Renkantis prietaisus, svarbu pirmiausia sau atsakyti į žemiau pateiktus klausimus, o vėliau atsakymus įvardyti ir pardavėjui.

Svarbiausia – žinoti poreikius

Ne paslaptis, jog prietaisų funkcionalumas diktuoja ir jų kainas. Kuo gaminys įmantresnis, tuo kaina aukštesnė. Taigi pirmiausia įsivertinkite, ką planuojate veikti su konkrečiu prietaisu.

Pavyzdžiui, naršyti internete pakaks mažesnio galingumo kompiuterio nei komfortiškai dirbti „Microsoft Office“ paketu. O jei norėsite žiūrėti aukštos kokybės filmus, didelės raiškos nuotraukas, žaisti žaidimus, galbūt kurti savo video arba redaguoti nuotraukas, tada reikės galingiausio procesoriaus ir vaizdo plokštės bei aukštos raiškos ekrano.

Ta pati taisyklė galioja ir fotoaparatams ar televizoriams. Priklausomai nuo to, ar fotoaparatas bus naudojamas mėgėjiškam, ar profesionaliam fotografavimui, būtina atsižvelgti į tokius kriterijus kaip optika, lęšio skaidrumas, vaizdo stabilizatoriai, megapikselių skaičius. O ir televizorių parametrai – įstrižainės dydis, LED ar plazminė technologijos, galimybė matyti 3D vaizdą – vienam vartotojui daugiau aktualūs, o kitam visai ne.

Kompiuteris – pagal naudojimosi įpročius

Atsakę į klausimą, kokiu tikslu perkate kompiuterį ir išsiaiškinę, kokio galingumo prietaiso jums reikia, svarbu suprasti, jog didelę įtaką jūsų darbo kompiuteriu patogumui daro ir įrenginio operacinė sistema. Kokia operacinė sistema jums labiausiai patinka arba kokia operacine sistema – „Windows“, „Linux“, „Mac OS“ ar priešistorine DOS – anksčiau naudojotės? Privalu žinoti, jog pakeisti operacinę sistemą kainuos brangiau, ir pakeitimas gana ilgai užtruks, todėl geriau iškart rinktis tokią, kuria dirbti jums patogiausia.

Kompiuteriu dirbsite tik namie? Ar būtina įrenginio mobilumo galimybė? Jeigu daug keliaujate, vaikštote į susitikimus, turėtumėte atkreipti dėmesį į prietaiso dydį, svorį ir, žinoma, baterijos gyvavimo laiką. Šioje srityje visi laurai atitenka rinkoje vis labiau įsitvirtinantiems planšetiniams kompiuteriams – jie ne tik itin lengvi, maži, tačiau savo funkcionalumu neatsilieka ir nuo mums jau visiems įprastų nešiojamųjų kompiuterių.

Planšetinis kompiuteris – su 3G

Žinodami, į kokius akcentus reikia atkreipti dėmesį perkant kompiuterį, nesudėtingai apsispręsite ir dėl planšetės. Tik svarbu nepamiršti, jog planšetinis kompiueris – įrenginys, kurio pagrindinis privalumas yra galimybė naudotis juo bet kurioje vietoje. Todėl patartina pirkti tokį planšetinį kompiuterį, kuris palaiko ne tik „Wi-Fi“, bet ir 3G ryšį, o pasirinkto operatoriaus tiekiamas 3G ryšys pakankamai platus, kad juo būtų galima naudotis visur ir visada, ir prietaisas neprarastų savo funkcionalumo vien dėl ryšio problemų.

Televizoriaus pasirinkimas priklauso nuo poreikio

Šiandien rinkoje lyderiauja LED – skystųjų kristalų ekrano su lediniu apšvietimu, ir plazminiai, arba kitaip dujiniai, televizoriai. LED technologijos televizoriai yra daug plonesni ir suvartoja mažiau elektros energijos nei plazminiai, tačiau pastarieji pasižymi stabilesniu vaizdu.

Norite daugiau funkcijų? Tada verta atkreipti dėmesį į Smart (išmaniuosius) arba 3D televizorius. Smart televizoriai leidžia naudotis visomis interneto galimybėmis – „Skype“, „Youtube“, „Facebook“, žaisti žaidimus tinkle ir pan. O įsigiję 3D televizorių, galėsite mėgautis trimačiu vaizdu.

