniausiu laikomas -105 dBm signalas, kuris pasiekiamas maždaug trijuose ketvirtadaliuose šalies teritorijos („Omnitel“ tinkle 77,3 proc., „Tele2“ – 63,9 proc., o „Bitės“ – 13,9 proc.). Kaip teigia „Omnitel“, kad būtų galima patikimai naudotis 3G ryšiu tiek lauke, tiek pastatų viduje bei automobiliuose, reikalingas ne mažesnis nei -95 dBm signalo lygis tinkle. Tokio lygio tinklas dengia beveik dvigubai mažesnę teritoriją nei silpniausio signalo („Omnitel“ – 42,2 proc., „Tele2“ – 31,7 proc. ir „Bitės“ – 6,4 proc.).

Visą RRT atlikto mobiliųjų tinklų aprėpties tyrimo informaciją bei išsamius ir patogius naudoti žemėlapius rasite internete.