Patys gamintojai naująją sistemą pagal inovatyvumą vadina tokiu pačiu svarbiu žingsniu, koks buvo žengtas 1995 metais, pereinant nuo „Windows 3.1“ prie „Windows 95“. Tiesa, „Windows 8“ labiau skirta ne dabartiniams mūsų kompiuteriams su klaviatūra ir pele, o planšetiniams arba hibridiniams (su lietimui jautriu ekranu, pele ir klaviatūra), taigi, kartu su naująja sistema galima laukti visos lavinos naujų produktų, mat beveik visi kompiuterių su „Windows“ sistema gamintojai jau ruošia arba yra paruošę ir gaminius, pilnai išnaudojančius naujos sistemos funkcionalumą.


Reikia pripažinti, kad "Microsoft", moka parinkti įdomias vietas svarbiausiems pristatymams - žurnalistai buvo sukviesti į Hadsono upės prieplauką Niujorke. Puse lūpų šnabždėtasi, kad įmonės generalinis vadovas Steve'as Ballmeris atplauks greitaeige valtimi.

Pirmasis scenoje pasirodė Stevenas Sinofsky - "Windows" vadovas bendrovėje "Microsoft". Jis pasakojo apie "Windows 7" populiarumą - iki šiol parduota 670 mln. licencijų - ir pasaulines technologijų pasaulio tendencijas.

Pasak S. Sinofsky, "Windows 8" - tai ne atnaujinimas lyginant su ankstesnėmis sistemomis, o visiškai nauja sistema, pastatyta naujai nuo pat pamatų.

Naujoji sistema taps prieinama visiems nuo vidurnakčio Niujorko laiku (07:01 Lietuvos laiku). Sistemą bus galima atsisiųsti internetu.

Giriamas sistemos greitis: smarkiai sumažėjęs atminties, procesoriaus pajėgumų poreikis. Sistema buvo labai aktyvai bandoma - bandytojai iš 181 pasaulio valstybės kartu sudėjus sistemą naudojo 1,24 mlrd. valandų, arba 141 000 metų.

S. Sinofsky ramina senesnių kompiuterių savininkus: "Windows 8", esą, ir kompiuteriuose be lietimui jautrių ekranų veiks taip pat gerai - visos pažįstamos klavišų kombinacijos išliks nepakitusios, "Desktop" sąsaja galima bus naudotis lygiai, kaip ir iki šiol.

"Windows 8" pereina prie sąvokos, kuri puikiai pažįstama išmaniųjų telefonų vartotojams - programėlių, kurios bus mažos, specializuotos ir taps pagrindine programine įranga. Tiesa, programėlių pasiūla "Windows Store" programėlių parduotuvėje, kuri taip pat atidaroma šiandien, skaičiuojama tūkstančiais - nors tai, lyginant su "Apple" ar "Android" programėlių parduotuvėmis, yra labai menkas kiekis, bet, pasak S. Sinofsky, atidarymo metu jokioje kitoje parduotuvėje tiek programėlių ir tokio programėlių kiekio didėjimo dar nebuvo.

"Windows RT" apribota operacinės sistemos versija leis naudotis tik programėlėmis, įsigytomis iš "Windows Store".

Mike Anguilo ir Julie Larson-Green pasakoja apie "Windows 8" naudojimo patirtį. J. Larson-Green rodo įvairias planšetės valdymo lietimu galimybes - panašu, kad vartotojams teks išmokti nemažai veiksmų, kurių iki šiol su planšetėmis neatlikinėjo.

M. Anguilo tikina, kad naujoji sistema užsikrauna ir veikia dešimtimis procentų greičiau nei "Windows 7" tuose pačiuose kompiuteriuose. Senosios programos naujoje sistemoje, "Microsoft" atstovų teigimu, veiks lygiai taip pat kaip ir iki šiol. Tik greičiau. Tuo tarpu į atnaujintą biuro programų paketą "Office 2014" integruotas "SkyDrive" debesinės duomenų saugyklos palaikymas.