Nuo gamintojo fotoaparato kokybė nebepriklauso

Fotoaparato paieškas patartina pradėti pasidomėjus apie prietaisų tipus. Fotoaparatai skirstomi į dvi pagrindines rūšis – veidrodinius ir kompaktinius. Veidrodinius fotoaparatus įvaldyti yra šiek tiek sudėtingiau nei kompaktinius, jais dažniausiai naudojasi fotografijos profesionalai, todėl ir jų kaina kur kas aukštesnė.

Kitas žingsnis – jutiklio raišką nurodantis. Kuo daugiau taškų telpa į kadrą, tuo aukštesnė nuotraukos raiška, tačiau tai nereiškia, kad bus geresnė ir nuotraukos kokybė. Priklausomai nuo poreikių, taip pat būtina atsižvelgti į optiką – priartinimo galimybę, lęšio skaidrumą, kuris lemia kokybiškas nuotraukas net ir mažame apšvietime, bei vaizdo stabilizatorius, kurie aktualiausi tada, kai fotoaparatas turi didelio priartinimo galimybę.

Nors nuo kriterijų, į kuriuos reikėtų atsižvelgti perkant fotoaparatą, raibsta akys, profesionalūs fotografai rekomenduoja įsidėmėti keletą pagrindinių akcentų. Visų pirma, fotoaparatas turi būti patogus laikyti rankose. Antra, mėgėjiškam fotografavimui 6 megapikselių yra daugiau nei užtektinai, o prekinis ženklas šiandien mažai ką reiškia, nes kiekvienas gamintojas turi bent po keletą gerų kiekvienos klasės fotoaparatų.

Pažengusiems fotografijos srityje veidrodinių fotoaparatų naudotojams daugiausiai dėmesio siūloma skirti objektyvui, nes būtent nuo jo priklauso nuotraukų kokybė. Renkantis profesionalų ar pusiau profesionalų fotoaparatą, taip pat nereikėtų per daug sukti galvos dėl gamintojo. Nesvarbu, kokį fotoaparatą renkatės, visada verta prisiminti, jog norint išgauti aukštos kokybės nuotraukas, neabejotinai reikėtų rinktis veidrodinį fotoaparatą. Žinoma, jeigu koks nors veidrodinis aparatas jau naudotas anksčiau bei yra sukaupta objektyvų kolekcija, rekomenduotina likti su tuo pačiu gamintoju – skirtingų gamintojų objektyvų tvirtinimo mechanizmai yra nevienodi.

Vaizdo kamerai svarbiausia vaizdo jutiklis

Neturint informacijos apie vaizdo kameras, išsirinkti sau tinkamą įrenginį šiek tiek sudėtingiau nei fotoaparatą. Operatoriai pataria, kad pagrindinis dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį renkantis vaizdo kamerą – tai vaizdo jutiklis. Vaizdo jutiklis kameros aprašyme bus užkoduotas CCD (angl. Charge Coupled Device) arba CMOS (angl. Complementary MOS) raidėmis. Profesionalų teigimu, kuo didesnis vaizdo jutiklis, tuo ryškesnis ir tikroviškesnis bus nufilmuotas vaizdas.

Kalbant apie objektyvą, itin svarbu paminėti ir videokameros optiką. Kuo didesnis optinis priartinimas, tuo raiškiau galėsite užfiksuoti toli esančius vaizdus. Tačiau ekspertai įspėja, jog dešimties kartų optinio priartinimo kamerai dažniausiai pakankama, todėl neverta permokėti už didesni optinį artinimą.

Trečias labai svarbus dalykas, kurį būtina įvertinti renkantis kamerą – tai filmavimo raiška. Šiuolaikinės kameros dažniausiai būna dviejų tipų – su standartine raiška SD (angl. Standart Definition) arba didele raiška HD (angl. High Definition). Technologijos taip sparčiai žengia į priekį, jog neabejotinai rekomenduojama rinktis kamerą, kuri filmuoja didele raiška.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)