Šiemet paskelbus įmonės veiklos finansinę ataskaitą, joje buvo tvirtinama, kad prieš „Autonomy“ įsigijimą vieniems iš didžiausių kompiuterių pardavėjų pasaulyje buvo pateikta neteisinga informacija apie šios britų įmonės finansinę padėtį. Tuo tarpu akcininkai tvirtina, kad nurašymo priežastis yra ne klaidingi audito duomenys, o HP nesugebėjimas vystyti produktą, įsigytą kartu su „Autonomy“.

Byla, kurioje HP vadovai kaltinami įmonės pinigų švaistymu ir akcininkų patikėtinių pareigos neatlikimu, trečiadienį pateikta San Jose (JAV) apygardos teismui. Akcininkai reikalauja neskelbiamo dydžio žalos atlyginimo ir visos HP direktorių tarybos pašalinimo.

„HP iki šiol kalba netiesą apie tai, kas vyksta bendrovėje ir kokios yra tikrosios „Autonomy“ įsigijimo problemos. Siekdami nuslėpti savo nesugebėjimą valdyti, apgaulingą veiklą ir galimą neigiamą poveikį vertybiniams popieriams, HP vadovai viso 8,8 mlrd. dolerių vertės nurašymo kaltė verčia ant audito klaidų“, - sakė Stanley Morricalas, kuriam priklauso 1200 HP akcijų.

HP atstovas spaudai Michaelas Thackeris, paprašytas pakomentuoti situaciją, sakė: „Nagrinėjame kaltinimą ir komentarų šiuo metu neteikiame“.

Šie kaltinimai nėra vieninteliai, kuriuos HP akcininkai bendrovei pateikė nuo lapkričio 20 dieną paviešintos finansinės ataskaitos, kurioje daugiausiai dėmesio patraukė pasiaiškinimas, kad 2011 metais, įsigyjant bendrovę „Autonomy“, buvo nepagrįstai išmokėta 11 mlrd. JAV dolerių, nors tikroji bendrovės vertė buvo kur kas mažesnė.

HP tvirtina, kad daugiau nei 5 mlrd. dolerių iš visos sumos buvo nurašyti dėl „rimtų apskaitos neatitikimų, klaidingų duomenų pateikimų ir duomenų nuslėpimo“, verčiant kaltę ant buvusių „Autonomy“ vadovų. HP teisinosi, kad jų bendrovei toks sukčiavimo atvejis tapo žinomas tik šiemet. JAV ir Jungtinės Karalystės valdžioms buvo pateikti prašymai ištirti, ar „Autonomy“ pardavimo procedūroje nėra kriminalinių pažeidimų.

Tuo tarpu D. Morricalo kaltinime tvirtinama, kad HP audito klaidas pateikė tik norėdama nuslėpti savo nesugebėjimą vystyti „Autonomy“ kurtą programinę įrangą „Idol 7“, kuria verslo klientai naudojasi norėdami struktūrizuoti milžiniškus duomenų kiekius. 2011 metais paskelbtame pranešime spaudai HP žadėjo versui pasiūlyti gerokai patobulintą programinės įrangos versiją - „Idol 10“ - jau ateinantį (po pranešimo) mėnesį. Kaltinime nurodyta, kad „Idol 10“ klientams iki šiol nėra siūlomas.

HP atstovas spaudai M. Thackeris atsisakė komentuoti kokia yra dabartinė „Idol 10“ būsena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)