Pristatomi techninės įrangos pokyčiai: lyginant su produktais, demonstruotais "Windows 7" pristatymo metu, naujieji produktai yra kur kas lengvesni, plonesni ir, savaime suprantama, galingesni - mažiau nei centimetro storio kompiuteriai yra puikiai tinkami žaidimams.

Demonstruojami įvairių gamintojų produktai: tarkim, "Acer" nešiojamasis kompiuteris su "Intel Core i7" naujausios kartos procesoriumi iš "miego" būsenos prabunda greičiau nei per sekundę - greičiau, nei vartotojas spėja atidaryti ekraną - ir nedelsiant būna prisijungęs prie interneto. Pasak J. Larson-Green, su "Windows 7" prabudimo ir prisijungimo prie interneto laikotarpis truko vidutiniškai 15 sekundžių.

Tenka pripažinti, labai šauni naujųjų "Windows" savybė - ekrano padalinimas kelioms užduotims: galima sėkmingai žiūrėti filmą stebint savo elektroninį paštą - ir taip pat atsakinėti į elektroninius laiškus neišjungiant filmo, bet sumažinant filmo ekrano dydį iki nedidelės viso ekrano dalies.

"Windows Store" parduotuvėje šiuo metu galima rasti daugiausiai žaidimų - bet šį bei tą sau tikrai ras žmonės, kuriems svarbios naujienos, orai, žemėlapiai, paslaugos ir jų vertinimas ir visos kitos esminės programėlės, kurios yra itin populiarios mobiliosiose operacinėse sistemose.

Grįžtama prie naujų kompiuterių su "Windows 8" - parodyti keli planšetiniai kompiuteriai: "Samsung" produktas be pertraukos gali veikti iki 12 valandų nekraunant akumuliatoriaus, o "Asus" kompiuteris veikia 9 valandas, bet prie jo prijungus klaviatūrą darbo laikas pailgėja iki 18 valandų, nes klaviatūroje taip pat yra papildomas akumuliatorius.

Scenoje pasirodė Steve'as Ballmeris (tiesa, jokios greitaeigės motorinės valties nesimatė). "Microsoft" generalinis direktorius giria naująją operacinės sistemos vartotojo sąsają ir sistemos portabilumą - kai vartotojo duomenys saugomi "debesyje", nebesvarbu kokiu kompiuteriu naudojatės. Jei tik prisijungsite per savo paskyrą, bet kuris kompiuteris bus jūsų kompiuteris.

Kartu su "Windows 8" vartotojai susipažins ir su "Internet Explorer 10", kuris yra specialiai pritaikytas valdymui lietimu. Pagreitintas "Skype".

Planšetiniai kompiuteriai su "Windows 8" bus gerai pritaikyti televizijos mėgėjams, turintiems "Xbox" kompiuterius - nauji kompiuteriai galės veikti kaip nuotolinio valdymo pulteliai, kuriuose taip pat bus matoma papildoma informacija apie tai, kas rodoma pagrindiniame ekrane: kas yra žiūrimo filmo aktoriai, kokiuose dar filmuose jie vaidino ir panašiai.

Prieinama prie "Windows 8 Phone" - ši sistema yra labai artima "Windows 8", abiem sistemomis galima naudotis visiškai taip pat.

Analitikai prognozuoja, kad per ateinančius metus bus parduoti 400 mln. naujų kompiuterių - dauguma jų bus su "Windows 8".

S. Ballmerio teigimu, "Windows 8" sujungs geriausias visų pasaulių dalis - asmeninių ir planšetinių kompiuterių, darbo ir poilsio.

Pagrindinės „Windows 8“ naujovės

* Nauja vartotojo sąsaja. „Windows 8“ vartotojo sąsaja yra išskirtinai pritaikyta naudojimui įrenginiuose lietimui jautriais ekranais, taip pat puikiai tinka darbui su klaviatūra ir pele. Naujoji vartotojo sąsaja veikia „gyvųjų plytelių“ (angl. „live tiles“) principu, kurios nuolat atsinaujina pagal aktualią informaciją.

* Palaikomų įrenginių įvairovė. Specialiai „Windows 8“ operacinei sistemai yra pritaikyta daugiau nei 1000 įvairių įrenginių modelių. Numatoma, kad su „Windows 8“ vartotojus pasieks nauja įrenginių karta nuo kompaktiškų lietumui jautrių planšetinių kompiuterių iki galingų nešiojamų kompiuterių su aukštos raiškos lietimui jautriais ekranais.

* Plačios konfigūravimo galimybės. „Windows 8“ leidžia vartotojui pačiam pasirinkti, kokią nuolat atsinaujinančią informaciją ir programas jis nori matyti pradiniame lange. „Windows 8“ sąsajoje į pradinį langą taip pat galima įsikelti su konkrečiais žmonėmis susijusias „gyvąsias plyteles“ ir matyti jų veiklą socialiniuose tinkluose, gautas žinutes ir kitą atnaujintą informaciją.

* Programėlės iš „Windows Store“. „Windows 8“ galima papildyti naudingais įrankiais ir programėlėmis iš „Windows Store“, pritaikytomis prie vartotojo sąsajos. „Windows Store“ yra prieinama 140 šalių visame pasaulyje 37 kalbomis.

* „Debesijos“ paslaugos. „Windows 8“ glaudžiai susieta su „SkyDrive“ debesijos talpykla ir leidžia vartotojams savo dokumentais, nuotraukomis ir nustatymais naudotis praktiškai bet kuriame kompiuteryje su „Windows 8“ ir interneto ryšiu. Taip pat, prisijungus prie kompiuterio su „Outlook.com“ el. pašto adresai, įvykių kalendorius ir laiškai automatiškai sinchronizuojami su kompiuterio el. paštu, kalendoriumi ir „People“ programėle.

„Windows 8“ planuojamas greitas paplitimas

* Pasaulinė asmeninių kompiuterių rinka augs. „International Data Corporation“ duomenimis, asmeninių kompiuterių rinka per ateinančius tris metus išaugs 7,1 proc. iki 528 milijonų vienetų 2016 metais.

* „Windows8“ – viena pagrindinių asmeninių kompiuterių rinkos augimo priežasčių. „International Data Corporation“ duomenimis „Windows 8“ pristatymas ir nešiojamų „ultrabook“ kompiuterių populiarėjimas labiausiai prisidės kompiuterių rinkos augimo ateinančiais metais.

„Windows 8“ versijos

* „Windows 8“ versija, skirta namų vartotojams, turės visas tradicines „Windows“ operacinės sistemos funkcijas, darbastalio atnaujinimus ir galimybę keisti kalbą.

* „Windows 8 Pro“. IT entuziastai su šia versija turės visas „Windows 8“ funkcijas bei papildomai galės vykdyti serverių virtualizavimą ir valdymą, taip pat atlikti kitas administravimo funkcijas.

* „Windows 8 Enterprise“ – tai versija, skirta bendrovėms, kurioje įdiegtos lanksčiojo darbo stiliaus funkcijos „Windows To Go“, „DirectAccess“ ir „BranchCache“. Bendrovėms skirtoje „Windows 8“ versijoje taip pat yra aukštą saugumo lygį užtikrinančios sistemos „BitLocker“ ir „AppLocker“.

* „Windows RT“. Naujausias „Windows“ šeimos narys bus iš anksto įdiegtas planšetiniuose ir asmeniniuose kompiuteriuose, sukurtuose ARM technologijos pagrindu. Ši „Windows 8“ versija leis nešiojamiems įrenginiams taupyti baterijos gyvavimo laiką bei atkeliaus kartu su „Microsoft Office Home & Student 2013 RT Preview“ biuro programų rinkiniu. Šiame rinkinyje bus lietumui jautriems ekranams pritaikytos „Microsoft Word“, „Excel“, „PowerPoint“ ir „OneNote“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)